Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa

40 anys defensant la natura (molts d’anys GOB!)

Publicat per dia 12 desembre 2013 – 8:45Cap comentari | 275 views

40 anys defensant la natura (molts d’anys GOB!)

Share to Google Plus

El passat diumenge 1 de desembre va fer 40 anys que els socis fundadors del GOB firmaren l’acta d’inauguració de l’entitat ecologista, en aquell moment anomenada “Grupo de Ornitología Balear”. Era l’any 1973 i el GOB naixia de la mà d’un grup d’amants de la naturalesa, especialment de les aus, que decidí crear una associació per promoure el coneixement ornitològic i la preservació del seu entorn natural. Durant la dècada següent el GOB va tirar endavant campanyes històriques de protecció d’espais naturals amenaçats, i que avui són parcs naturals o espais protegits. El GOB d’aquells anys estava creixent, multiplicant el seu nombre de socis, i desenvolupant diferents programes d’educació ambiental, biodiversitat, ordenació del territori, tasca jurídica, etc. Avui, quaranta anys després, el GOB, ja com a Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa, és reconegut per tothom com un referent de l’ecologisme i la defensa del territori.

Tot i que de vegades s’ha criticat el GOB per la seva estratègia d’actuar com a grup de pressió o per tenir un funcionament massa  vertical, la realitat és que la història de l’ecologisme a Mallorca no es pot entendre sense parlar d’aquesta organització. Si hom repassa els principals conflictes ambientals i mobilitzacions populars en defensa del territori que s’han produit a les illes en les darreres dècades, veurà que el GOB sempre hi ha estat present, fins al punt que es tracta del grup ecologista més rellevant de la història de Mallorca i que ha canalitzat moltes reivindicacions socials. Així, en la lluita en defensa de Sa Dragonera, encetada l’any 1977 per un grup de joves que van ocupar Sa Dragonera per evitar-ne la urbanització, el GOB hi tingué un paper important. L’entitat ecologista no només va contribuir a la mobilització popular sinó que assumí tasques judicials i burocràtiques en una lluita que acabà en victòria, anys després, amb la declaració de “l’illa dels dragons” com a Parc Natural.

També, la Trapa ha estat un dels projectes més emblemàtics del GOB. La finca, situada a la Serra de Tramuntana, va ser adquirida l’any 1980 gràcies a la subscripció popular i l’esforç de moltes de persones i col·lectius, que mitjançant nombroses iniciatives (loteria de Nadal, subhastes, concerts, etc.) posaren llum a la protecció d’aquest indret de la Serra de Tramuntana. Durant tots aquests anys s’han duit a terme a la Trapa diferents camps de treball enfocats al manteniment i la restauració de la finca. Dos incendis (1994, 2013) han tirat pel terra de la feina d’anys. Tot i així, la il·lusió per la Trapa continua més viva que mai: actualment es troba en fase de recuperació del darrer incendi i amb la implicació de nombroses persones voluntàries i col·laboradores.

El GOB també era present a la campanya “Qui estima  Mallorca no la destrueix”, durant el 2004. Amb Jaume Matas al capdavant del Govern i Maria Antònia Munar al Consell de Mallorca es va dur a terme, en aquella època, una política territorial i ambiental nefasta amb dures conseqüencies per a l’illa. Era l’època de construccions d’autopistes i autovies, gasoductes, l’ampliació de l’aeroport, la reducció de la superfície de parcs naturals, l’increment d’edificabilitat a zones protegides, construccions d’infraestructures de gran impacte com dessoladores i forns incineradors de residus… El reclam d’una Mallorca més sostenible  va fer sortir al carrer prop de 50.000 persones, el 4 de febrer del 2004, en una de les majors manifestacions de la història de la nostra illa.

Passen els anys i de vegades sembla que la situació empitjora. Si més no ens els darrers temps, grans projectes urbanitzadors han tornat a posar en perill l’estat de salut de l’illa: Canyamel, ses Fontanelles, l’entorn de sa Ràpita i es Trenc, es Molinar, Muleta… La dèria de destrucció del territori del govern de Bauzá està conduint l’illa a una situació irreversible. Per tot això, i encara més, agreujat per una situació de crisi econòmica que ha castigat durament l’associació, el GOB continua amb la seva incansable tasca de resistència. Ara toca, però, aprofitar aquests quaranta anys de feina per a la natura. Per això es realizarà un acte el proper dimecres 18 de desembre al Teatre Mar i Terra a les 20:30. Hi haurà parlaments, projeccions, música i d’altres sorpreses. Serà una excel·lent oportunitat per celebrar els anys de lluita i debatre els reptes que es presenten per encarar el futur.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.