Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Drets bàsics, Opinió, Politiqueig, Publicació oberta, Salut

[Opinió] Metges o funcionaris? La mort d’Alpha Pam

Publicat per dia 3 juny 2013 – 12:463 Comentaris | 436 views

[Opinió] Metges o funcionaris? La mort d’Alpha Pam

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

La trista mort del ”sense papers” Alpha Pam ens ha de portar a repensar la funció dels metges i la resta del personal sanitari en la societat actual. Metges o funcionaris? Caldria establir una distinció conceptual per tal d’aclarir ambdós termes: segons la meva opinió -que només és una opinió enmig de moltes altres-, el metge, si ho és de debò, s’ha de guiar pel Codi Deontològic com a fonament ètic de la seva tasca. Això vol dir que és  un deure moralment fonamentat en la seva consciència i llibertat personal el fet d’objectar davant una llei que atempta envers la salut (entesa d’una manera holística o integral) de les persones, fins i tot,  si aquesta llei s’ha promulgat seguint els ”cànons” de l’anomenada democràcia formal.

Per l’altra banda, el funcionari de l’Estat (o mercenari -si es vol), anteposa l’”statu quo” que li atorga la seva condició a la vocació -que hauria d’ésser la seva- de servei al poble. D’aquesta manera, se sotmet a les normes , i es  ”renta les mans” com Judes Iscariot: crec que la diferència és palesa.

Dit aixó: quina és la tasca del Col·legi Oficial de Metges: garantir el compliment del Codi Deontològic de les i els col·legiats. S’ha fet? O, pel contrari, ha prevalgut el gremialisme de la classe mèdica: aquest és un interrogant obert per a tothom.

3 Comentaris »

 • francisca balaguer escrigué:

  Jo crec que el metge abans de funcionari, es un servidor de les persones que el necessiten d´acord amb el codi Deontològic que han assolit. Igual que els sacerdots, que baix cap pressió no poden parlar de ningú baix el secret de  confessió.Per tant  un com l´altre no es poden deixar pressionar pels governs ni per cap altre Poder. Aquí hi afegiria jo també la defensa de la mare que ha de avortar en el cas de malformació del fetus o greu malaltia. Ja que debut a la ciència avui se sap quan un embrió es PERSONA o no.
   

 • Silvestre escrigué:

  Estic d’acord amb la linia general del text, però penso q un malalt amb el primer q se troba quan entra al PAC o a un hospital no és un metge, sino una auxiliar administrativa. es la primera trava, sovint insuperable. No papers, no metge, no atenció.

 • antònia escrigué:

  Estic 100% d’acord amb la idea de que el metge ha d’actuar segons el codi deontològic. Me pareix una animalada deixar morir algú només perquè no té papers o perquè no té doblers. O que no pugui accedir als medicaments que li fan falta i la seva malaltia s’acabi fent crònica, complicant o derivant en qualsevol altre problema major que amb una major cura i prevenció s’hauria aclarit més aviat.
  Ara bé no per això hem de DEMONITZAR i/o menysprear la feina dels funcionaris i, en els fons i de manera genèrica, les persones que són funcionàries.
  Un funcionari no és un mercenari, o el menys no ho és més que qualsevol altra persona que, treballant al sector privat, té por de perdre la feina o de patir algun tipus de represàlia.  O bé, supòs que també hi haurà gent sense cor i que tant se l’infot!
  Que la funció pública ha de rebre major control i millorar la seva organització és ben clar. Però ja estic cansada de sentir com es menysprea un i un altre cop li de manera gratuïta la gent que són funcionaris (i jo no ho sóc però hi treballo aprop).
  Salut i força!
   

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.