Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Drets bàsics, Feminisme, sexualitats i antipatriarcat, Publicació oberta, Sóller

Comunicat de rebuig a la violència de gènere

Publicat per dia 13 juny 2014 – 9:431 Comentari | 325 views

Comunicat de rebuig a la violència de gènere

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Aquest dilluns va morir a mans del seu marit una veïna de Sóller, fet que suposa el primer assassinat per violència de gènere en molt temps a Sóller, el segon a Mallorca enguany i el 28è a l’Estat. Aquest fet és un clar exemple que les estructures del patriarcat continuen ben presents en les nostres vides, i que ens afecten de la manera més ferotge a través de la violència de gènere.

La violència de gènere suposa agressions, xantatges emocionals, menyspreus, maltractes i assassinats, tota una lacra que continua sent la primera causa de mort de dones d’entre 15 i 44 anys arreu del món. Però aquestes agressions físiques i psicològiques, no són més que la punta de l’iceberg, són només la violència visible del sistema patriarcal cap a les dones. La violència és transversal dins el sistema capitalista, tant en la divisió sexual del treball, remunerat o no, com en els cànons de bellesa o els atacs que qualsevol institució pugui exercir al dret a decidir sobre el cos de tota dona; només per posar uns quants exemples.

A més, cal tenir ben present el model de l’amor romàntic imperant que ens empeny a establir relacions coercitives. Ens referim als mites de l’amor per a tota la vida, al de la mitja taronja, al del príncep blau… Mites que mai no arriben i que frustren les nostres falses expectatives envers l’amor i les relacions de parella. Un model on la gelosia, la dependència, el control, l’autolimitació, la passivitat i, en darrer terme, les agressions físiques i psíquiques formen part d’una realitat quasi sempre silenciada.

Des de la Comissió Maria Mayol, condemnam aquest assassinat, però també tot tipus de violència de gènere i la invisibilització de totes aquestes violències. No hi ha cap excusa possible. El silenci ens fa còmplices i la ignorància responsables. Per això, seguirem lluitant per la total la destrucció del patriarcat, l’únic camí per acabar amb la violència de gènere.

Rompem el silenci, cap agressió sense resposta!
Ni a Sóller, ni enlloc!

1 Comentari »

  • Laura Marte escrigué:

    Voldria comentar que trob del tot injust que recaigui tota la responsabilitat de l’ acusació damunt la víctima. Aquesta, no sols té el patiment de la volència causada pel ser “estimat” sinó que també ha de denunciar-ho a “extranys” – policies i guàrdies civils- amb el que això comporta personalment i socialment. Crec que seria necessari un servei al maltractador, que fos ell qui cerqués ajuda, ,un telèfon d´atenció, un centre d´internament psicològica… Pel que he llegit, na Maria – i moltes altres dones maltractades – abans del final desenllaç, fan una primera crida però els hi costa fer el segón pas cap a posar distanciaments. I ho entenc perfectament, els maltractadors juren que no ho tornaran a fer, i donades les circumstàncies de la relació, és més fàcil i encoratjador creurer-ho que posar terra de pel mig, més si hi ha família i infants. És una situació ben difícil i trista, amb això consider urgent i necessari que també es faci una proposta de rahabilitació i cura per als maltractadors, i que no depengui només de la víctima.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.