Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Mobilitat i territori

[Crònica] Un centenar de persones desafien la pluja i reclamen la protecció de Ses Fontanelles

Publicat per dia 2 febrer 2013 – 17:11Cap comentari | 199 views

[Crònica] Un centenar de persones desafien la pluja i reclamen la protecció de Ses Fontanelles

Share to Google Plus

Un gran centre comercial amenaça la darrera zona humida de Palma

La Plataforma per la defensa de Ses Fontanelles ha organitzat, coincidint amb el dia mundial de les zones humides, un acte cívic per reivindicar la protecció d’aquest espai natural. La Bicicletada ha arrancant a les 12 h de la Plaça d’Espanya de Palma i arriba a les 13 a Ses Fontanelles, on s’ha llegit un manifest i 20 persones han desplegat el lema “Salvem Ses Fontanelles”.

La darrera zona humida de Palma

Ses Fontanelles és la darrera zona humida del terme municipal de Palma, i ha estat objecte de catalogació a causa dels seus notables i singulars valors ecològics, especialment els referits a la flora i a la fauna. S’hi han catalogat més de 110 espècies d’aucells i hi destaca el fet que és l’única localitat del món on s’hi troba una planta endèmica, anomenada saladina (Limonium barceloi). L’espai també té valors etnogràfics, com les antigues cases de cantoners i les salines, que estaven actives fa unes dècades.

Als distints catàlegs elaborats per l’administració (Pla Hidrològic, Decret de Zones humides, Inventari de zones humides…) s’inclou aquest espai. D’altra banda, normes de caire estatal inclouen igualment la necessitat de protegir els aiguamolls, com la Llei d’Aigües i la Llei del Patrimoni Natural

Una gran centre comercial posa en perill aquest espai natural

Sobre aquests terrenys s’hi ha projectat la construcció d’un gran centre comercial, un macro-aparcament i tot un seguit de vials. De fet ja s’han iniciat unes obres prèvies a la seva urbanització que han estat denunciades el desembre 2012. Les obres implicarien la la destrucció i de gran part d’aquest espai natural. D’altra banda la construcció del centre comercial serà una estocada al teixit comercial de la zona, especialment del petit i mitjà comerç.

El 2 de febrer de 1971 es signà a la ciutat iraniana de Ramsar la Convenció de Zones Humides amb l’objectiu de garantir la seva conservació. Al llarg d’aquesta setmana arreu del món es celebra aqueixa fita, i s’insisteix a destacar el paper estratègic d’aquests sistemes naturals. Cal recordar que el 60% de les zones humides de l’estat espanyol han desaparegut els darrers 50 anys. A les Illes Balears la seva importància és encara major, ja que ocupen menys d’un 1% de la superfície de l’arxipèlag i moltes d’elles s’han perdut per sempre.

En aquests moments diverses zones humides de les Illes que gaudien de protecció, estan patint retrocessos en la seva gestió, mentre altres estan en risc de ser destruïdes per projectes d’urbanització. És el cas de Ses Fontanelles, sens dubte la més amenaçada de les Balears.

Entitats adherides a la plataforma que donen suport a les seves activitats: Amics de la Terra, Greenpeace, GOB, Arran, Biciutat, Attac-Mallorca, ARCA, Joves del GOB, Massa Crítica.

Jaume Adrover
GOB

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.