Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Drets bàsics, Entrevista, Estat espanyol i el Món, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Okupació i espais alliberats

[Entrevista] “Si les vies d’acció actuals es van exhaurint, n’encetarem altres noves fins aconseguir el nostre fi”

Publicat per dia 7 maig 2013 – 13:401 Comentari | 269 views
Share to Google Plus

Entrevistem a Ada Colau, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, a la seva visita a Ciutat.

adaContrainfo.cat: Ada, primer de tot, com ha quedat la ILP hipotecaria?

Ada Colau: El procés amb el qual s’ha desvirtuat una ILP que comptava amb el suport de la majoria de la població posa en evidència la gran deficiència d’una democràcia que sols ho és de nom, però no de fons. Nosaltres ja sabíem que era molt difícil que s’acabés acceptant. Amb la ILP proposàvem la dació en pagament, la paralització dels desnonaments i el lloguer social. La burocràcia del sistema ens va fer endarrerir un any la presentació de la ILP, però superàrem els obstacles i aconseguirem no 500.000 firmes sinó quasi el triple. Per la seva part, el PP no pensava acceptar-la, però la pressió social va forçar que entrés dintre el Congrés mitjançant concentracions a l’entrada. Així, la PAH considera la ILP com una victòria pel mateix procés, ja que hem canviat l’imaginari social amb valors com la solidaritat i el compromís. Amb aquest clam popular, el PP s’ha quedat sol: fins i tot els seus votants donen suport a la ILP. No estam preocupades perquè sabem que s’acabarà acceptant per la pressió constant i per la defensa dels Drets Humans.

Contrainfo.cat: Seguiu pensant que la lluita s’ha de portar al Congrés?

A.C: La PAH sempre ha pensat que la lluita s’ha d’estendre a tots els nivells. El que està clar, és que si no hi ha una gran xarxa social i l’enorme suport ciutadà, aquesta proposta no hagués pogut arribar tan enfora. Però, així com estam als carrers dels barris i dels pobles, també ho portarem a les institucions perquè és allà on es poden canviar les lleis. Sols si es du al Congrés es pot donar la possibilitat de canvi real. Però, no volem ni assistencialisme ni caritat, volem justícia. Així doncs, la PAH té dues formes de lluita: el canvi de regles injustes i la organització de la ciutadania per fer front a una situació límit com és quedar-se sense casa. Si les vies d’acció actuals es van exhaurint, n’encetarem d’altres noves fins aconseguir el nostre fi.

Contrainfo.cat: No caldria anar més enllà de la dació en pagament, del lloguer social i del STOP desnonaments?

A. C: En el nostre manifest, demanem moltes més coses. No obstant això, la ILP defensa uns mínims inqüestionables, però les reivindicacions de la PAH van més enllà: que l’habitatge no es mercantilitzi, ja que és un dret fonamental per a qualsevol persona, que cal que cuidi un espai propi per constituir el seu projecte vital. Volem unes lleis que garanteixen els drets, la igualtat i la dignitat, així com la necessària exigència de demanar una democràcia real: exigim que se’ns escolti. La nostra lluita és pel dret a l’habitatge i no podem entendre com els bancs acumulen milers de cases buides mentre que hi ha famílies senceres que són desnonades.

Contrainfo.cat: Amb la intensa acceptació social que té la PAH, no creus que s’hauria de fer un qüestionament profund i reflexiu de la propietat privada?

A. C: La propietat privada ha estat qüestionada des de l’inici de la campanya de la PAH, així com el posicionament que se’n fa a la Constitució espanyola. Nosaltres sempre hem dit que la propietat privada té uns límits. Però, hem pogut comprovar com no serveixen els discursos maximalistes, sinó que hem d’anar passa a passa i fent petites victòries com ara la consecució del lloguer social o defensar que recuperació dels habitatge que posseeix el “Banc Dolent”, les quals han estat pagades amb els diners de totes.

Contrainfo.cat: Penseu fer alguna campanya estatal d’okupació?

A. C: S’estan duent a terme diferents accions per reivindicar les nostres reivindicacions més enllà de la ILP. Per exemple, hem batiat irònicament amb el nom de “Obra Social la PAH” la recuperació d’edificis buits, i en possessió d’entitats financeres. Per exemple, a Catalunya hi ha vuit edificis recuperats per desenes de famílies, les quals ara viuen allà. El pensament de la societat està canviant i s’estan desestigmatitzant algunes accions que abans eren impensables a causa de la necessitat de la gent i de les lleis injustes.

Contrainfo.cat: Hi ha alguns partits polítics que darrerament s’estan mostrant molt propers a la PAH. Creus que s’estan agenciant de la tasca que fa la PAH?

A. C: La PAH és una Plataforma molt àmplia allà on participen persones de pensament molt diferent que constitueix un moviment plural. El que demanem als partits polítics no és que siguin amics, sinó que facin la seva feina, que no es més que portar les nostres reivindicacions al seu camp d’actuació: el Congrés i el Parlament. Així, no volem que es facin la foto amb nosaltres, sinó que actuïn allà on els pertoca.

1 Comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.