Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Alcúdia, Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori, Publicació oberta

[Crònica] No volem ser el femer d’Europa!

Publicat per dia 13 gener 2015 – 10:58Cap comentari | 291 views

[Crònica] No volem ser el femer d’Europa!

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

El passat 10 de gener, la plataforma ’Mallorca no és el femer d’europa’ i les organitzacions que la composen, convocàren una manifestació en contra de l’importació de residus de la resta d’Europa. A mesura que s’avançava el recorregut s’hi anaren sumant més persones, fins a arribar a unes 300.

Durant el trajecte és pogueren sentir alguns lemes com: ’Bauzà, tremola el poble no perdona’, ’Qui estima Mallorca no la destrueix’, ’No volem ser el femer d’Europa’, etc. També és mencionà el nom de Coloma, del PP i la batllessa d’Alcúdia, devora ca seva que en altres ocasions ha dit que no sentia l’olor, però més de 500 veïns d’Alcúdia firmaren contra l’arribada de fems per aquest motiu.

No hi hagué cap tipus d’incidència i al final del recorregut es va llegir el manifest:

Avui la societat mallorquina hem sortit al carrer per fer front a un nou atac contra una de les varies agressions que pateix el nostre territori. La importació de fems a la nostra illa des d’altres indrets d’Europa no deixa de ser un més dels motius que ens fan mobilitzar per denunciar les males polítiques del govern actual.

Aquesta prové dels objectius generals del govern; produir un benefici a les empreses mitjançant unes polítiques que provoquen perjudicis ambientals i per al a salut de les persones. TIRME, l’empresa que es beneficia d’aquesta importació , no és res més que el nom davall el qual s’amaguen una sèrie de grans multinacionals del sector de la construcció que mira per on s’encarregaren de construir la planta incineradora de Son Reus, del sector energètic com IBERDROLA i GESA-ENDESA a les quals només els interessa convertir aquesta incineradora en una central elèctrica i fer de la venta d’electricitat el gran negoci actual de la incineració. Per tant, estem davant un peix que es mossega la coa, ja que son les mateixes empreses privades les que entre elles tenen el monopoli absolut de la gestió de residus, i es lucren a costa d’un servei públic tan bàsic com és el de la incineració.

Amb tot això, TIRME preveu ingressar uns beneficis que no estan plasmats en el plantejament inicial i que encara estan per descobrir, exposant que d’aquesta manera es produirà un estalvi en el combustible primari, però pel que sabem, la quantitat d’electricitat generada a partir de carbó seguirà sent la mateixa.

La necessitat de mobilitzar als habitants de la nostra illa en contra d’aquesta activitat donà lloca la creació de la campanya Mallorca no és el femer d’Europa, que s’inicià fa dos anys per fer front a les noves mesures adoptades pel que fa a la incineració de residus promogudes pel conseller Biel Company. És per això, que la mobilització que va començar a Bunyola degut a la proximitat d’aquest poble a la planta incineradora, ha continuat aquí a Alcúdia per la rebuda dels vaixells que porten les tones de residus per incinerar. No obstant, és tota Mallorca que es veu afectada per aquest conflicte i és necessària una resposta col·lectiva per fer front als interessos especuladors dels que s’engreixen les butxaques a costa de destruir la nostra illa.

Des de Moviment Alcudienc hem vist clara la urgència d’apostar per l’organització dels habitants del nostres poble, per tal de combatre frontalment aquestes polítiques. És per això, que hem impulsat la plataforma des d’Alcúdia, amb el suport del GOB, el Front Comú en Defensa del Territori, l’Esquerra Independentista de Mallorca i diverses plataformes ciutadanes i partits polítics, però estenent la nostra solidaritat a la resta de Mallorca, ja que es tracta d’un conflicte que ens afecta a totes.

Sabem que les capacitats de gestionar i incinerar els residus que arriben a Mallorca és per ara insostenible, els guanys que plantegen les empreses capdavanteres en aquest projecte no són reals, i els efectes que provoquen en el nostre territori són menyspreats per part dels que ens governen. Des del GOB ja s’ha denunciat de bon principi que la importació de residus no beneficia als illencs i les illenques, i que la seva excusa de que haurem de pagar menys sobre la taxa de residus és totalment falsa.

És per tots aquests motius, que dijous ja vam anar al Consell de Mallorca a difondre la convocatòria que ens ha dut avui aquí i per demanar la dimissió de la consellera de medi ambient Catalina Soler i el seu equip. A més, parlant en clau municipal, des d’aquí emplacem a l’Ajuntament d’Alcúdia a que es posicioni i a que mostri el seu rebuig cap a n’aquesta estafa cap als seus ciutadans i a que aquesta polèmica sigui objecte de debat al Plenari del consorci.

Advertim, que aquesta manifestació serà tan sols el principi de la resposta que hem de donar per tal d’aturar els conflictes que afecten radicalment a la sostenibilitat del nostre entorn.

Entenem però, que és la lluita al carrer i la mobilització permanent són l’únic camí per aturar les conseqüències que suposa la importació de residus per la nostra terra. És imprescindible seguir cridant que no permetrem que la nostra illa sigui contaminada, que els nostres carrer facin pudor i que les grans empreses i el govern del PP s’enrriguin a la cara dels ciutadans.

NO ATURAREM FINS A CONSEGUIR UNES ILLES SOSTENIBLES I SOCIALMENT JUSTES!!

VISCA LA TERRA I MORI EL MAL GOVERN!!”

Això és sols el començament, ja hi ha veïns interessats en continuar, estau atents a noves convocatòries o accions.

Aquí teniu varis videos de la maifestació de dissabte:

 

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.