Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Drets bàsics, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa

Palma encara no és “ciutat lliure de desnonaments”: aturats dos desnonaments a Son Gotleu gràcies a l’acció popular

Publicat per dia 6 setembre 2013 – 18:31Cap comentari | 204 views

Palma encara no és “ciutat lliure de desnonaments”: aturats dos desnonaments a Son Gotleu gràcies a l’acció popular

Share to Google Plus

Aquest dematí, vàries desenes de persones han acudit a la concentració a Son Gotleu per evitar el desnonament de Desmond i la seva família (amb dos nins d’un i dos anys) convocada per la Plataforma d’Afectades per les Hipoteques de Mallorca. Tot i que Desmond s’acollí a la moratòria de dos anys del decret llei de 27/2012, se li rebutjà la petició degut a que aquest ho havia fet fora de plaç, encara que la PAH Mallorca al·lega que aquesta llei no estableix terminis per aquests tipus de sol·licituds.

Així, l’entitat financera amb la que Desmond tenia hipotecada la seva casa, Citifin, propietat de Citibank, aprofitava l’avinentesa per tractar de desnonar la família. Tant és així que la procuradora de Citifin, segons assegura Àngela Pons, portaveu de la PAH Mallorca, va dir-li ahir per telèfon que no aconseguirien aturar el desnonament. Finalment, la part demandant (Citifin) ha canviat de parer quan la PAH Mallorca decidí mobilitzar les seves simpatitzants i en veure la pressió que s’estava produint a les xarxes (a través de l’etiqueta #DesmondSeQueda): ha cridat al Jutjat d’Instrucció nº11 de Palma per a que s’aturés el desnonament.

En aquell moment, a pocs metres d’allà, hi havien dues furgonetes de la policia espanyola sota un altre edifici. Una de les inquilines s’ha apropat a la concentració per avisar de que a ella i la seva família també l’anaven a desnonar en aquell precís moment. La concentració s’ha mobilitzat fins allà i l’advocada de la PAH Mallorca, que era al Jutjat d’Instrucció nº11 de Palma, ha aconseguit que la part demandant també es fes enrere, aturant així el desnonament. En aquest cas l’entitat financera es tractava de Sa Nostra, que posteriorment ha desmentit que anessin a treure a ningú de casa, que ells “no desnonen”.

D’aquesta manera, a través de la visibilització del problema i de la pressió popular, s’ha aconseguit aturar el desnonament de dues famílies a la barriada de Son Gotleu.

Imatges obtingudes dels perfils de Twitter @contrainfocat, @bel_rueda i @iniciativerds.

Les mesures tant de les institucions espanyoles com de les balears són insuficients

Amb els fets d’avui queda demostrat que les mesures preses per les institucions els darrers mesos són del tot inútils. Ni el decret llei aprovat pel Govern espanyol, que la PAH ja qualificà d’insuficient perquè sols cobria una petita part dels casos de desnonament, ni el “Codi de Bones Pràctiques” aprovat pel Consell de Ministres per mirar de frenar la ILP Hipotecaria que estava a punt d’arribar al Congrés, han aturat el drama dels desnonaments. Ni tampoc la famosa sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que considera que la llei espanyola empara les clàusules abusives dels contractes hipotecaris vers l’acció dels jutges, que va ser aprofitada per la PAH per demanar la suspensió de tots els processos d’execució hipotecària, ha ajudat a que no es desnonin més famílies.

Pel que fa en l’àmbit local, l’Ajuntament de Ciutat va declarar Palma “Ciutat lliure de desnonaments”. Una declaració de bones intencions que avui s’ha demostrat que no té un efecte real sobre les persones que més estan patint aquesta “crisi” que ja dura 5 anys.

Per acabar, aquí teniu el comunicat que la PAH Mallorca va fer públic ahir:

En Desmond a Palma Ciutat Lliure de Desnonaments

Després de molts mesos de paraules buides la realitat s’imposa a les èbries fantasies dels polítics. Un altre cop les víctimes del desgavell financer perpetrat per entitats financeres i polítics corruptes tornen a ser les persones més febles. Ens trobem altre cop en el punt en què la política és més frívola i les entitats financeres més malèvoles.

Avui Citifin, financera del Citibank, no té cap problema en deixar una família al carrer, un pare i una mare i dos nins d’un i dos anys. Tot i que la legislació actual les tipifica de persones en especialment vulnerables, avui en Desmond i la seva família es troben en què tant l’Estat (amb la seva llei antidesnonaments), l’Ajuntament (amb la seva ciutat lliure de desnonaments) i els serveis socials (sempre impotents quan les persones més els necessiten) els han donat l’esquena.

En Desmond duu més d’un any dient que no pot pagar, que els pobres ingressos que té no li basten per donar de menjar a la seva família. Per això demanà la dació en pagament i tot i que complia les condicions extraordinàries que el senyor Guindos i la seva colla van posar per evitar que excepte els bancs ningú més es pogués acollir al “Código de Buenas Prácticas”, no van aconseguir que Citifin els concedís la dació en pagament.

Quan apareix el primer decret que regula la moratòria de desnonaments en Desmond ho torna a intentar, mantenir la seva família amb una llar durant un parell d’anys, amb l’esperança que amb el temps la situació canviés i tingués la possibilitat per sí mateix d’accedir a un habitatge digne. Aquest cop el jutjat li diu que ha presentat la documentació fora termini. Quin termini? La llei no xerra de terminis.

Amb la llei 1/2013 Desmond torna a demanar la moratòria de dos anys, ha verificat que hi té dret i presenta novament la documentació. Novament el jutjat diu NO.

Les oportunitats que un Govern Corrupte diu que dóna a les persones amb una especial situació de vulnerabilitat no existeixen per en Desmond, la seva dona i els seus infants, tot i que compleixen els estrictes requisits de la Llei. Constatem novament que la vergonyosa llei aprovada solament pels vots del Partit Popular és un frau a les persones, una cortina de fum adornada de bones paraules, que volen tapar les mentides d’un Govern culpable, corrupte i còmplice de l’estafa i el genocidi executat per les entitats financeres.

Novament comprovem que no podem comptar ni amb les institucions ni amb els jutges. Per això no hem de deixar que ells tinguin la darrera paraula, no hem de deixar que les víctimes d’unes lleis redactades per la banca i en favor de la banca, deixin al carrer a persones vulnerant tots els seus drets fonamentals.

Per aquest motiu estarem amb en Desmond i la seva família, estarem allà per dir-los-hi que no estan sols, per dir a la banca, al govern i als jutges, que on les institucions fan fallida les persones s’alcen per implantar justícia, on els Governs febles davant els lobbys financers defalleixen víctimes de la seva avarícia, les persones es fan més fortes per restablir i defensar els drets fonamentals.

No tenim por.

Sabem que Juntes Podem!

Sabem que Sí Es Pot!

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.