Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Drets bàsics, Politiqueig, Publicació oberta

L’Ajuntament de Palma té aturats des del mes de setembre serveis per a infants i joves

Publicat per dia 7 febrer 2017 – 9:12Cap comentari | 222 views

L’Ajuntament de Palma té aturats des del mes de setembre serveis per a infants i joves

Share to Google Plus

Comunicat integra de Prosocial:

Prosocial vol denunciar la situació d’aturada generalitzada de serveis i programes que depenen de l’Ajuntament de Palma, destinats a la prevenció del risc social d’infants i joves del municipi.

En concret són 4 els serveis aturats:

- JOC I LLEURE: Recurs preventiu d’oci i temps lliure destinat a infants i adolescents en edat escolar, que atenia unes 360 famílies aproximadament.

- REFORÇ EDUCATIU: Servei de reforç educatiu per a infants i joves de 3r cicle de Primària i Secundària

- ORIENTACIÓ LABORAL PER A JOVES: Servei destinat a joves en edat laboral de 16 a 30 anys.

- PROGRAMA PISE: Programa d’escolarització compartida per a joves de 14 a 16 anys amb dificultats d’integració escolar que en els darrers anys ha suposat una alternativa efectiva per a la prevenció de l’abandonament i el fracàs escolar. Aquest programa, que combina formació bàsica i formació en l’àmbit de la lluita olímpica, depèn conjuntament de l’Ajuntament de Palma i la Conselleria d’Educació del Govern de les Illes Balears.

Després de que el curs passat ja no es pogués posar en marxa, enguany quan ja s’havia notificat que el programa podia començar i s’havien seleccionat els instituts, els alumnes i el professional que ho havia de desenvolupar, l’Ajuntament va decidir no iniciar la implementació al·legant problemes jurídics i competencials amb la Conselleria d’Educació.

El motiu pel qual aquests serveis estan aturats és el retràs en la resolució dels concursos públics destinats a adjudicar empreses per a la gestió dels mateixos. Una vegada més Prosocial voldenunciar la manca de planificació de l’Ajuntament de Palma, en l’àrea de serveis socials.

Sembla que Cort no prioritza la resolució d’aquests concursos públics, ja que des de setembre que es varen acabar els plecs de condicions anteriors, han passat ja gairebé 6 mesos sense que s’hagi pogut resoldre el tema. En el cas del programa PISE, hi ha, a més, una descoordinació total i falta de voluntat política per part de la Conselleria d’Educació.

Prosocial es va reunir amb la Regidoria de Benestar i Drets Socials el mes d’octubre, expressant la seva preocupació per aquest tema, i la resposta que s’obtingué fou que en el mes de gener estarien els serveis en marxa. Malauradament no ha estat així.

Les conseqüències de que no hi hagi aquests serveis són les següents:

- Inexistència d’un recurs de prevenció de risc en l’àmbit de oci i temps lliure per infants i adolescents dels barris que suposa: més temps al carrer sense supervisió, menys espais d’observació i detecció de factors de risc a les famílies, pèrdua de grups connectats en anys anteriors i la pèrdua del treball preventiu que això suposa.

- Menys serveis per a la prevenció de l’abandonament escolar.

- Manca de recursos específics per a joves en procés de recerca de feina.

- Manca d’alternatives per als joves amb dificultats per seguir l’ESO.

- Inestabilitat laboral dels professionals que gestionaven tots aquests serveis, alguns dels quals han quedat a l’atur.

Crida l’atenció que mentre els partits del pacte de Govern de l’Ajuntament volen declarar Palma Ciutat dels Infants, aquestes iniciatives resten aturades. És amb els fets que es demostra la voluntat política de posar en marxa aquest tipus d’iniciatives. Una vegada més, els més vulnerables són els que es queden sense servei per a prevenir la problemàtica social.

Per tant Prosocial, demana a l’Ajuntament de Palma que resolgui de manera urgent aquests concursos públics per a la gestió d’aquests serveis, que faran que Palma sigui una ciutat més propera a les necessitats de la infància. També per al que suposa per als professionals que treballen en aquest serveis i s’han quedat a l’atur o pateixen la inestabilitat laboral que aquesta situació suposa.

Demanem també coordinació entre Ajuntament de Palma i Conselleria d’Educació, perquè iniciatives com el PISE es puguin dur a terme. És inadmissible que per una qüestió de competències, la ciutadania, i en aquest cas, els més vulnerables, els infants i adolescents, es quedin sense serveis de prevenció de l’abandonament escolar.

Demanem també que d’una vegada per totes la planificació en els serveis socials sigui una realitat. Fets com el que denunciem ens demostren que encara queda molt per fer, per passar d’un discurs social teòric a una política de benestar social real.

 

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.