Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Drets bàsics, Ensenyament, Illes Balears i Pitiüses

Estudiants del sector social representen la mort de l’universitari a causa de les retallades

Publicat per dia 21 novembre 2012 – 13:28Cap comentari | 211 views

Estudiants del sector social representen la mort de l’universitari a causa de les retallades

Share to Google Plus

Aquest matí l’Associació PROSOCIAL ha realitzat una acció reivindicativa per denunciar les creixents dificultats per accedir a la UIB. L’acció ha consistit a simular la mort de l’estudiant universitari a través d’un ninot penjat de la façana de la Facultat d’Educació a la vora d’una pancarta que deia “Les matrícules ens ofeguen. Menys educació, més mancances”.

Assenyalen com a culpables d’aquesta situació als polítics artífexs de la gran retallada en el pressupost educatiu acompanyada de l’augment de les taxes universitàries i el difícil accés a beques per l’enduriment dels criteris de selecció, els quals afavoreixen les classes acomodades en detriment de les que pateixen dificultats econòmiques.

Denuncien que totes aquestes retallades responen a una estratègia de la dreta capitalista perquè les filles i fills de la classe obrera no puguin accedir fàcilment a la Universitat Pública i seguir garantit una gran quantitat de mà d’obra barata a l’empresariat. Alhora, denuncien que la universitat s’està posant al servei dels interessos privats i que s’està debilitant la democràcia interna per construir un model organitzatiu vertical, fent camí d’aquesta manera cap a la mercantilització i privatització de la Universitat.

Per acabar, criden a mobilitzacions conjuntes de les estudiants amb la resta de la societat per aturar el desmantellament i l’elitització de la Universitat Pública així com garantir que aquesta formi pensament crític al servei de la societat.

Aquí teniu el manifest que han llegit mentre simulaven el penjament de l’estudiant universitari.

LES RETALLADES, ACCÉS RESTRINGIT

L’estrena de curs a la UIB comença més efervescent que mai. A conseqüència de les brutals retallades en educació, l’augment de taxes universitàries i el difícil accés a beques, es respira un ambient de descontent, frustració i ràbia entre tota la comunitat educativa.

Són molts/es companys/es que aquest any deixaran d’assistir a classe per raons econòmiques i d’altres ni tan sols hi han pogut accedir, professors/es que passen a formar part del col·lectiu d’aturats, altres sobresaturats; trobem classes que es massifiquen i l’atenció a l’alumnat amb qualitat es converteix en un fet gaire bé impossible.
Cal fer referència també a les beques que no s’ha lliurat de la remodelació neoliberal per part del govern actual. Cal destacar l’enduriment de criteris d’accés. Per accedir a una beca general s’ha de tenir almenys un 5,5 a la selectivitat, un 6,5 al primer curs com universitari/a, retornar la quantia econòmica en cas de no aprovar almenys la meitat dels crèdits en els que s’ha matriculat, etc.

Les beques que fins ara s’havien emprat com a instrument per a facilitar i garantir l’accés a persones amb més desavantatges socials i econòmics, garantint així el seu dret a l’ensenyament públic, ara es converteixen en un instrument de premi al mèrit, on és evident que les classes acomodades tindran més facilitats. El fet que es determini una mitja, per damunt de l’aprovat és una estratègia clara que pretén estalviar diners al preu de treure del sistema als fills/es de la classe obrera, ja que els rics ho podran fer gràcies a que tenen els recursos econòmics necessaris. És a dir, que el ric seguirà estudiant encara que suspengui i el pobre no.

Sembla ser que l’accés universal no respon a les necessitats de les grans elits, als interessos dels empresaris ni a la dreta capitalista.

La dreta clarament cerca eliminar els “fills/es de classe obrera de la universitat”, és a dir, limitar l’accés a bona part del poble per tal de seguir sent la seva mà d’obra barata. El camí que segueixen és simple, per aconseguir-ho cal posar la universitat pública al servei de l’entramat empresarial, debilitar els òrgans de govern de la universitat per a dificultar la democràcia interna i construir un model organitzatiu vertical, que finalitzi amb la mercantilització i privatització de la universitat pública. Ens toca viure la lluita entre els nostres drets i els seus privilegis.
Tots/es sabem que l’educació és el pilar principal per a fer avançar un país en tots els seus sentits. El capital humà és la millor garantia per a contribuir a un creixement econòmic i social, per lo tant, l’eina que hem de menester per sortir de la crisi econòmica i social actual.

Com a estudiants no podem acceptar l’arrogància dels nostres polítics davant el desemparament de les necessitats del seu poble i desmantellament dels nostres drets.
Cal reclamar que l’educació es converteixi en una prioritat en la despesa pública, on la educació no es vengui, sinó es defensi. Volem una universitat pública, no volem pas una empresa, sinó un sistema universitari que ens formi amb un pensament crític i social per afrontar els futurs reptes.

L’educació és un dret fonamental, no volem que es converteixi en un luxe en ple segle XXI, per això, cal que els i les estudiants emprenguem accions conjuntes amb el resta de la societat, perquè aquesta és una tasca i una responsabilitat compartida.

Quan ens vulguin fer creure que no “tothom pot ser universitari o universitària” nosaltres respondrem Universitat per tot/es o per ningú…

Comissió d’estudiants de PROSOCIAL

Cap comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.