Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, Economia alternativa, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori

De la saturació al col·lapse només hi ha una passa

Publicat per dia 31 març 2016 – 16:37Cap comentari | 312 views

De la saturació al col·lapse només hi ha una passa

Share to Google Plus

Davant les dades que parlen de 26,4 milions de passatgers per aquest estiu, i amb una oferta de places d’allotjament totalment descontrolada pel lloguer turístic d’habitatges, la saturació és inevitable. I de la saturació al col·lapse només hi ha una passa.

El GOB no celebra en absolut la informació de temporada turística històrica i rècord per Mallorca i les Illes. Ans al contrari, s’aborda aquesta situació amb preocupació perquè la Conselleria de Turisme no ha posat encara damunt la taula solucions i debats que ja haurien d’haver estat una prioritat després de la saturació de l’estiu passat, el descontrol de la capacitat d’allotjament vinculada a l’oferta de lloguer turístic d’habitatges legal, però sobretot il·legal, i davant dels precedents de la situació que fa uns anys ja que viu Eivissa (escassesa de recursos hídrics, descontrol dels lloguers turístics provocant problemes d’accés a l’habitatge, precarietat laboral al sector hoteler, etc.)

Els habitatges de lloguer turístic, la clau del creixement, totalment descontrolat.

Enguany, a Mallorca es preveu un increment de més del 16% de passatgers. Tot i el «el regal» de la legalització de places hoteleres (unes 7.000 aproximadament que se sumen a l’oferta) i les places de més que també s’han regalat als hotelers via llei Delgado (només a platja de Palma, pot suposar més de 3.000 places noves hoteleres) l’oferta hotelera està ja completa, i encara no sabem com es resoldrà la regulació dels lloguers turístics d’habitatges, que són la clau per a poder «absorbir» – al menys des del punt de vista d’oferir un llit – tot aquest allau de turistes.
Sense limitacions als hotelers per a noves places, i sense regulació de les il·legals de lloguer d’habitatges, tornarem a tenir un estiu on tot s’hi val, i ara mateix, no podem ni tan sols garantir que tendrem els recursos hídrics suficients per abastir les necessitats que generarà aquest desbordament de turistes que saturaran infraestructures, serveis (lloguer de vehicles, recollida de residus, etc) i espais.

El debat i les mesures no haurien d’arribar després del col·lapse. És urgent una regulació de la capacitat d’allotjament turístic (hotelera i habitatges, especialment plurifamiliars, encara al “limbo”) i és necessari establir ja mesures de limitació d’afluència turística en funció de la capacitat de càrrega dels espais i del territori en general.

Feim tard i un impost de turisme sostenible no ens ho arreglarà.

Calen mesures urgents de regulació i de contenció. I des del GOB s’apel·la a la Conselleria de Turisme a abordar amb urgència la problemàtica que ens vé al damunt aquesta temporada i que no arreglarà el cobrament d’un impost turístic als passatgers que arribin, sigui com sigui, a aconseguir un llit a les illes.

Us recomanam aprofundir a n’aquests temes amb la publicació Tot Inclòs. Seleccionam un parell d’articles dels molts que podeu trobar, vam publicar un especial amb tots els articles.

Què suposa l’ús turístic d’habitatges?: Macià Blázquez i Jaume Salom desgranen les conseqüències de destinar l’habitatge, un bé bàsic, a ús turístic.

Desmuntant Airbnb: Albert Arial Sans desmunta, des de Barcelona, el mantra d’economia col·laborativa que s’ha auto-atribuït l’empresa Airbnb.

Sota el volcà: On el turisme desnona la joventut i la gent empobrida: Joan Buades explica com creix a Eivissa el turisme residencial, sobretot a habitatges no reglats, el que suposa que molts joves residents no puguen permetre’s pagar el lloguer els mesos d’estiu degut a l’especulació immobiliària.

- L’explotació laboral a l’Hostaleria: Víctor Cornell explica la situació laboral actual: contractes fixos discontinus o parcials, llargues jornades i sous precaris per acabar cobrant jubilacions molt baixes.

Una altra volta de rosca: Antoni Pallicer Mateu explica que la meitat de contractes a hostaleria són a temps parcials, les llargues jornades als sectors subsidiaris del turisme i la precarització laboral i social que comporta la indústria turística.

L’activitat destructora del turisme: Xavier Mas analitza com s’ha transformat el nostre litoral per posar-lo als peus del turisme.

És l’energia, idiota!: Eliseu Casamajor assenyala les dependències energètiques del turisme -principalment els combustibles fòssils- i com a través de GESA s’ha sobredimensionat i monopolitzat l’electricitat a les Balears durant el darrer mig segle

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.