Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Drets bàsics, Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Portocolom

El fondeig descontrolat amenaça els fons més valuosos de Portocolom

Publicat per dia 3 agost 2012 – 12:34Cap comentari | 240 views

El fondeig descontrolat amenaça els fons més valuosos de Portocolom

Share to Google Plus

La Plataforma Salvem Portocolom segueix fent feina per preservar al màxim l’entorn de la zona davant de la massificació d’embarcacions al port i dels intents d’ampliació d’aquest.

Salvem Portocolom demana a Costes que aturi la destrossa dels fons marins de posidònia del port

Salvem Portocolom ha sol·licitat per escrit a la Demarcació de Costes i a la Direcció General de Ports que facin alguna cosa per aturar la destrossa de l’única praderia de posidònia (Posidonia oceanica) de Portocolom. Aquest alguer (conegut popularment com “es negre” o “s’alga”) té una extensió de prop de 10 hectàrees i la seva conservació és bàsica pel manteniment de la qualitat de les aigües de Portocolom.

Lamentablement, aquest alguer cada estiu es veu literalment bombardejat per centenars  d’àncores de iots i vaixells, que l’arrosseguen pel fons mentre maniobren o cada pic que la recuperen, arrabassant posidònia i aclarint la praderia. És especialment greu l’impacte de les àncores dels vaixells més grans sobre aquest ecosistema fràgil que no te temps de recuperació.

L’ampliació del port amb més molls i boies no corregeix la situació.

Aquest estiu s’ha incrementat de forma molt important el fondeig incontrolat, especialment en relació amb grans iots (els que més impacte causen). La instal·lació de més pantalans i boies promoguda pel Govern i executada pel Club Nàutic, no només no ha reduït l’impacte del fondeig incontrolat, sinó que contribueix a incrementar-lo, sobretot per dues qüestions:

  • Més vaixells. Les noves instal·lacions generen un efecte crida.
  • El gran augment de preus de boies i pantalans incentiva el fondeig sense control.

L’augment de preus fa que molts de vaixells decideixin fondejar sense pagar entre la zona de s’Arenal i Es Far (competència de Demarcació de Costes) envers de pagar un boia (situades dins el domini de PortsIB). La zona de posidònia coincideix en gran mesura amb la zona on Costes és competent, però Costes no hi exerceix gairebé cap control. Els navegants ho saben i com és lògic tiren l’àncora on no es paga. Cal recordar que Govern i Club Nàutic justificaren l’augment portuari (proper al 30%) per “evitar el fondeig incontrolat”. La realitat és que succeeix lo contrari (foto 1 i 2). La petició de Salvem Portocolom també ha estat enviada a la Direcció General de Ports, pel fet de compartir la responsabilitat d’aquest greu problema.

Ni conservació ni negoci pel Club Nàutic

Per acabar de complicar-ho, i quan la població és conscient de la importància dels alguers, el govern és a punt de treure un nou decret que permetrà fondejar-hi damunt a embarcacions de fins a 12 metres d’eslora. Una pèssima noticia que de rebot enfonsa el nou negoci del Club Nàutic. Si es pot fondejar on sigui, perquè pagar un pantalá o una boia? Si aquesta mesura  prospera, els socis del Club poden preparar la cartera: el negoci de les boies i els pantalans s’enfonsarà del tot i la inversió difícilment es recuperaria.

Cal recordar que l’alguer de Portocolom va ser declarat Lloc d’Interès Comunitari (LIC ES5310030 Costa de Llevant) i inclòs a la xarxa Natura 2000 de la UE degut als seus valors ambientals. L’alguer produeix oxygen, absorbeix gran quantitat de Co2, genera l’arena que alimenta les platges, produeix peix i sustenta una gran biodiversitat. La declaració de LIC no és un simple paper, compromet a les administracions i als ciutadans a preservar els seus valors.

En definitiva, la instal·lació de pantalans i boies no només no preserva l’alguer de Portocolom, sinó que està accelerant la seva destrucció sense que Costes ni el Govern prenguin mesures correctores. El nou decret Company, lluny de protegir la posidònia, legalitza fondejar-hi damunt, tombat de rebot el nou negoci del Club Nàutic.

Salvem Portocolom, ha sol·licitat per escrit a les administracions implicades una acció decidida per aturar aquest cúmul de decisions equivocades que no beneficien absolutament ningú.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.