Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Bunyola, Ciutat, Corrupció, Drets bàsics, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Salut

Més accions contra el tancament dels hospitals

Publicat per dia 14 maig 2012 – 14:001 Comentari | 325 views
Share to Google Plus

Podeu seguir tota la informació a la nova pàgina web: https://sites.google.com/site/salvemelshospitals/

La decisió de tancar els hospitals Joan March i General per part del Govern de Bauzá ha creat una oposició molt pronunciada des del dia de la seva comunicació. El passat dia 3 de maig hi va haver una concentració dels mateixos treballadors que va consistir a fer un minut de silenci pel dol que provoca els tancament dels hospitals. També, el diumenge dia 5 es va realitzar una caminada de protestades de Bunyola fins l’hospital. A més a més, a la manifestació del 12M-15M també hi varen haver moltes mostres de rebuig al tancament.

El ple de Bunyola del passat dijous va ser molt polèmic quan els regidors de PP i AVI varen votar en contra de, tan sols, debatre la moció per part d’EOB de mantenir oberts els hospitals Joan Marc i General. Podeu llegir la crònica aquí.

A continuació, podeu llegir el manifest  que han redactat les persones treballadores dels hospitals en perill. També, recullen firmes en contra dels tancaments. Podeu baixar-vos el full aquí per contribuir a la campanya de recollida de signatures.

No al tancament dels hospitals Joan March i General

La comunitat Autònoma de Balears va decidir iniciar, l’any 2002, un Pla d’Atenció Sociosanitària per atendre a la cada vegada més nombrosa població amb malalties cròniques amb situació de dependència, deguda a la mateixa evolució de la seva malaltia, o que requerien hospitalització de convalescència de més durada de la que poden oferir els hospitals d’aguts, amb finalitat de rehabilitació i de recuperació de la seva autonomia funcional. Així mateix si van integrar els equips ja existents, dedicats a l’atenció pal·liativa i de confort a malalts al final de la seva vida.

Per això, els successius Governs de tots van promoure obres de reforma i adaptació de les estructures físiques dels hospitals Joan March i Hospital General cap aquestes funcions i va potenciar l’organització de programes assistencials especialitzats i la formació d’equips humans que han adquirit, al llarg d’aquests anys una excel·lent qualitat, i el reconeixement dels nostres pacients i familiars així com el de altres organitzacions sanitàries espanyoles i estrangeres.

La decisió sobtada, arbitraria i brutal, de tancar els hospitals Joan March i General, el propòsit mal explicat de redistribuir els professionals entre altres hospitals que no reuneixen les mateixes condicions físiques per aquests propòsits, i l’eliminació dels professionals interins considerats com a sobrants, suposa que el Govern actual expropia a tota la població Balear, els següents serveis assistencials dels que son els verdaders propietaris i que són els únics existents a la nostra Comunitat:

-La Unitat de cures pal·liatives dels hospitals Joan March i General.

-La Unitat de atenció a malalts majors amb múltiples patologies cròniques, dels hospitals General i Joan March.

-La Unitat d’ortogeriatria dels hospitals Joan March i General.

-La Unitat d’atenció als malalts amb accidents cerebrals vasculars de l’hospital General.

-La unitat d’atenció a la malaltia respiratòria crònica avançada i programa de rehabilitació pulmonar, de l’hospital Joan March.

-La Unitat d’atenció a les patologies relacionades amb l’alcohol de l’hospital Joan March.

Els sotasignants, treballadors dels hospitals, pacients, familiars i població de Balears, rebutgem la decisió del Govern d’expropiar-nos aquests serveis assistencials que tant ens ha costat posar en peu i pels que tants impostos i pèrdues salarials hem acceptat com a condició del seu manteniment

Us recordam que dijous dia 17 a les 18h a la plaça d’Espanya hi ha convocada una concentració en defensa de la sanitat pública.

Si voleu obtenir informació de primera mà, s’ha obert una pàgina de facebook per part de la Plataforma de suport als hospitals públics Joan March i General: http://www.facebook.com/NoAlCierreDeLosHospitalesGeneralYJoanMarch

D’altra banda, diferents col·lectius també han sortit en defensa dels hospitals públics. Per exemple, l’associació Jubilats per Mallorca ha elaborat un escrit en què denuncia enèrgicament el tancament dels hospitals. Podeu llegir-lo aquí.

