Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, Economia alternativa

Com fer un calefactor solar amb llaunes reutilitzades

Publicat per dia 17 setembre 2011 – 12:29Cap comentari | 321 views
Share to Google Plus

Prepara’t pel fred de l’hivern amb una interessant idea extreta d’ecocosas.com. En aquesta ocasió ens expliquen com fer un calefactor solar amb llaunes de refresc o cervesa. Torna la cultura del DIY:

Una excel·lent idea de bricolatge, reciclatge en què utilitzant les llaunes d’alumini per captar la radiació solar i escalfar l’aire, podem fabricar un calefactor solar per a la nostra casa. El sistema és molt senzill, es fa circular l’aire per dins de les llaunes que exposades al sol l’escalfen a una temperatura considerable, pot servir com a suport a la calefacció que tinguem a casa, i baixar considerablement la factura del gas o la llum i l’impacte que això suposa.

Construcció d’un calefactor solar amb llaunes d’alumini

El procés de construcció és bastant simple, es perforen les llaunes a la base, per després unir-les utilitzant una silicona resistent a altes temperatures, formant una columna de llaunes.

Aquestes mateixes llaunes, després, s’instal·laran en una caixa de fusta on deixarem una càmera en ambdós extrems d’ aquesta per a l’entrada i sortida d’aire.

Ara toca la part de pintura: tota la caixa de fusta es pintarà de blanc, mentre que les columnes de llaunes d’alumini es pintaran de negre, la qual cosa ajudarà a la tasca, més de donar-li una bonica presentació, en els extrems on es va deixar l’espai es realitzarà una perforació que quedarà creuada per afavorir el flux d’aire pel sistema

Finalment, es posarà a tota la part frontal un plexiglàs (Policarbonto / Acrílic) que servirà per aïllar el calefactor i augmentar el poder dels raigs solars, les càmeres que deixem en els extrems segellaran amb una fusta contraxapada pintada també de negre.

Calefactor sense el Plexiglass

I ja està preparat. Ara toca cercar el millor lloc per instal·lar-lo. Com que només funciona quan hi ha sol, hem de tenir en compte aquest detall per a la seva instal·lació. El calefactor que hem fet no pot substituir a cap sistema de calefacció que ja tinguem però si pot actuar com a complement.

El principi és molt senzill, mitjançant un petit ventilador, per exemple d’una font d’ordinador, s’impulsa aire des de la casa al calefactor, ja a l’exterior aquest aire circulés per les llaunes elevant la seva temperatura i tornarà a la casa per la part superior .

Esquema de funcionament del calefactor.

S’ha fet diverses proves a climes freds i resulta que s’aconsegueix mantenir una sala de 20 metres a 21 º C durant gran part del dia sense un altre sistema suplementari. Vist, doncs, el baix cost i les possibilitats d’estalvi, val la pena el provar-ho.

Més informació: http://solar.freeonplate.com/solar_panel_DIY.htm

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.