Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Artà, Drets bàsics, Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori

Sa Canova, un cop més sota la mirada urbanitzadora

Publicat per dia 17 febrer 2013 – 12:12Cap comentari | 342 views
Share to Google Plus

Algunes veus han alertat aquests dies de les intencions del PP d’urbanitzar Sa Canova (Artà). La platja i la zona dunar de Sa Canova està declarada com a ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès) i protegida per la Llei d’espais naturals, per la qual cosa faria, en principi molt díficil qualsevol intent d’urbanització.

Segons informa el mitjà propi d’Artà, sembla que uns promotors belgues estan interessant en la zona i intenten fer que s’anul·li la protecció a fi que se’ls permeti destruir-ne la zona. Sota l’eufemisme d’una “urbanització ecològica” i el pretext de la creació de llocs de feina, s’aprofita la crisi i el color del govern balear amb la nova Llei Delgado per tornar a especular amb l’illa.

El municipi d’Artà ens els darrers anys ha apostat per un model de turisme més sostenible que es basa en la protecció, la preservació i la gestió dels espais naturals i dels valors culturals. Un model clarament alternatiu a la massificació turística que sotmes l’illa a altes pressions.

De totes maneres, més que un projecte fermat, la urbanització de Sa Canova, de moment, és una idea que s’ha posat en veu baixa sobre la taula. L’Ajuntament d’Artà mostrà la seva voluntat de mantenir la protecció de la zona i de no permetre-hi la construcció, malgrat que el Director General de Turisme va veure el projecte amb bons ulls i va voler donar-hi suport des de la Conselleria.

Aquesta notícia farà tenir la mirada ben posada a Sa Canova, i també a les altres zones ANEI, ja que, si hi ha un intent de desprotecció de Sa Canova, també afectarà els altres indrets amb què comparteix la mateixa catalogació.

Sa Canova, incansable lluita contra la urbanització

No és la primera vegada que s’intenta urbanitzar aquest espai. Als anys 70, estant Manuel Fraga al Ministeri espanyol d’Interior i Turisme, va ser declarada en el Pla Provincial com a Zona de Especial Interés Turístico Nacional (ZEITN), la qual cosa hi permetia el desenvolupament de grans urbanitzacions. Va ser aleshores quan les empreses Ravenna i Bahia Nova S.A. compraren part dels terrenys de Sa Canova, propietat del marquès de Bellpuig. Es preveié així la creació d’un camp de golf, dos ports esportius, hotels de gran alçada a primera línia de mar, una clínica d’alta qualitat i més de 35.000 habitatges. Tot això sota la direcció de Brante, que fou anomenat fill il·lustre del poble d’Artà.

En un estat encara precoç de les obres, Brante desaparegué amb els diners de l’estat i d’alguns particulars que ja havien comprat qualque parcel·la. A més, l’empresa Bahia Nova S.A. es declarà en suspensió de pagaments. Així començà un llarg litigi per la propietat de la zona, que quedà aturat durant bona part de la dècada dels 80, fins que l’any 87, amb Independents d’Artà a l’Ajuntament del poble, una empresa amb capital suís comprà Bahia Nova S.A. a un banc. Els nous propietaris volgueren seguir amb la urbanització, però l’ajuntament lluità per desqualificar els terrenys de la ZEITN per tal de poder preservar-ne la zona.

Als anys 90 s’inicia una campanya popular en contra de la urbanització, dirigida fonamentalment per la delegació del GOB a Artà. Sota el lema “Sa Canova contra Ravenna” es va dur una dura lluita   per mitjà de nombroses persones de diferents àmbits per salvar la platja i la zona dunar de Sa Canova.

El 1991 el Govern Balear aprovà la Llei d’espais naturals i de règim urbanístic de les àrees d’especial protecció de les Illes Balears, que declarÀ 47 ANEIs a l’illa de Mallorca, 19 a Menorca, 10 a Eivissa i 8 a Formentera. Entre aquestes zones protegides hi apareix Sa Canova.

Així, el sòl d’aquests indrets queda classificat com a no urbanitzable i d’especial protecció. També, Sa Canova gaudeix de la catalogació Lloc d’Interès Comunitari (LIC).

Fonts:

http://artanoticies.opennemas.com/articulo/mediambient/ens-volen-destruir-sa-canova/20130215092919000761.html

http://dugi-doc.udg.edu/bitstream/handle/10256/73/0MEM%C3%92RIA.pdf?sequence=7

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.