Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Consell, Drets bàsics, Estat espanyol i el Món, Illes Balears i Pitiüses

Continua la guerra de la PAH contra les entitats bancàries pel dret a l’habitatge

Publicat per dia 19 octubre 2012 – 20:07Cap comentari | 275 views

Continua la guerra de la PAH contra les entitats bancàries pel dret a l’habitatge

Share to Google Plus

La Plataforma d’Afectades per les Hipoteques a Mallorca (PAH Mallorca) continua la seva guerra contra els bancs per garantir el dret a l’habitatge o, si no és possible, una entrega més justa de la casa: sense arrossegar el deute de per vida. Aquest matí li ha tocat lliurar dues batalles amb Sa Nostra, en les qual l’entitat bancària ha hagut de cedir. Pareix que protegir l’habitatge de les persones no entra dins el pla de la seva “solidària” obra social.

La primera d’aquestes batalles versava sobre la principal reivindicació de la PAH: la dació en pagament. En Daniel, una víctima de les hipoteques que no pot seguir pagant la seva casa, ha sol·licitat a l’oficina 0245 de Sa Nostra del carrer Bartolomé Sureda la dació en pagament a través d’una carta. Quan ha sol·licitat que se’l retorni una còpia segellada que acredités l’entrega de la petició, l’entitat bancària s’hi ha negat. En Daniel ha demanat la fulla de reclamacions i, com que Sa Nostra no els hi ha donades ja que “no en tenien a l’oficina”, aquest ha cridat a la policia. Als pocs minuts d’arribar aquesta a l’oficina, ha aparegut miraculosament una fulla de reclamació i en Daniel ha cursat la queixa.

La segona enganxada amb Sa Nostra també ha tingut com a detonant la falta de transparència de l’entitat. La PAH ha acompanyat a Agustine a l’oficina que l’entitat té a Son Cotoner. Tenien l’intenció de cancel·lar una assegurança i obtindre la còpia d’un contracte, que Sa Nostra pretén que firmi, per a poder revisar-lo. Després de dir-lis que s’havien d’entrevistar amb el director de l’oficina, aquest els ha traslladat el següent missatge: no vos entregarem aquesta documentació i no vos rebré ni ara ni mai. Han hagut de denunciar l’actitud del director a la gestoria de l’entitat bancària fins que els han assegurat que rebran la documentació per correu.

Amb aquestes petites històries, hom se’n dóna conta de la falta de transparència i el cinisme amb el que les entitats bancàries -en aquest cas Sa Nostra- tracten als seus clients, que es veuen impotents davant una entitat que té la seva vida -i per extensió la de la família- en les seves mans. Si no fos per la gent organitzada de la PAH i d’altres col·lectius que coneixen els drets tenen els clients i, per tant, com respondre als bancs, les afectades per les hipoteques estarien en una situació d’indefensió pràcticament total.

Arriba la recta final de la recollida de signatures per la Iniciativa Legislativa Popular

Les moltes PAHs escampades arreu de l’Estat espanyol estan acabant l’hercúlia tasca de recollir les 500.000 signatures per a poder presentar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) al Congrés. Però encara falten signatures i el termini per presentar-les finalitza a les acaballes d’aquest mes, així que necessiten de l’ajuda de totes. Recordem que fa uns dies es va conèixer l’esgarrifosa xifra dels desnonaments que portem el 2012 a les Balears: més de 2.500 famílies han perdut la seva vivenda. I al conjunt de l’Estat espanyol, la PAH calcula que des de que començà la crisi, a mitjans de 2008, s’han produït més de 400.000 desnonaments. Un autèntic drama per a milers de famílies que, a més de perdre la casa, arrosseguen el deute amb el banc de per vida.

Sota la campanya Que no te hipotequen la vida, conjuntament amb altres entitats, estan coordinant aquesta tasca de recol·lecció de signatures, així com donar a conèixer el que demana la ILP. Es pot consultar el document dirigit al Congrés i un dossier que explica extensament tant els motius que l’han duit a presentar-la com què demana la ILP. Aquesta exigeix que es compleixin, concretament, aquests tres punts:

  1. Dació en pagament amb efectes retroactius. Es diu dació en pagament al fet de lliurar l’habitatge a l’entitat financera amb la qual es té la hipoteca a canvi de quedar lliure de tot deute.
  2. Paralització dels desnonaments. Sempre que es tracti de l’habitatge habitual i l’impagament del préstec hipotecari sigui per motius aliens a la pròpia voluntat.
  3. Lloguer Social. El desnonat tindrà dret a continuar residint en l’habitatge pagant un lloguer no superior al 30% dels seus ingressos mensuals per un període de 5 anys.

La PAH ens proposa vàries vies per donar-lis la nostra signatura per a que la ILP arribi al Congrés. La més còmoda és, si es té el DNI electrònic, de forma on-line a través d’aquest formulari. Una altra és apropar-se a algun dels locals on s’estan recollint signatures permanentment. I l’altre és apropar-se a les taules que la PAH instal·larà pròximament al carrer. Amb aquesta darrera opció, a més, tendrem l’oportunitat de parlar directament amb aquestes activistes per a que ens contin millor el drama de les famílies afectades per les hipoteques. Aquestes són les dates:

  • El proper diumenge 21 d’octubre a Consell, a la Fira de Tardor, a en Carrer Antoni Maria Alcover, 112, des de les 10 del matí a les 6 de l’horabaixa.
  • El proper dissabte 27 d’octubre a Palma, a la plaça d’Espanya i s’Escorxador, de les 10 del matí a les 8 del vespre.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.