Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Drets bàsics, Economia alternativa, Lluita de carrer i acció directa, Treball i economia

La campanya “ReMou els teus diners” es durà a terme tot el mes d’abril i convida a la transferència de dipòsits bancaris

Publicat per dia 25 març 2013 – 9:352 Comentaris | 405 views

La campanya “ReMou els teus diners” es durà a terme tot el mes d’abril i convida a la transferència de dipòsits bancaris

Share to Google Plus

Des de les xarxes socials, ha emergit, fa uns dies, una proposta d’acció directa, que s’emmarca dins el projecte del comunicat Generalitzem la desobediencia, Estenem la Revolució Integral i el seu nom, ”ReMou els teus diners”,  fa referència alhora al fet de remoure consciències i al moviment “Mou els teus diners” popularitzat a països anglosaxons anys enrera i que consisteix en una  transferència de dipòsits bancaris.

Malgrat s’havia previst encetar aquesta campanya a mitjan de març, el seu inici s’ha posposat dues setmanes per preparar-la amb més força i a fi que més col·lectius puguin adherir-s’hi. Així doncs, es durà a terme a partir de l’1 d’abril.

Tal com s’havia dit, aquesta proposta consisteix a cancel·lar els nostres comptes d’estalvi, els fons d’inversió i/o de pensions, vendres les accions que puguem tenir… A continuació, es proposa traslladar aquests diners a banques ètiques i a cooperatives socials (més endavant passarem la proposta d’entitats fiables i netes).

La proposta és impulsada pel grup promotor de la Revolució Integral, col·lectiu que expressa que després de les nombroses i massives manifestacions, ja és hora de passar a l’acció. Precisament, és per mitjà d’accions col·lectives d’aquest tipus que es pot promoure la reactivació de l’economia desitjable per al bé comú i per a la majoria de la població. La idea principal és deixar de finançar l’economia basada en l’especulació i l’explotació i contribuir a finançar projectes cooperatiu, projectes de l’economia real que cobreixin les necessitats reals de les persones.

Com s’ha dit abans, la inspiració d’aquesta campanya que començarà dia 1 d’abril ve de la proposta “Move your Money“, sorgida a Anglaterra i als Estats Units i pretén estrendre’s com a mínim al sud-est d’Europa.

Aquests trenta dies que proposen per remoure els diners i les consciències pretenen marcar un punt d’inflexió i ser l’inici d’una generació de noves accions de cara al futur.

A més a més, el col·lectiu ha elaborat una llista de possibles opcions en les quals transferir els dipòsits, que són alhora moviments cooperatius a estendre i ampliar:

  • Fiare. Projecte de banca ètica cooperativa d’àmbit europeu. Ja fa anys que accepta dipòsits bancaris i fa préstecs a projectes socials i cooperatius. Durant l’últim trimestre d’aquest any començarà, també, a acceptar comptes corrents. A Palma s’està gestant el projecte, tot i que encara no s’ha desenvolupat del tot.
  • Coop57. Cooperativa de serveis financers ètics i solidaris, que gestiona estalvi i préstecs a projectes d’economia social que promoguin l’ocupació laboral, fomentin el cooperativisme, la solidaritat, la sostenibilitat sobre la base de principis ètics i solidaris.
  • Som Energia. Cooperativa de producció i consum d’energies renovables. No és un banc, ni una entitat financera, però amb els estalvis dels seus socis desenvolupa la creació de projectes cooperatius d’energies renovables. En activitat a l’illa.
  • CASX. Cooperativa d’Autofinançament Social en Xarxa És un projecte incipient, de caràcter assembleari i sense interessos, que presta els estalvis dels seus socis a projectes autogestionats i afins als seus principis, que són similars als de la Revolució Integral. Durant el mes en què es desenvolupa l’acció es complirà el primer aniversari des de la seva posada en marxa.

Així doncs, es fa una crida a enriquir aquests projectes i ser conscients de l’oportunitat que tenim de replantejar-nos on posam els nostres doblers: o a la banca capitalista que amb les seves pràctiques especulatives i les seves polítiques abusives ha enfonsat l’economia de milions de persones; o bé, un altre tipus de banca, ètica, cooperativa que aposta per l’economia productiva, social i de les persones.

“Triar on tenim els estalvis és una de les maneres més contundents de remoure consciències a través de la nostra manera de ser al món. Per tot això, es proposa una acció col·lectiva durant tot el mes d’abril. Fem que aquesta sigui recordada com la primavera en què els petits estalviadors van remoure el sistema financer. Recorda: Junts i juntes podem i ho aconseguirem!”

Finalment, fa uns dies s’ha posat en funcionament la pàgina web remuevetudinero.net en la qual s’exposen els detalls d’aquesta acció i es fa una crida a la participació.

2 Comentaris »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.