Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Defensa del català, Drets bàsics, Països Catalans

Barcelona també es mobilitza contra la política lingüística de Bauzá

Publicat per dia 25 març 2012 – 10:341 Comentari | 294 views

Barcelona també es mobilitza contra la política lingüística de Bauzá

Share to Google Plus

El passat divendres va tenir lloc a Barcelona una manifestació per rebutjar la política lingüística impulsada per Govern de les Illes. Dues persones ens han enviat cròniques de la marxa:

La defensa de la llengua catalana a les Illes s’ha convertit darrerament en una necessitat tan evident que la lluita als carrer s’ha estès més enllà dels territoris insulars.

Primer va ser la creació de la plataforma “Illencs pel Català”, que es presentava a Barcelona el passat 22 de març amb el suport de diverses personalitats de la cultura, i finalment, la manifestació del passat divendres.

Cap a les 20,30h de l’horabaixa, prop de 1.500 persones (segons els organitzadors) ocupaven els carrers de Barcelona amb el lema “Aturem l’extermini del català a les Illes”. La manifestació, que s’havia convocat com a mostra de suport a la que l’OCB ha convocat per a demà mateix pels carrers de Palma, va aplegar un estol de gents ben diverses. I és que no només mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs cridaven ahir pels carrers del barri de Gràcia; també eren molts els ciutadans d’altres indrets de dins i de fora dels Països Catalans els qui s’unien als crits de “Bauzá dimissió” i “Solidaritat amb Jaume Bonet”.

L’ambient festiu va acompanyar la marxa des del seu principi amb la música dels xeremiers Pau i Càndid, les pancartes reivindicant els nostres drets lingüístics i els càntics de la gent, fins a l’arribada a Plaça Virreina on es va llegir el manifest i es va fer un sentit recordatori per a Jaume Bonet, qui avui arriba al seu 24è dia en vaga de fam per la llengua catalana.

Ahir al vespre, la Vila de Gràcia va acollir la manifestació convocada per Illencs pel Català sota el lema “aturem l’extermini del català a les Illes”. La marxa, que va concentrar unes 1.500 persones, la majoria mallorquins que no podran assistir a la mobilització de demà a Palma, però també molta gent d’altres indrets dels Països Catalans solidària amb la defensa del català a les Illes, va sortir dels Jardinets de Gràcia i va pujar el Carrer Gran fins a girar per Astúries i acabar a la Plaça de la Virreina, de gom a gom, on es va llegir el manifest. Durant el recorregut, amb un to festiu acompanyats del so de les xeremies, es varen cridar consignes com ara “Bauçà, parlam en català” o “solidaritat amb Jaume Bonet”.

El manifest, que també va voler recordar la figura del jubilat que fa 23 dies que està en vaga de fam, va denunciar la poca repercussió mediàtica que ha tengut i va exigir al Govern Balear que deixi de crear crispació entre la població creant un problema allà on mai n’hi ha hagut, en el que es considera l’agressió més greu que ha patit la nostra llengua des de la fi del Franquisme, i retorni al consens dels darrers 30 anys per garantir la plena normalització de la llengua pròpia de Mallorca, el dret dels catalanoparlants a usar-la i el dret dels que encara no la coneixen a aprendre-la.

Finalment, l’acte es va acabar amb la interpretació de la Muixeranga com a himne dels Països Catalans.

Bona manera d’encalentir motors de cara a la gran mobilització de demà a Palma i de fer palès que si la llengua és perseguida en una part del territori, tot el territori se’n ressent. Més en aquest moment en què també a Catalunya s’ha vist agredida la llengua pròpia quan tres famílies han denunciat al TSJC l’actual sistema d’immersió lingüística, amb el suport del PPC i Ciutadans.

Fotos: Illencs pel Català, Maria de Lluc Bagur i Lluís Gené. 

1 Comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.