Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Mobilitat i territori, Publicació oberta

[Crònica] Centenars de cames en defensa del patrimoni natural i biològic a la V Marxa Jove pel Territori

Publicat per dia 30 juliol 2015 – 8:20Cap comentari | 249 views

[Crònica] Centenars de cames en defensa del patrimoni natural i biològic a la V Marxa Jove pel Territori

Share to Google Plus

El passat dissabte 25 de juliol va tenir lloc la V Marxa Jove pel Territori, la qual va iniciar-se a les 18h amb una concentració a les Fontanelles, el darrer espai humit de Palma. Al cap de mitja hora, un estudiant de l’Assemblea d’Estudiants UIB va iniciar l’acte amb un petit pregó i vacomençar la caminada. En principi hi havia d’haver un itinerari que passàs més a prop de la carretera i que fes una aturada a la rotonda de la nova sortida del Molinar, però les autoritats varen obligar a darrera hora a canviar-lo per una ruta per primera línia de mar. Aquesta es va desenvolupar amb total normalitat i amb crits reivindicatius dominats pel “Qui estima Mallorca, no la destrueix!”.

Els Xeremiers des Prat, Dídac Martorell i Josep Fiol, varen encapçalar en tot moment la marxa amb la seua música tradicional. La marxa va ser observada pels turistes i treballadors de la Platja de Palma, alguns dels quals varen demanar informació i/o expressar-los el seu suport. Els participants de la marxa varen poder observar algunes banderes en favor del port petit al Molinar durant la caminada. Al final de la Marxa, al port del Molinar, va acabar l’acte amb la lectura de dos manifestos. El primer el va llegir un membre de l’Assemblea d’Estudiants UIB, Ivan Costa; i el segon, un membre de l’associació Salvem el Molinar. Després de les lectures, hi va haver un sopar popular de trempó preparat per l’organització i el concert en acústic d’Elephant’s Castle.

La V Marxa pel Territori va ser un acte organitzat pels Joves del GOB, el col·lectiu Albaïna de Sóller, Arran, l’Assemblea d’Estudiants UIB, l’Assemblea de Porreres, Cim, el Moviment Alcudienc i la plataforma Salvem el Molinar. L’objectiu que perseguia l’organització amb la celebració és la conscienciació i la manifestació de la situació actual de degradació humana i natural les Illes Balears i Pitiüses és una conseqüència de l’especulació més salvatge que el capitalisme ha desenvolupat al nostre territori mitjançant el turisme abusiu i desproporcionat.

La reivindicació va ser omnipresent a la marxa. Des del pregó inicial als manifests, passant per tota la ruta, no es va abandonar la convicció que l’especulació ha destruït part de les Illes Balears i Pitiüses i que s’ha de conservar el patrimoni natural i biològic del territori propi. El manifest de l’associació Salvem el Molinar va comentar quins model portuari volen fer al Molinar i com la població s’hi oposava, que la nova infraestructura canviaria totalment el mode de vida tranquil de la zona. El de l’Assemblea d’Estudiants UIB va ser més estens i va tocar molta temàtica relacionada amb la marxa. També va fer ressò del punt de vista científic, ja que la vida prové de la natura (de l’aigua neta i de l’oxigen que produeixen les plantes, entre d’altres) i si aquesta es destrueix no es podrà viure al planeta. El discurs va tocar l’àmbit internacional en relació a la destrucció indiscriminada del patrimoni biològic i natural per part del capitalisme, el qual crea dictadures al tercer món de tal manera que provoca onades migratòries que els mateixos països burgesos no volen acceptar als seus estats tot i aprofitar-se de la seua mà d’obra il·legal. El consumisme és el mode de vida que proposen i que se suporta en aquesta destrucció i menyspreu del patrimoni humà i natural del planeta Terra. A part, el parlament va fer ressò de com el model econòmic i urbanístic basat en el turisme ha conduït a les Illes a la precarietat i a l’exclusió social.

Actualment, però es fan i promouen noves obres i infraestructures urbanístiques i de carreteres per incentivar el consum i els treballs precaris i mancats de drets laborals. Les intencions de fer un segon cinturó, la destrucció de les Fontanelles o l’ampliació del port del Molinar en són el més clar exponent actual. A part dels motius ideològics, el discurs va centrar-se en com les obres al port i l’augment del trànsit de vaixells alterarien l’ecosistema marí costaner i obligaria a fer migracions mar endins, però allà és on les petrolíferes del capitalisme hi volen fer les prospeccions contra la població. Tot i haver-hi crisi, l’especulació segueix ben viva i no s’atura per cap motiu.

Fa pocs dies un centenar de persones varen caminar pel territori en la V Marxa Jove pel Territori, la qual s’ha celebrat des de 2010 a Mallorca. L’any que ve es tornarà a celebrar una nova marxa per protestar contra les noves destruccions del territori que el capital hagi preparat o hagi començat a dur a terme a les nostres illes. Potser arribi el dia en què no s’hagi de protestar per aquests motius i es pugui celebrar l’alegria de gaudir del nostre planeta.

* Imatge destacada: obtinguda del fb de la CUP Palma

Anteriors edicions:

2011. Rebuig al nou Pla de Carreteres (de Sant Joan a Montuïri)

2012. Defensa de Muleta (Sóller)

2013. Rebuig al camp de Golf de Son Saletes (Sencelles)

- 2014. Denuncia del desastre de Canyamel 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.