Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Defensa del català, Drets bàsics, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Països Catalans

Es consuma una nova agressió contra la llengua catalana i les seves parlants

Publicat per dia 18 juliol 2012 – 10:03Cap comentari | 268 views

Es consuma una nova agressió contra la llengua catalana i les seves parlants

Share to Google Plus

El president J. R. Bauzá baixava les escales del Parlament amb un posat altiu i desafiant. L’escridassada de centenars de persones que s’havien concentrat amb siurells i xiulets contrastava, dins del cap del president, amb les enèrgiques mamballetes de la bancada de diputats i diputades del PP: s’havia consumat l’agressió. Vint-i-cinc anys després, per primera vegada es trencava de manera barroera el “consens” lingüístic a les Illes i la llengua catalana deixava de ser un requisit per fer feina a l’administració pública.

Això, en la pràctica, deixa el català en una situació de més indefensió i atempta greument contra els drets de les catalanoparlants. Tan és així que durant aquests dies hi ha hagut un reguitzell d’entitats, encapçalades per l’Obra Cultural Balear, que han mostrat el seu rebuig a aquesta modificació de la Llei de Funció Pública. No oblidem que això d’ahir, revetlla d’un 18 de juliol, arriba després de constants agressions contra la llengua per part del PP, com és la campanya contra els llaços pel català, o la introducció amb calçador de continguts en castellà a la ràdio i televisió autonòmica, IB3.

Durant el dia d’ahir hi hagué nombroses concentracions per tota Mallorca. La principal, la que es produí en dues tongades davant les portes del Parlament, a les 11 h i a les 13 h, i que arreplegà centenars de persones amb siurells, xiulets, pancartes i estelades. A més a més, l’horabaixa hi hagué concentracions a les places de molts de pobles, convocades també per l’OCB, i en les que es llegí un manifest que posava noms i llinatges a les persones que han perpetrat aquesta agressió: les diputades i diputats del PP balear (amb la polèmica excepció d’Antoni Pastor, que votà en contra, i que ara algunes persones volen convertir en una espècie de màrtir de la llengua).

Aquest és el manifest “No ens fareu callar” que ha elaborat l’OCB i que es llegí en totes les concentracions:

Avui matí, al Parlament de les Illes Balears, s’ha aprovat allò que oficialment s’ha anomenat una “reforma de la Llei de Funció Pública”, però que en realitat és una llei general contra el sistema lingüístic vigent a les Illes Balears durant els darrers 30 anys.

L’aprovació d’aquesta Llei, que pretén arraconar la llengua pròpia de les Illes Balears, és l’agressió més gran contra els drets lingüístics dels ciutadans que s’ha produït a Balears des del final de la dictadura franquista. També és un atemptat contra la convivència i contra la cohesió social.

A més a més, avui s’ha romput definitivament el consens en matèria lingüística.

Les entitats que treballen a favor de la nostra llengua i a favor dels drets civils dels catalanoparlants han fet reiterades crides a José Ramon Bauzá i al seu equip perquè retornin al consens en matèria de llengua, perquè no provoquin més crispació ni més conflictes i perquè compleixin la seva obligació estatutària de treballar per la plena normalització de la llengua catalana a tots els àmbits. La resposta de Bauzá ha estat la supèrbia i la inoperància.

Ara, una vegada trencat definitivament el marc per a la convivència en matèria de llengua i cohesió social, només ens queda apel·lar al conjunt de la ciutadania de les Illes Balears:

Els demanam que no es deixin enganyar per discursos demagògics: conèixer la llengua catalana continua sent imprescindible per a tenir una plena integració a les Balears.

Els recordam que existeix el compromís de totes les forces polítiques de tradició democràtica de tornar a fer necessari el coneixement de la nostra llengua per accedir a la funció pública.

Els convidam a continuar exercint els seus drets lingüístics sense por ni complexos, i a exigir que aquests drets siguin respectats.

Animam als que ja coneixen la nostra llengua, a fer-la servir més que mai, i als que encara no la dominen, a aprendre-la.

Els recordam que, en Democràcia, la darrera paraula la té la ciutadania i que la traïció que significa l’aprovació d’aquesta Llei no ha de quedar impune. I la comminam a no oblidar els diputats que l’han perpetrada i que són:

Ana Maria AGUILÓ I GARCÍAS
María José BAUZÁ I ALONSO
Rosa Maria BAUZÀ I COLOM
José Ramón BAUZÁ I DÍAZ
Lourdes BOSCH I ACARRETA
Margalida CABRER I GONZÁLEZ
José María CAMPS I BUENAVENTURA
Antoni CAMPS I CASASNOVAS
Margarita DURÁN I CLADERA
Jaime FERNÁNDEZ I JUAN
Óscar FIDALGO I BESTARD
Llorenç S. GALMÉS I VERGER
Miquel Àngel JEREZ I JUAN
Eulàlia E. LLUFRIU I ESTEVA
Maria Virtudes MARÍ I FERRER
Gabriel José MARTÍ I BALLESTER
Francisco MERCADAL I ALABERN
Manuel José MONERRIS I BARBERÁ
Catalina PALAU I COSTA
Pere PALAU I TORRES
María Asunción PONS I FULLANA
Margarita PROHENS I RIGO
Pere ROTGER I LLABRÉS
Fernando RUBIO I AGUILÓ
Maria SALOM I COLL
Alejandro SANZ I BENEJAM
Margalida SERRA I CABANELLAS
Vicent SERRA I FERRER
Misericordia SUGRAÑES I BARENYS
Santiago TADEO I FLORIT
Carolina TORRES I CABAÑERO
Josep TORRES I CARDONA
Antònia VALLÈS I RAMIS
Carlos Luís VERAMENDI I MESTRE

Finalment, cal que assumim el compromís de continuar-nos mobilitzant fins aconseguir un marc lingüístic basat en la justícia, el respecte i l’aposta per la llengua pròpia de les Illes Balears com a idioma de cohesió de tots els ciutadans.

NO ENS FARAN CALLAR!

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.