Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Corrupció, Drets bàsics, Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Politiqueig

Els embulls de TIRME i les dissimulacions del Consell

Publicat per dia 14 febrer 2013 – 19:04Cap comentari | 246 views

Els embulls de TIRME i les dissimulacions del Consell

Share to Google Plus

Avui dematí el GOB ha publicat un comunicat en el qual expressava les trampes de TIRME en relació amb la importació de fems. Segons ha comunicat el grup ecologista, cada ciutadana paga 131,5€ per tona incinerada, mentre que els exportadors de residus no es gasten no un euro (apart d’assumir els costos del transport). Diferent de com s’havia venut el projecte. A més d’això TIRME es beneficia de la venta de l’electricitat que genera incinerant-ne els residus, a cost pràcticament 0. EL GOB ha realitzat una investigació, molt recomanable, sobre tot aquest entramat. La podreu trobar al final de la notícia.

Segurament de manera independent del comunicat, s’ha sabut, per altra banda, que el Consell ha suspès la importació de fems per incinerar a Son Reus i, a més, ha decidit modificar el contracte inicial amb TIRME. Els arguments donats, posats en dubte per algunes entitats que al·ludeixen a la il·legalitat del projecte, es refereixen a la baixa rendibilitat d’aquest. De moment, roman la paralització de les importacions mentre el Consell “fa números”, que calculen que durarà uns dos mesos. El que no s’entén és com no pot sortir a compte un projecte que es va vendre, precisament, com un gran avantatge per als mallorquins i mallorquines.

De tota manera, no s’ha d’ignorar el pes de la resposta i l’acció ciutadana transformades en la gran quantitat de protestes i concentracionscom la cadena humana del passat mes de gener, així com la difusió que el GOB n’ha fet del cas. Tenim una petita victòria.

Recordam que la primera remesa de residus provinents de Sabadell per incinerar a Mallorca arribaren a l’illa el passat 11 de gener, amb cert ocultisme i intransparència. El GOB exigí la dimissió de la Consellera Insular de Medi Ambient, Catalina Soler, per posar en greu perill la salut dels ciutadans i per amagar els interessos obscurs de l’importació de fems. També criticà com TIRME i el PP han fet servir el mitjà públic IB3 per manipular i enganyar la ciutadania.

A més a més, en aquells dies sortí a la llum un estudi elaborat per l’Institut de Salut Carlos III en el qual relaciona de manera directa la mortalitat per càncer amb la proximitat a plantes incineradores. Aquí podeu trobar-ne una traducció de l’article.

Com us hem dit abans, us deixam amb el comunicat que ha fet públic avui el GOB sobre les mentides i les pràctiques especuladores de TIRME:

TIRME és una estafa.

Mentre els mallorquins pagam 131,5€ per tonelada incinerada, els residus que venen de fora paguen 0€ per dur-los a cremar aquí (només es fan càrrec del transport).

Els costos els assumim nosaltres i TIRME hi guanya venent l’electricitat que genera en incinerar-los
________________________________________________________________________

Quan tot el tema va sortir a la llum, el principal argument va ser la promesa de la baixada de tarifa (desmentit ja per TIRME en les passades setmanes). La Consellera Soler ens “venia” que els residus que durien, convertits en confeti inodor i impol·lut, “li prenien de les mans” altres destinacions amb incineradores. Deien que ens pagaven per dur-lo i cremar-ho aquí i que d’això n’havíem d’estar contents!

Efectivament, varen començar dient que el preu fixat per TIRME per eliminar (cremar) aquests residus seria segons el Consell de Mallorca d’entre 70 i 80€/tn importada.

Ara resulta però, que TIRME no cobra res per eliminar aquests residus als seus “proveïdors”, de moment de Sabadell, sinó que l’únic ingrés que té és la venda d’energia elèctrica que produirà cremant-los. És més l’operació té uns costos per TIRME entre les quals hi ha les despeses de les caracteritzacions per verificació de la qualitat dels residus d’origen, els viatges i la dedicació del personal de TIRME i els costos de tractament (incineració i tractament d’escòries i cendres generades en el procés). Aproximadament uns 20€/tn.

