Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori

Alerta: desenvolupament massiu de línies d’Alta Tensió a Mallorca

Publicat per dia 29 abril 2014 – 20:511 Comentari | 415 views
Share to Google Plus

Línies d’Alta Tensió entre Artà-Manacor, Petra-Portocolom, Portocolom-Cala d’Or, Cala d’Or-Santanyí , Cala Blava- Llucmajor, són alguns dels projectes que han iniciat la seva tramitació.

La Conselleria d’Indústria tramita les autoritzacions administratives i les declaracións d’Interés d’utilitat pública tot un seguit de línies d’Alta Tensió no previstes al Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears.

El promotor és Red Eléctrica de España que preten expandir la xarxa de transport en Alta Tensió pel sòl rústic, presentant en cada cas, l’alternativa econòmicament més viable als interessos de REE, i sense considerar suficientment els impactes ambientals, socials, paisatgístics i territorials d’aquest tipus de projecte.

 Artà-Manacor, la primera línia en generar polèmica.

 actuacionesAquesta va ser la primera línia que va trascendir als mitjans de comunicació, per l’oposició i campanya de persones afectades pel pas d’una nova línia d’Alta Tensió entre aquests dos termes municipals. El GOB va donar suport a la creació d’una Plataforma contra el projecte que ha aconseguit la retirada del projecte inicial presentat per REE. En aquests moments, la Plataforma està a l’espera de conèixer els detalls de l’alternativa que es va comprometre a presentar REE a la Conselleria d’Indústrica.

 Altres 4 projectes han iniciat la tramitació

Petra-Portocolom, Portocolom-Cala d’Or, Cala d’Or-Santanyí , Cala Blava- Llucmajor, són altres projectes de línies d’Alta Tensió (de 50KV a 300KV) impulsats REE en el marc de la Planificació 2008-2016 dels sectors de l’electricitat i del fas, de la Secretaria General d’Energia del Govern Espanyol, al marge totalment de la Planificació Sectorial Energètica, que és competència de la Comunitat Autònoma (suposadament).

Els impactes de l’Alta Tensió

 Efectes sobre la salut de les persones. Les instal·lacions elèctriques com són les línies d’alta tensió de 220 kV generen camps elèctrics i magnètics. Segons l’Organització Mundial de la Salud (OMS, www.who.int) la controvèrsia que es planteja actualment se centra en si baixos nivells

 La Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya explica que “el càncer i alguns problemes de salut poden estar relacionats amb l’exposició als camps electromagnètics. La valoració del risc associat a l’exposició als camps electromagnètics de baixa freqüència continuarà els pròxims anys. Les normatives de seguretat o les recomanacions, segurament, són ja obsoletes, si tenim en compte els diferents estudis que s’han dut a terme (exceptuant-ne, possiblement, les de Suècia) i potser no garanteixen la seguretat de les persones. La recomanació dels investigadors és, senzillament, evitar de manera prudent els camps electromagnètics en la vida quotidiana sempre que sigui possible.”

 Per tant, davant la falta resultats definitius, els especialistes recomanen un principi de precaució i prevenció i evitar l’exposició als a camps electromagnètics sempre que sigui possible.

  • Impactes en el medi ambient
  • Impacte paisatgístic i/o visual.
  • Impacte a la flora i a la fauna.
  • Impacte ecològic.
  • Impacte socioeconòmic.
  • Impacte patrimonial.

Font: GOB

1 Comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.