Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Desobediència, Drets bàsics, Ensenyament, Illes Balears i Pitiüses

El PP posa fil a l’agulla a la purga de professorat dissident

Publicat per dia 1 agost 2013 – 21:08Cap comentari | 288 views
Share to Google Plus

La Plataforma Crida ha fet pública la notícia de la sanció imposada a tres directors de centres educatius per no aplicar el Tractament Integrat de Llengües. Les 3 persones, caps de direcció de centres educatius de Menorca, han estat cessades de sou i de feina. Aquesta acció, provocada per l’actual consellera d’Educació, Joana Maria Camps, es llegeix com una persecució professional davant d’aquelles veus crítiques a les noves mesures que el govern pretèn imposar als centres educatius.

Paral·lelament, l’equip directiu de l’IES Berenguer d’Anoia (Inca) ha presentat la seva dimissió en bloc. La causa és que la Conselleria ha rebutjat el projecte de TIL elaborat pel centre i que compta amb l’aprovació de 2/3 dels membres del Consell Escolar de l’IES i exigeix a l’equip directiu la redacció d’un nou document en 5 dies. El director del centre no pot presentar un nou projecte que modifica allò consensuat anteriorment i per això n’ha presentat a renúncia. En el següent enllaç, podeu llegir la carta de renúncia.protesta-sha-realitzat-davant-conselleria_ARAIMA20130801_0129_34

Avui mateix, dia 1 d’agost,  a les 11h s’ha realitzat una concentració de protesta davant de la Conselleria, com podeu observar a la fotografia de la dreta.

La proposta del Tractament Integrat de Llengües va ser rebutjada per la majoria de claustres dels centres de secundària de les Illes. Ja des del primer dia, es va considerar el TIL com una excusa per imposar le llengua castellana a les aules i fer retrocedir l’ús del català. S’ha de tenir en compte, que en els darrers anys, els centres funcionaven amb un projecte lingüístic consensuat pel claustre i adaptat a les necessitats de cada centre.

Ara, per al proper curs acadèmic, la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats obliga els centres a canviar aquest model lingḯstic i educatiu i substituir-lo pel TIL. Com hem dit, aquest decret s’ha aprovat a les institucions sense tenir un mínim consens amb la comunitat educativa ((professorat, associacions de pares i mares, representacions sindicals, associacions professionals, Universitat…).

L’aplicació d’aquest decret suposarà la derogació del decret de mínim, vigent en l’actualitat. Aquest nou document estableix que a l’educació infantil les famílies triaran la llengua primària d’ensenyament. La immersió lingüística serà impossible d’aplicar davant l’obligatorietat d’introduir més hores de castellà i d’anglès als currículums educatius. El decret considera que les tres llengües tenen la mateixa consideració i mereixen el mateix tractament escolar, però oblida la realitat social i educativa actual. A més, formalment, s’ha d’aplicar obligatòriament el proper curs escolar amb una evident improvisació i sense concretar cap major dotació de recursos humans, econòmics i materials (professorat de reforç, reducció de ratios, materials adaptats, auxiliars de conversa, etc. ). Per si això fos poc, a aquest escenari incert, se li han de sumar les retallades que s’han realitzat en els darrer mesos en el terreny de l’educació i que deixen un panorama caòtic en els centres educatius de totes les Illes.

Per tot això, nombroses centres han demanat la derogació del decret.

La FAPA Mallorca ha realitzat un recull de materials que ajuden a entendre millor que hi ha a darrere del TIL.

D’altra banda, cal parar esment a la ja constant persecussió de la Conselleria als “rebels” en els darrers mesos. La cacera de bruixes s’ha donat de nombroses maneres:

- Inspeccions ideològiques als centres educatius

- Cartes intimidatòries per part de la Conselleria abans de les tancades del 25A

- Enviament de la Guàrdia Civil a centres per obtenir informació de protestes

- Nova llei de Símbols

- Decret de Convivència

- Retirada de senyeres als centres

- Investigació d’un vídeo elaborat en un IES a favor del català

La situació en l’àmbit esducatiu, com a tants d’altres, és ja insostenible. Totes les mirades apunten al setembre, cocnretament al dia 13, inici del curs escolar, i inici de la vaga indefinida en educació  que promou l’Assemblea de Docents i que la Plataforma Crida i altres entitats relacionades amb el món educatiu donen suport. Aquesta iniciativa respon al creixent empitjorament de les condicions de feina del sector educatiu i dels atacs continuats que s’estan realitzant contra l’educació. A això s’hi ha d’afegir, a més, una valoració de la “relativa” efectivitat de mesures de protesta anteriors, com ara vagues d’una sola jornada o tancades.

Pel que fa als tres directors suspesos de sou i feina, a hores d’ara, les mostres de suport, són massives. En el següent enllaç podeu veure els diferents comunicats que ens han fet arribar.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.