Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Capdepera, Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori, Politiqueig

Canyamel: La destrossa mai no vista

Publicat per dia 21 abril 2015 – 11:38Cap comentari | 368 views
Share to Google Plus

20150421_canyamel_hyatt

Font i autoria: terraferida.cat

Per arribar a la imatge de la muntanya de Canyamel escapçada han hagut de passar moltes coses. Promotors, inversors, i diverses majories als Governs, Consells i Ajuntaments han estat decisives per promoure i mantenir viva aquesta urbanització feresta sobre un espai natural preciós que mereixia la protecció. L’any 1986 la Comissió Provincial d’Urbanisme aprovà les normes subsidiàries de Capdepera, que declaraven sòl urbà aquest espai. El Batle Joan Pascual (UM) les va impulsar. Aquest nou sòl urbà situat als baixos del Puig Negre, va ser una contrapartida. La família propietària dels terrenys, abans havia “regalat” el castell al poble. No va ser l’única “compensació”, també els va deixar fer una urbanització i un camp de golf. L’empresa promotora de les obres s’anomena Grup Cap Vermell, i està dirigida per un ex-regidor del Partit Popular al municipi. Pura casualitat. El 1991 el Govern no va voler protegir aquest entorn amb la Llei d’Espais Naturals, una reclamació d’alguns veïnats i ecologistes preocupats per l’impacte del complexe. Els anys passaven sense que ni tan sols es demanàs llicència per edificar. No interessava a ningú, però cap majoria a cap institució va fer passes per desclassificar la urbanització. El 1996 la urbanització arriba al Consell Insular i voten a favor de que tiri endavant PP, PSOE i UM.

Promoció del complexe CapVermell Resort.

Promoció del complexe CapVermell Resort.

El 2004, quan s’aprovà el Pla Territorial, el Consell de Mallorca tampoc va voler protegir-lo, i el 2005 els promotors començaren a moure papers. El 2007 iniciaren unes obres a la zona sense permís i un agent de medi ambient es personà a la zona, advertit per una denúncia de les agrupacions del PSM i EU-Verds del municipi. Les obres es van paralitzar i s’inicià un expedient que havia d’acabar en una multa milionària, perquè afectaven la zona que sí està protegida de la muntanya. Aquesta sospita va fer que les obres es paralitzassin, però més endavant, la Conselleria de Medi Ambient, llavors en mans de Miquel Grimalt (UM) va amagar i deixar caducar l’expedient, com tants d’altres. La fiscalia de medi ambient va començar a investigar, però no coneixem cap actuació decidida d’aquesta fiscalia en anys.

Cap Vermell Resort, abril 2015.

Cap Vermell Resort, abril 2015.

Amb l’arribada del PP de Bauzá al govern i amb l’entrada de l’empresa hotelera Hyatt Park tot es va accelerar. El PP declarà les obres d’Interès Autonòmic. L’aparellador del projecte per cert és Jaime Martínez, sí, el mateix Conseller de turisme del Govern. I no passa res. El batle de Capdepera és Rafel Fernández, del PSOE. No només s’ha mostrat favorable a la urbanització, sinó que va visitar a Bauzá entusiasmat per demanar-l’hi, juntament amb els promotors, que acceleràs permisos. La llicència de Canyamel per cert, la va votar a favor l’equip de govern format per PSOE, UCAP i Es Grup i amb el suport del PP. El batle “socialista” ha estat acusat de beneficiar aquesta empresa en altres assumptes.

Cap Vermell Resort, abril 2015.

Cap Vermell Resort, abril 2015.

Tant el GOB (2012) com un col·lectiu format per una vintena de persones (2014) van registrar diverses denúncies davant les administracions. Aquestes denúncies afirmen que prop de 10.000 m2 del complexe s’estan edificant dins una zona que sí està protegida com a ANEI i per tant és inedificable. Cap de les administracions ha respost mai aquestes denúncies, ni tan sols per negar els fets denunciats. Totes les iniciatives legals contra el complex han estat amagades, silenciades, no tramitades o han caducat. Malgrat tot, Bancs com La Caixa (ara CaixaBank) consideren aquest projecte com un exemple de turisme verd a imitar. Igual que l’ex-batle del PP Joan Ferrer i ara president dels hotelers de Capdepera. Aquest és el model diu, el mateix dia que sabem que hi ha desenes de treballadors que fan feina a l’obra que no cobren la nòmina. Hyat Park ja ha deixat obres bestials a mig començar a moltes bandes, com per exemple al conegut Txernobil de Màlaga. Promotors i polítics implicats, confien que una bona campanya publicitària taparà el desastre i els rentarà la cara. Diguem-los NO, aquest no és el model a seguir.

Presidents, Consellers, Batles i regidors que heu promogut tot això: No sentiu vergonya?

Vídeo de presentació de Cap Vermell Estate, de Park Hyatt Mallorca.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.