Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, Economia alternativa, Felanitx, Lluita de carrer i acció directa, Mobilitat i territori, Portocolom

[Crònica] Marxa reivindicativa “Volem el far públic i obert a tothom”

Publicat per dia 17 març 2015 – 16:20Cap comentari | 309 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia la publicam gràcies a llibertat.cat, i la seva llicència Creative Commons. Hem actualitzat el text i hem afegit informacions.

Unes 750 persones es manifestaren aquest diumenge contra la privatització del Far de Portocolom que té oberta l’Autoritat Portuària. La marxa organitzada pel col·lectiu Salvem Portocolom comptava amb el suport d’altres col·lectius com l’Ateneu de Felanitx, Bloc per Felanitx, la Federació d’Associacions de Veïns de Felanitx, el GOB, PSIB-PSOE i Terraferida.

Les persones concentrades deixaren clar que volen un far públic i obert, no el volen privatitzat. “El turisme ja ha cremat molts de llocs costaners”, concloïa el manifest, que es llegí dins el recinte del far. Veïns i veïnes es senten abandonades per les administracions, ja que “gairebé mai pensen en els habitants del port, sovint només vénen per privatitzar, fer concessions i recaptar doblers que se’n van i no tornen. L’Autoritat Portuària té molts de recursos; si en necessita més, que gestioni millor el seu pressupost, però que no entregui el far al millor postor”, clamà un representant de Salvem Portocolom.

El GOB Mallorca declarava com exitosa la protesta organitzada:

El GOB considera que és imprescindible que l’Autoritat Portuària de Balears faci un pla d’ordenació dels fars acordant solucions per al manteniment del fars més compromesos amb els seus valors patrimonials, mitjançant l’establiment de criteris raonats, públics i transparents. En aquesta línia, l’entitat ecologista farà arribar una carta a l’Autoritat Portuària exposant els arguments i emplaçant-lo a una reunió per saber l’estat actual de la tramitació administrativa dels processos de privatització oberts i exigint l’adopció de criteris d’interès general, per sobre de l’explotació privada d’un bé públic motivada per un interès purament lucratiu.

El Far més emblemàtic

CAK1TrGWQAE_zPOEl far és l’edifici més emblemàtic del paisatge urbà i marítim de Portocolom. Es tracta d’un edifici de gran bellesa situat a un punt clau del port, sa punta de ses Crestes. El seu valor patrimonial, arquitectònic, cultural i natural està molt per damunt de càlculs monetaris. Hi ha coses que no tenen preu. Després de 152 anys d’història, el far és un símbol fixat a la retina de residents, estiuejants i visitants de Portocolom. El nom i la imatge de Portocolom van lligats al seu far. Des de molts de llocs del poble es veu el far i aquesta és la fotografia que no es pot alterar.

La tecnologia ha transformat l’ofici de faroler i els fars s’encenen i s’apaguen mitjançant sistemes automàtics. El far de Portocolom, emperò, és alguna cosa més que un instrument d’orientació i seguretat nàutiques. Molt més. Per això no és admissible que es privatitzi i es converteixi en un hotel per uns pocs privilegiats.

El far de Portocolom està en bon estat de conservació i actualment està habitat per una família de farolers, que s’encarrega del seu manteniment i també d’altres fars. Si en el futur ja no ha de ser així, aprofitem l’avinentesa per avançar (no per retrocedir) i fer-lo encara més públic: de públic restringit a públic obert i en lloc de tenir-lo enfora el podrem veure i sentir de més a prop. “Les administracions gairebé mai pensen en els habitants del port, sovint només venen per privatitzar, fer concessions i recaptar doblers que se’n van i no tornen. L’Autoritat Portuària té molts de recursos, si en necessita més que gestioni millor el seu pressupost, però que no entregui el far al millor postor” afegeix el comunicat del GOB.

Els valors patrimonials dels fars

Els fars ocupen llocs privilegiats, que solen ser hostils, agrestes i verges. Molts dels nostres fars s’inclouen dins espais naturals protegits pels seus valors naturalístics i paisatgístics. Per exemple, els fars de Llebeig a sa Dragonera, n’Enciola a Cabrera, Penjats i D’en Pou entre Eivissa i Formentera, o Favàritx a Menorca s’inclouen dins els Parcs Naturals i el Parc Nacional de les nostres illes.

Hi ha molts d’altres fars situats a llocs fràgils: llocs d’interès comunitari, zones d’especial protecció per a les aus, àrees naturals d’especial interès natural, etc. Per l’altre extrem, també hi ha fars integrats als nuclis urbans, que tenen vocació d’ús públic, museístic i educatiu: Botafoc, Ciutadella, Portopí, Cova Blanca, Porto Colom, Capdepera, Sóller…

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.