Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » #VagaIndefinidaDocents, Defensa del català, Drets bàsics, Ensenyament, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Politiqueig

Exuberància verda en el quart dia de vaga

Publicat per dia 19 setembre 2013 – 14:49Cap comentari | 256 views

Exuberància verda en el quart dia de vaga

Share to Google Plus

Si l’estratègia del Govern de Bauzá era confiar que la vaga indefinida dels i les docents perdés pistonada a mesura que passaven els primers dies, ja podem dir que han comès un greu error de càlcul. El suport popular a la vaga ha crescut fins al punt que molts pobles i ciutats de les Illes han dut a terme actes multitudinaris. Ha estat el cas de Maó, on tira endavant la tancada davant la Delegació d’Educació; també Sant Josep de Sa Talaia, a Eivissa, que avui ha viscut una nova concentració verda. A més, ha circulat, cap al migdia, una foto amb la camiseta verda de Crida penjant del balcó del Consell Insular de Formentera. A Manacor els i les estudiants han fet un passacarrers que ha acabat amb una asseguda i, durant el matí a Palma, també s’han tornat a realitzar piquets estudiantils informatius del SEPC. Alguns dels estudiants han estat identificats i intimidats, de nou, per les forces policials.

Sens dubte, però, el major espectacle de suport popular multitudinari s’ha viscut a la UIB. Avui s’hi realitzava l’acte solemne d’obertura del curs acadèmic, i en un principi (fins ahir a la nit) s’esperava la presència del president Bauzá com a representant del Govern. Finalment, però, la magnitud que estava agafant la convocatòria de la PUDUP, a la qual s’afegiren les Encausades de la Conselleria, l’Assemblea de Docents, la Plataforma Crida i els sindicats, ha fet que en Bauzá decidís no presentar-s’hi. Ni ell, ni tampoc la Consellera d’Educació. Una nova victòria de la mobilització ciutadana.

Molt abans de l’hora prevista, una riuada verda s’anava acostant cap al campus universitari: el carril bici que va fins a la UIB n’anava ple de gent vestida de verd i que es desplaçava a peu, en bicicleta o patins. I el metro, un espectacle. Tot indicava que seria gros. I tant que ho ha estat! Una gentada vestida de verd (es parla de més de mil persones) ha saturat les immediacions de Son Lledó, edifici que acollia l’acte. S’hi podien veure moltes pancartes, cartells i missatges de suport a la vaga, contra el TIL i demanant la dimissió de Bauzá.  També se sentien crits de “Bauzá, dimissió” i “A Mallorca en català”. Docents, alumnes, treballadores de la UIB, estudiants, simpatitzants, tothom ha volgut assistir a la protesta, la qual s’anava animant cada vegada que, d’alguna manera, algú accedia als terrats dels edificis de Son Lledó per desplegar-hi una camiseta. Un dels punts més àlgids ha estat quan uns professors han accedit a l’edifici, no sense dificultats i intents de paralitzar-los, i han aconseguit penjar des d’una de les finestres del corredor que uneix els dos edificis un llaç verd gegant que arribava a les persones concentrades. També quan una avioneta volava per sobre Son Lledó, tot fent quasi acrobàcies, com a mostra de suport. D’altra banda, uns joves han fet un castell humà tot ensenyant una camiseta verda. També, una batucada de “Resistència-verda” animava l’ambient.

Més tard arribaven les autoritats, encapçalades per Miquel Deyá, Director General d’Universitats, ja que, com hem dit, ni Bauzá ni Camps s’han atrevit a venir a l’acte. L’escridassada que s’han emportat ha estat ensordidora, malgrat ells ni s’hi han immutat. La cerimònia, com darrerament sol passar, no és oberta al públic. Entre el professorat doctorat, sota les togues, s’amagaven algunes camisetes, xapes i altres objectes pro-vaga. Hi havia professorat en contacte amb la gent de fora, que es comunicaven per mòbil i transmitia l’acte.

Al cap d’una estona, ha començat l’acte de la PUDUP amb les intervencions de dues professores en vaga que han donat un missatge de força i ànim i han plantat cara valentament al Govern. Han expressat que malgrat el govern pensi que el col·lectiu docent perdrà la vaga per temes econòmics, les professores els han recordat que ells tenen de banda, la solidaritat i el suport de tot un poble. A més, han animat al professorat de la UIB a mobilitzar-se i a donar suport a la vaga A continuació ha parlat una jove encausada pels fets de la Conselleria d’Educació i ha explicat la situació actual del cas. En acabar, tot Son Lledó demanava “Absolucio”.

Però la concentració també ha tingut moments molt emotius. No només per la gentada i l’energia que ha transmès l’acte, sinó també pel moment en què s’ha cantat a capel·la l’Estaca, un gest que comença a ser habitual en les concentracions d’aquesta vaga indefinida. També per les nombroses camisetes verdes que penjaven de les finestres, i quan els catedràtics han abandonat l’acte protocolari per unir-se a la protesta en el moment en què intervenia Miquel Deyà, pofessor de la UIB i Director General d’Universitat.

Des de l’acte alternatiu, s’ha convidat a quedar fins a la 13:30, hora en la qual s’estimava que acabaria l’acte institucional i les autoritats tornarien a sortir i a passar inevitablement entre la massa enfuriada. La gent s’ha repartit en les dues portes possibles de sortida i d’altres s’han dirigit al lloc on estaven aparcats els cotxes oficials. Una de les imatges divertides ha estat veure el cotxe oficial literalment tapat d’adhesius i post-it amb missatges a favor de les demandes dels i les vaguistes.

Si ahir l’Assemblea de Docents tancava el dia anunciant amb contundència que la vaga continua endavant, el suport popular, l’exuberància verda que s’ha vist a pobles i ciutats de les illes i més enllà, dóna una empenta definitiva a aquesta lluita històrica a favor de l’educació.

Val a dir que la jornada encara no ha acabat: per la Nit de l’Art d’aquesta nit a Palma s’ha convocat una “Nit de l’Art Verda” amb intenció de donar més mostres de suport a la vaga, també des del món de la cultura.

Imatges de la concentració verda a l’acte d’inauguració dels curs acadèmica a la UIB:

Fotos de Maria Servera

Fotos de Rosa Illa

Fotos: Elsa Real

Fotos de contrainfo

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.