Un altre article que ens ha impactat és la carta escrita per Jaume Santandreu, que la teniu a continuació:

Clam desesperat dels marginats

Quaranta anys de viure marginal amb els marginats crec que em donen dret a convertir-me en la seva veu.

Els qui no tenim res a perdre escopim, sense por, les veritats a la cara. Per això als qui tanquen l’Hospital General i Caubet els xisclam: Sou uns lladres i uns criminals.

Lladres, perquè ens robau allò que és nostre L’hospital general és nostre per què som els hereus del Pare Catany. Joan March és nostre perquè és l’únic lloc on trobam esment i temps per guarir les nostres profundes nafres. Vosaltres els governants només sou els nostres administradors. Si els vostres predecessors han administrat malament, esmenau la pleneta però no tanqueu ca nostra.

Criminals, perquè ens condemnau a morir al carrer com a cans ronyosos.

Els més desgraciats de Mallorca alçam el nostre clam.

Governants d’extrema dreta, dictadors de la democràcia, siau valents. Ja que heu arribat als límits dels feixisme donau la darrera passa: Eliminau-nos. La història recent d’ Europa està plena d’exemples a seguir. Tots hi sortirem guanyant La vostra gent s’alliberarà de l’escòria i nosaltres els miserables deixarem de patir.

Covarda jerarquia del silenci, tingueu la dignitat d’un gest. Quan els vostres catòlics del govern tanquin l’Hospital General, vosaltres tancau l’església de la Sang. Tregueu el Sant Crist a la plaça. Així podrà contemplar com agonitzam “els seus fills predilectes”.

Besnéts de la devota Dona Leonor no deshonreu la memòria dels vostres morts. Les ànimes en pena, com la del vostre besavi Joan March, tenen mals arrambatges.

Fa 35 anys els vostres antecessors a la Diputació em portaren davant el tribunal per un article meu titulat “Cien millones robados al hambre”. Hereus directes d’aquell franquisme, feis-me un favor. No em passeu per l’Audiència. Portau-me directament a la presó. Tenc ganes de finir els meus dies entre els vostres prínceps i presidents del Govern.

 

Finalment, us deixam amb l’article de Josep Bonnín:

Història d’una infàmia. Tancament “Joan March i Hospital General”

Altra vegada s’ha fet palesa la insensibilitat, prepotència i interessos econòmics per sobre de l’ajuda social, amb el tancament dels dos hospitals més emblemàtics de Mallorca.

Dos hospitals que havien arribat a un grau d’excel·lència arran d’un treball de molts d’anys en la preparació del seu personal sanitari i l’atenció més que acurada als malalts.

Aquest article és testimonial ja que vaig poder tastar de ben a prop la sensibilitat i el bon sabre fer de tots els treballadors del Joan March: Metges, infermeres, zeladors, i tot l’altre personal, en una ocasió trista i dolorosa com varen esser els darrers instants de vida dels meus sogres.

Intent escriure aquest article amb el cap fred malgrat el meu cor em bategui de ràbia i d’indignació.

No saben quina excusa treure a la llum pública, una d’elles fou en principi que eren obsolets, una altra mentida a la que estem acostumats, ja que el Joan March farà un any que es va remodelar. I que l’hospital General, atenia més que bé als malalts que el necessitaven amb una reforma, tal volta més antiga, però no per això eficaç per la seva funció.

Un hospital com el Joan March, on les cures pal·liatives dels malalts crònics i/o terminals, amb una humanitat que vessa al seu personal , serà una pèrdua irrecuperable per a tota la societat mallorquina.

Aquests polítics que l’intenten tancar, i que d’amagatotis ja han començat, ja que prop de quaranta malalts ja han estat desplaçats a altres centres hospitalaris, també com tot mortal no duraran per sempre, malgrat a vegades s’ho creguin. Tindran amics, amigues, familiars, inclusiu ells mateixos que necessitaran d’aquesta atenció i ara estan provocant que la mateixa es converteixi en deficitària.

