Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Corrupció, Drets bàsics, Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori

Comencen les obres a Ses Fontanelles

Publicat per dia 10 desembre 2012 – 17:022 Comentaris | 387 views
Share to Google Plus

Ses Fontanelles, la darrera zona humida de la badia de Palma, comença a patir les destrosses derivades de les obres que des de fa uns dies es preparaven per construir-hi un centre comercial. Davant d’aquesta greu amenaça al territori i a l’ecologia de la zona, el GOB ha posat una denúncia davant diverses institucions.

El GOB ha interposat una denuncia davant el SEPRONA, l’Ajuntament de Palma i la Conselleria de Medi Ambient davant l’inici de les obres que han començat a arrasar Ses Fontanelles. Les excavadores ja estan fent vials, fins al punt que han envaït part de la zona humida. Aquest fet ha estat denunciat pel GOB en considerar que podria tractar-se d’una actuació delictiva.

La denúncia, consta de documentació gràfica dels darrers dies i mostra la destrossa que ha suposat l’inici de la urbanització. Aquestes obres convertiran el darrer gran espai verd de la platja de Palma i darrera zona humida de Palma, en un macrocentre comercial.

Zona natural estratègica: Ses Fontanelles formaven part d’una antiga albufera molt extensa avui desapareguda (l’antic Prat de Sant Jordi). Cap als anys 70 part d’aquest aiguamoll es va convertir en abocador d’enderrocs, patint un enorme degradació. Així i tot encara conserva uns 325.000 m2 de zona humida amb valors notables.

 Valors ecològics: Aquest lloc manté notables valors ecològics i paisatgístics, reconeguts als distints inventaris de zones humides i al darrer Pla Hidrològic de les Illes Balears. Cal recordar que es va considerar com una zona estratègica dins tot el Projecte de Reforma de la Platja de Palma, i es preveia la seva protecció i restauració degut al seu potencial i atractiu turístic.

 A Ses Fontanelles la darrera dècada s’han catalogat més de 110 espècies d’ocells, moltes d’elles d’interès internacional.

A Ses Fontanelles hi viu l’única població del món de Limonium barceloi, una planta endèmica anomenada popularment saladina. Aquesta joia única al món, de la que queden no més de 3.000 peus, ja només viu a alguns punts de Ses Fontanelles i està catalogada En Perill Crític, la màxima categoria d’amenaça. El projecte no garanteix la seva conservació pel fet que alterarà profundament les condicions especials de la zona.

 El GOB té demanat a la Conselleria des del passat mes de setembre el Pla de Vigilància Ambiental que el Comitè d’avaluacions d’impacte ambiental ha aprovat, però malgrat la llei que garanteix l’accés a la informació ambiental, encara a dia d’avui, no ha rebut cap tipus de resposta.

 Valors etnològics

Ses Fontanelles conserva vestigis d’activitats humanes singulars avui desaparegudes. La zona humida albergava unes salines i als seus voltants hi havia una zona d’extracció de marès. La zona conserva encara “cases de cantoners”, petits habitatges singulars fets amb cantons de marès de les pròpies explotacions i pels propis cantoners.

 Vergonya internacional per Mallorca

Sembla mentida que mentre a tota Europa s’han protegit i recuperat multitud d’aiguamolls, a Mallorca es segueixi actuant com fa 40 anys, urbanitzant i degradant ecosistemes tan escassos i amb una elevada biodiversitat. Més trist és encara que es substitueixin llocs únics al món per urbanitzacions que es poden trobar a qualsevol lloc del món.

Font: http://www.gobmallorca.com/index.php?option=com_content&view=article&id=846&catid=114&Itemid=1012

2 Comentaris »

  • maties escrigué:

    Me sent impotent devant aquesta noticia. Què podem fer els ciutadans devant una devastació tan inminent?. Hem fa mal als ulls la foto de la terra remoguda. Sembla mentida que  en ple segle XXI tenguem uns governants tan insensibles.

  • Laura escrigué:

    És indignant fins el fons!
    Com és possible que per una banda despedeixin tècnics naturalistes que fa més de 20 anys de la seva vida que es dediquen a protegir les zones humides o de interés biològic, i per l’altra banda tenguem un escenari tan dantesc? A na quin cap cap? No n’hi ha ja abanstament de centres comercials? No ens podem alimentar de res més que no sigui la construcció, el comerç i el turisme? Oi! Oi me fan tota aquesta gentussa! Oi absolut! 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.