Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Politiqueig

Acció directa contra la importació de residus

Publicat per dia 25 gener 2014 – 15:03Cap comentari | 228 views

Acció directa contra la importació de residus

Share to Google Plus

Ahir, divendres 24 de gener, diversos activistes del GOB realitzaren una acció directa davant de l’oficina comercial d’ENDESA amb l’objectiu de denunciar la complicitat d’aquesta empresa en la importació de residus per a la incineració.

Novament, les mirades ecologistes es fixen en la mangarrufa política que hi ha al darrera de TIRME i com el Govern ha donat peixet als interessos lucratius de l’empresa privada en lloc de l’interès general i de la població.

A continuació, compartim el comunicat que ha elaborat el GOB en relació amb aquesta problemàtica:

Endesa ens fica un “triple”: incineració, factura elèctrica i contaminació

El GOB acusa Endesa de ser còmplice de la importació de residus per a la incineració amb producció d’electricitat a Son Reus. ENEL (propietària d’un 90€ d’Endesa) és una de les principals accionistes de TIRME.

La venta d’electricitat és el principal negoci de la incineració de residus.

Fa temps que el GOB, en el marc de la Plataforma NO volem ser el femer d’Europa denuncia els interessos obscurs que s’amaguen darrera l’operació d’importació de residus impulsada per TIRME i avalada pel Consell de Mallorca.

Amb l’acció d’avui, els posam cara i ulls
L’operació d’importació de residus, és l’operació política més perversa de sotmetiment de l’interès general als interessos lucratius d’una empresa privada, TIRME – concessionària única i exclusiva de la gestió del fems a Mallorca – malgrat els impactes socials, ambientals, de imatge turística i de salut que van lligats al pervers negoci de la incineració de residus, dels darrers anys. Tot i els diversos escàndols vinculats amb la procedència dels residus italians i malgrat les mentides en relació amb la rebaixa de tarifa que havia de suposar la importació de residus i que ja s’ha demostrat que és fals, els nostres polítics tiren endavant, condemnant el futur de Mallorca a benefici del monstre engendrat per TIRME que és en un 40% propietat de ENEL que alhora és la propietària d’ENDESA. La resta d’accionariat està conformat per Iberdrola (20%), FCC (20%) – que va construir els dos nous forns de la incineradora- i el Urbaser (el 20%restant).

Queda clar que el negoci és la venda d’electricitat
L’operació d’importació de residus només té una entrada positiva en el balanç de comptes econòmic: la venda d’energia elèctrica. Així TIRME, ven a ENDESA i ENDESA és alhora TIRME, de manera que tanquen un cercle pervers amb un únic beneficiari. Així, no només les elèctriques, com ENDESA, es veuen beneficiades per la política energètica estatal, incrementant costos de manera periòdica, sinó que a més, es vinculen a operacions d’incineració amb producció d’electricitat, de manera que el negoci els surt rodó.

Endesa ens fica un triple
Endesa, patrocinadora de la Lliga Endesa, ens fica un triple: facturació elèctrica, increment de la incineració amb producció elèctrica i contaminació. A ENDESA li interessa convertir els forns de la seva incineradora en centrals elèctriques, malgrat la baixa eficiència del procés i la contaminació que genera, perquè la venda d’electricitat, considerada en règim especial, és el gran negoci actual de la incineració.

Font i fotos: GOB Mallorca

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.