Quan sortia de l’habitació del Joan March, on estava el meu sogre, tant la meva dona com jo, malgrat el moment dur, podíem omplir l’ànima caminant pels seus jardins i contemplant la natura que ens revoltava dins un silenci relaxant i compassiu.

No serà el mateix a Son Dureta, massificat amb renous, incomoditats d’aparcament i moltes altres, vos ho puc assegurar.

El govern de Bauzá semblen un exercit de zombis autistes amb una connotació de cavall d’Atila, que on trepitjava no tornava créixer l’herba. La història els posarà al seu lloc.

La societat mallorquina n’està farta, d’aquesta prepotència, dels insults cap a la seva dignitat com a poble, no entraré ara mateix amb el tema de la llengua, i els hi estan contestant al carrer. Mai a Mallorca s’havien vist tantes manifestacions, tantes concentracions, tantes protestes de molts diversos estaments: Educatius, sanitaris, etc.

Les mobilitzacions cada vegada atreuen a més persones, i aprofitaré l’article per a dir que a Sóller i a través del Col·lectiu Albaïna, que malgrat totes les accions reivindicatives, respecte al Túnel de Sóller, a les quals el Govern Balear, Consell Insular i Conselleria corresponent han fet orelles de cònsol, amb un deute de prop de dos milions d’euros, i a dir que disposen de doblers pels que els interessa, es va crea una nova plataforma: “Mallorca lliure de peatges” el passat dia 8 de maig, per començar a fer tot un seguit d’accions en contra d’haver de pagar peatges a Mallorca, la qual està en contacte amb el moviment nascut a Catalunya: Prou peatges:#Novullpagar.

Una altra protesta i mobilització en contra d’una política on el poble no conte per res, amb una política de fets consumats el poble es deixa de banda, atemptant contra els principis de democràcia participativa en la que no creuen.

Ja està bé d’aquest color, un no pot més i cada vegada se sumen més persones amb aquesta sensibilitat.

Subscric una per una les paraules de la carta del meu amic Jaume Santandreu: Clam desesperat dels marginats” Sense pèls a la llengua, els qualifica de lladres, criminals i feixistes. “Governants d’extrema dreta i dictadors de la democràcia.

La majoria absoluta a les passades eleccions , no els justifica el dret de cuixa, i poder fer i desfer sense donar explicacions a ningú. Fins i tot els seus votants se n’adonen d’aquesta prepotència.

Ens estan humiliant com a poble, ens estan apunyalant la nostra dignitat, no són nets ni transparents. Tornen a les seves obsessions especulatives barrinant els pocs espais que queden verges a Mallorca. Els hem d’aturar per nosaltres, pels nostres fills i pels nostres nets. Qui estima Mallorca no la destrueix! En cap aspecte.

Josep Bonnín

1 Comentari »

 • MARGALIDA escrigué:

  Un  simple comentari.
  Per sort, fa 14 anys vaig conèixer el que eren les cures paliatives, dic per sort, per que dos anys abans no ho sabia, i vaig haver de veure el patiment del meu sogre.
  Quan un altre familiar meu va caure malalt i va poder recorrer a les cures paliatives, abans a Verge de Lluch, varem tocar amb un dit al cel, aquest familiar, la meva tia, em donava les gràcies per haver-la duita a un lloc que pensaven primer amb ella, i a on va morir en pau. Después hem hagut d’anar al Joan March, si per desgràcia a veure morir algú, pero per sort a veure-lo morir amb dignitat, tranquil i seré. Quan veig tot el que han fet a n’aquets hospitals, els ulls se m’omplen de llagrimes. Pero quan veig el que volen fer amb ells les llagrimes es tornen rabia.  Sr. Bauza, voldria que entengués perque he dit que ha estat una sort, haver conegut les cures paliatives i l’hospital Joan March. Es una sort veure morir algú propi amb dignitat, sense patiment i envoltat de gent que te cura d’ell.
  Crec que haurià de visitar aquests centres. I si alguna vegada te algú malalt, cosa que no li desig a ningú, voldria que penses amb mi.
  Gràcies.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.