Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Drets bàsics, Treball i economia

[Crònica] Concentració Consorci APROP

Publicat per dia 3 març 2015 – 13:31Cap comentari | 213 views

[Crònica] Concentració Consorci APROP

Share to Google Plus

En el dia d’ahir, 2 de març, les treballadores i treballadors del Consorci per a la protecció i acollida de disminuïts psíquics profunds, Consorci APROP,  es van manifestar al front del Consolat del Mar en contra de la privatització del Consorci que seria absorbit per la empresa AMADIP.

Els treballadors i treballadores del Consorci APROP amb el suport dels sindicats CGT i UGT,  van fer palesa la seva oposició a la privatització d’aquest servei amb crits com: “Aquest Consorci no és un negoci”, “Bauzá ningú te votarà, un servei social no es pot privatitzar”. Un portaveu del gabinet de presidència es va comprometre  a reunir-se amb els representants del treballadors.

Cal recordar que les companyes i companys del Consorci APROP, es troben en una situació de conflicte des de fa un parell d’anys, quan la gerència del Consorci va iniciar un procés de modificació substancial de les condiciones de treball, que es troba judicialitzat i pendent de sentència, el qual empitjorava substancialment les condicions de treball, creant un excés d’hores que fan del tot impossible la conciliació familiar de les treballadores i treballadors del Consorci, augmentant considerablement la càrrega de treball, fent així molt més penosa i difícil la ja de per sí difícil tasca. Cal recordar que el Consorci APROP es fa càrrec de persones amb discapacitat psíquica profunda a més de persones amb greus problemes de conducta. A dia d’avui regenta les residències de Son Tugores i Son Llebre.

Ara queda bastant clar que la finalitat d’aquesta modificació substancial de les condicions de treball no era un altra que la de fer convergir al màxim les condicions laborals del Consorci APROP amb les imperants a l’empresa AMADIP.

Malauradament aquest desbarat és del tot habitual, fer convergir cap a sota i no cap a dalt. És com sí en els plans europeus de convergència es decidís empobrir tots els països al nivell del més pobre perquè així resulta més senzill que desenvolupar les zones empobrides. Aquest és el pla que es proposa a les treballadores del Consorci APROP, empitjorar les seves condicions laborals per fer-les convergir amb les condicions més penoses imperants a AMADIP.

Contra aquesta arbitrarietat ja s’ha tornat a convocar una concentració al Consolat de la Mar per al proper divendres dia 20 de març a les 10’30 hores.

Feim revisió del Consorci APROP i els motius de perquè la mobilització contra la privatització que vol realitzar el Govern de les Illes Balears.

El Consorci APROP va néixer l’any 1991, conformat per distintes administracions públiques i la empresa AMADIP, es fa càrrec a dia d’avui de les residències Son Tugores i Son Llebre. Compta amb un centenar d’usuaris, tant a residència com a centre de dia, i ocupa a prop d’unes 125 treballadores i treballadors.

La tipologia dels usuaris i usuàries del Consorci és la de persones amb discapacitat psíquica profunda a més de persones amb greus problemes de conducta. La tasca que es realitza a ambdues residències consisteix en donar suport en tots els aspectes de la vida d’aquestes persones: en l’àrea de salut, alimentació, higiene… Intentant potenciar la autonomia dels usuaris mitjançant la realització de programes, sortides d’integració… etc.
Ja fa un parell d’anys la gerència del Consorci va impulsar una modificació substancial de les condicions de treball, que a dia d’avui es troba judicialitzada i pendent de sentència, per tal de fer convergir al màxim les condicions laborals de les treballadores i treballadors del Consorci APROP amb les condicions imperants a la empresa AMADIP.

Aquesta modificació substancial suposa una precarització enorme de les condicions de treball, amb llargues jornades que comencen a les 7 del matí i acaben a les 20’30, amb una hora al migdia, sota l’excusa de la formació. Amb la creació d’un excedent d’hores que fan del tot impossible la conciliació familiar, augmentant el descontent i l’estrès entre el personal fent així les condicions laborals molt més penoses i difícils, donat que la nostra tasca requereix paciència i comprensió, que no estem amuntegant capses, estem tractant amb persones. De fet l’índex de sinistribilitat laboral al Consorci és de prop d’un 30% anual.
Ara i després de negar-ho quan van ser demanats directament, el govern de les Illes Balears pareix que vol privatitzar el Consorci APROP, atorgant-lo a la empresa AMADIP. Aquesta privatització no suposa ningun tipus de millora pel que fa a la situació tant dels usuaris com de les treballadores i treballadors del Consorci, ens al contrari precaritza encara més les ja difícils condicions laborals. Tampoc suposa cap tipus de millora per a l’organització autonòmica donat que el Consorci pràcticament s’autogestiona en matèria organitzativa. De fet no trobem cap explicació amb un mínim de lògica que expliqui aquest intent de privatització, donat que tan sols pot beneficiar a la cúpula de la empresa AMADIP que així augmenta el seu volum de negoci al temps que redueix les cotes de benestar i atenció als usuaris del Consorci, els quals, en atenció als perfils que presenten, han de menester una atenció especial, sense que la consecució de qualsevol mena de beneficis i rèdits empresarials minvi aquesta atenció.

Aquesta notícia ha sigut possible gràcies al Sindicat d’Activitats Diverses de la CGT Illes Balears, que ens han fet arribar la informació. 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.