Però tot i això, la balança de l’operació, amb la venda d’energia elèctrica (prop de 62€/tn) encara els surt positiu! Però atenció!: del benefici net que li representa l’operació, que és de poc més de 40€/tn només un 37% (16€/tn) es destina a compensar la pujada de tarifa de TIRME -que inclou l’amortització de les inversions i el marge de benefici. La resta, un 62% acaba engrossint els balanç anual de beneficis de l’empresa. Això sempre i quan s’importassin 200,000tn.

Si només se n’importassin 100.000tn, la repercussió damunt tarifa seria de 8€/tn amb el mateix benefici net per l’empresa per tn importada.

La carrera imparable de TIRME

TIRME va tancar l’any 2011 amb un increment d’ingressos d’un 22,5% a pesar que la quantitat de residus tractats durant aquest mateix any es va reduir en un 1,8% i a pesar que els Ajuntament encara no havien liquidat amb TIRME el deute que tenien pendent de 75 milions d’euros. Aquest aquest mateix any 2011 TIRME reclamava al Consell que pugés la tarifa de residus que pagam els ciutadans de 131 a 203 euros.

De fet, cal saber que, TIRME, té una previsió tarifària pels anys que dura la concessió en la que sempre hi ha un augment progressiu, malgrat se suposa que per fer aquesta previsió, comptaven tenir les previsions de tones entrades que justificaven la inversió de la macroincineradora. És a dir, malgrat suposem que la incineradora funcionés fins al 2041 a ple rendiment, tenen una projecció d’augment de tarifa progressiu que arriba a gairebé 300€/tn que acabaríem pagant els mallorquins. Per tant, els arguments de baixada de tarifa per justificar importar residus són falsos.
L’únic argument vàlid però ocult és l’augment dels beneficis de TIRME i.e. FCC, Iberdrola, Enel i ACS (Urbaser).

TIRME és una estafa

Efectivament, un contracte “nefast” (Sr. Isern), uns polítics irresponsables i una empresa TIRME que se’n riu dels ciutadans de Mallorca.
Als mallorquins i mallorquines ens cobren al preu que volen per assegurar la viabilitat de la incineradora i augmenten any rere any la tarifa , ara a més pagarem els costos del tractament/incineració dels residus que venguin de fora (per als que ens duguin residus els surt de franc). A més, assumim els perjudicis de la contaminació i els efectes sobre la salut pública i tot perquè TIRME pugui vendre electricitat i guanyar més i més i més.

Els beneficis de TIRME per tant poden multiplicar-se per quatre o per sis, per això, els interessa més importar residus i mantenir els forns a ple rendiment, abans que augmentar els percentatges de reciclatge – que a Mallorca, amb dades de 2011 proporcionades pel Consell de Mallorca està en menys d’un 16%, és a dir, cremàrem el 84% dels RSU generats – que perdre els sucosos ingressos de la venta d’electricitat.

El GOB considera que és un escàndol i que hi ha prou motius per rompre la relació contractual amb TIRME i rescatar la concessió.

Els comptes de resultats i les dades exposades deixen ben clar que l’interès públic de tota aquesta operació en concret, i en general, de la incineració de residus a Mallorca és nul. Mallorca pot fer-ho bé. Pot optar per una política responsable de gestió de residus i assolir un 80% de residus reciclats i recuperats, disminuint la fracció de residus que requereixen de tractament finalista a un 20%. L’únic que ho impedeix és aquest escandalós, nefast i pervers contracte que regula la concessió a TIRME del servei públic de gestió de residus. Per tant, aquest s’ha d’eliminar o el futur de Mallorca queda sotmès a l’augment constant i insaciable d’un conglomerat d’empreses constructores i elèctriques que guanyen doblers a costa de la salut dels ciutadans i de les seves butxaques, amb la complicitat d’uns polítics que queda clar han oblidat que el seu objectiu ha de ser vetllar i garantir l’interès públic.

Font: http://gobmallorca.com/

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.