Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Convocatòries, Drets bàsics, Illes Balears i Pitiüses, Treball i economia

Demà comença la vaga indefinida a IB3 mentre que el PP no descarta la privatització de l’ens

Publicat per dia 19 desembre 2012 – 19:57Cap comentari | 200 views
Share to Google Plus

Les treballadores de les tres productores subcontractades dels serveis informatius i esports d’IB3 (CBM encarregada de la redacció i Videoreport i TSA de l’equip tècnic) segueixen fermes en la seva intenció d’iniciar una vaga indefinida demà dijous 20 de desembre.  Entre els EROs presentats per les concessionàries, un total d’entre 60 i 65 treballadores (la xifra varia segons les fonts consultades) serien acomiadades. Això ha propiciat que les treballadores hagin fet front comú i hagin acordat anar a la vaga indefinida. A continuació, podeu veure una roda de premsa conjunta dels representants de les treballadores de les tres empreses subsidiàries enregistrada per Sa TevaVisió.

Proposen que una de les maneres de reduir el cost de la plantilla seria que IB3 les contractés directament i prescindís de les productores intermediàries que ni tan sols tenen seu a l’illa. Apunten que, amb aquesta fórmula, es podrien mantenir la plantilla i el sou d’aquesta, al mateix temps que se n’estalviarien els beneficis que s’emporten les intermediàries. La partida pressupostària dedicada a IB3 per a l’any que ve és de 30 milions, la mateixa que ha tengut enguany. No obstant això, la direcció d’IB3 ha decidit retallar un 18% el pressupost destinat als informatius, fet que ha propiciat que les respectives concessionàries hagin presentat un ERO per reduir la seva plantilla.

Recordem que enguany el pressupost d’IB3 s’ha superat en 10 milions, un 33%, per la qual cosa segons està estipulat a la Llei d’IB3 tot el consell de direcció hauria de dimitir automàticament, ja que s’ha produit un desviament pressupostari superior al 3%. Segons denuncia el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB), el Govern està fent passes per modificar aquesta llei per així evitar l’acomiadament de l’equip directiu i derogar l’obligació que IB3 contracti directament les seves treballadores, amb la qual cosa s’estalviarien un 10% del pressupost.

Les negociacions no avancen; les mobilitzacions no cessen

La direcció d’IB3 es desentén totalment dels EROs al·legant que és cosa de les empreses concesionàries, i obvient que ells han decidit la reducció del 18% del pressupost dedicat a aquestes. S’han tancat en banda i no han accedit a reunir-se amb els comitès d’empresa de les treballadores afectades.

També s’ha sabut que CBM, després que Inspecció de Treball li reclamés que facilités informació sobre l’ERO, ha proposat a les seves treballadores reduir els sous i el nombre d’acomiadaments, solució que ha estat unàniment rebutjada per aquestes en les assemblees que se celebraren el dilluns.

Amb aquest negre panorama que se’ls ha dibuixat a les treballadores, les mobilitzacions no han trigat a arribar. Les de CBM secundaren majoritàriament el primer dia de vaga convocat el passat divendres 7 de desembre, el que dóna peu a convocar la vaga indefinida. Quatre dies després, dimarts dia 11, eren les treballadores de Videoreport i de TSA les que es concentraren al Parlament per protestar.

Ahir hi va tornar a haver una concentració davant el Parlament, aquesta vegada fou conjunta entre les treballadores de les tres empreses concessionàries i rebé suport de la CGT.

A més, les mobilitzacions no s’aturaran quan s’iniciï la vaga: pel primer dia de vaga han convocat una concentració a les 9h30 davant el Parlament per després traslladar-se a Son Bugadelles. Pel dia després, el divendres 21, han convocat una concentració davant del Consolat. També muntaran taules informatives sobre els EROs que afecten les treballadores durant tots els dies de la vaga a Cort i ala plaça d’Espanya.

L’estratègia del PP a IB3: de prendre el poder a provocar EROs

Des de que el PP va desembarcar al poder ha demostrat la seva intenció de controlar i alhora desmuntar l’ens. Ben aviat derogaren la Llei d’IB3 que deia que per elegir-ne la direcció s’havien de menester que dos terços del Parlament donés suport al nou equip: ara només cal tenir majoria simple. En pocs mesos, ja havien col·locat a la direcció de la ràdio i televisió autonòmica un equip afí per a que el dirigís.

Les conseqüències no trigaren en arribar: es feia pública una carta anònima de periodistes silenciats que denunciaven la censura, la manipulació i les pressions que succeïen a la redacció. Cal assenyalar que a la carta també s’acusava a l’anterior Govern d’utilitzar pràctiques similars; assenyalaren que els diferents governs fan un ús d’IB3 per a obtenir benefici polític.

També cal remarcar que els populars han utilitzat IB3 per ampliar els seus atacs al català: ja fa un any que varen començar a emetre continguts en castellà a l’única televisió autonòmica de l’arxipèlag -després d’haver-se carregat Ràdio i Televisió de Mallorca- que emetia tots els seus continguts en la llengua pròpia.

Per si tot això fos poc, el passat dimarts el PP ja assegurava que no descarta la privatització de la ràdio-televisió pública. Els populars, a més de començar el desmantellament d’IB3 a través d’una reducció injustificada dels pressupostos dels serveis informatius, ja han mostrat les seves cartes. Per la seva part, les treballadores pareixen decidides a allargar el conflicte fins que es retirin els EROs que les afecten. Aconseguiran vèncer a les intencions del PP?

Cap comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.