Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori, Politiqueig, Treball i economia

‘Ciutat per a qui l’habita’ sol·licita que no es permetin comercialitzar turísticament els habitatges

Publicat per dia 19 gener 2017 – 9:53Cap comentari | 427 views

‘Ciutat per a qui l’habita’ sol·licita que no es permetin comercialitzar turísticament els habitatges

Share to Google Plus

Reproduïm el text d’al·legació que ha realitzat l’assemblea ‘Ciutat per a qui l’habita, no per a qui la visita’, a la nova llei de turisme, relativa a la comercialització d’estades turístiques a habitatges.

En els darrers anys, els veïns i les veïnes de Palma hem vist com el lloguer turístic il·legal a la nostra ciutat generava greus problemes socials, urbanístics i de convivència davant la passivitat i la complicitat de les institucions.

La comercialització turística de l’habitatge en el nucli urbà ha generat un increment dels preus de lloguer i de compra. Molts veïns i veïnes han hagut de deixar les seves cases per cercar lloguers a preus assumibles. Molts comerços de productes bàsics han desaparegut per convertir-se en oferta turística (restaurants, bars, souvenirs, tendes gourmet) i els espais comuns han estat envaïts per las terrasses.

La inversió estrangera està fent fóra els veïns i les veïnes per a destinar pisos i finques senceres a lloguer turístic. Això ja està passant.

El lloguer turístic ha generat més desigualtat. Mentre per als no propietaris cada dia és més difícil afrontar el lloguer o comprar una casa, una petita part de la societat es transforma en rendista.

Segons dades del GOB, més d’un 40 % de comercialitzadors (particulars, immobiliàries i altres empreses professionals, moltes vinculades a cadenes hoteleres) comercialitzen més de 5 habitatges. Per tant, queda demostrat que el lloguer turístic d’habitatges és una activitat professionalitzada en mans d’uns pocs i no es tracta d’economia col·laborativa com s’ha volgut fer veure.

Per una altra banda, el lloguer turístic d’habitatges plurifamiliars ens ha generat als veïns i les veïnes greus problemes de convivència. Els horaris, els hàbits i les necessitats de turistes i residents són completament incompatibles. No podem conviure al mateix carrer persones que ens aixecam a les 7 per anar a treballar amb turistes que tornen de festa cada dia de matinada o que prenen copes als balcons i terrasses fins molt tard.

Els veïns i veïnes fa molt de temps que aguantam les molèsties que es deriven del lloguer turístic al nostres barris sense que el Govern de les Illes Balears hagi fet res per a perseguir i acabar amb aquesta activitat il·legal.

Ara, el Govern proposa una norma que amnistia aquesta activitat il·legal i incentiva el lloguer turístic d’habitatges, imposant unes condicions que són del tot insuficients per a garantir el control sobre els aspectes socials, econòmics i de convivència més greus d’aquesta nova modalitat turística.

L’habitatge és un dret fonamental no pot ser una mercaderia turística.

Al·legacions

Modificació de l’article 50

Sol·licitam: Que no es permeti comercialitzar turísticament els habitatges sotmesos al règim de propietat horitzontal (plurifamiliars).

Articles relacionats:

- El GOB al·lega contra la legalització de l’ús de pisos per a l’allotjament turístic i en demana la prohibició

- La Llei turística no posa sostre a les places turístiques a les Illes, Terraferida ha presentat una bateria d’al·legacions a l’avantprojecte de Llei del Turisme que impulsa el Govern.

- L’AVV Canamunt demana la prohibició del lloguer turístic en edificis d’habitatges plurifamiliars, l’AVV Canamunt ha decidit presentar al·legacions contra la comercialització d’estades turístiques a habitatges.

- Les veïnes aturen un desnonament, motivat pel lloguer turístic, al barri de Canamunt

- El GOB demana una moratòria immediata de la comercialització de cases i pisos turístics

- Neix l’assemblea “Ciutat per a qui l’habita” per combatre la turistització de Palma

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.