Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Corrupció, Drets bàsics, Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Politiqueig, Salut

Arriba la primera remesa de fems importat a Mallorca

Publicat per dia 12 gener 2013 – 13:43Cap comentari | 223 views

Arriba la primera remesa de fems importat a Mallorca

Share to Google Plus

Ahir varen començar a cremar residus importats a Mallorca. La primera càrrega de residus varen arribar ahir al matí a l’illa procedent de Sabadell.
Malgrat fa uns dies que sonaven les alarmes, el Consell de Mallorca, que ha portat amb obscurantisme i poca transparència el cas, no va informar de l’arribada dels vaixells. Fins i tot, TIRME va saber-ho uns minuts abans de l’arribada.

El GOB ha denunciat la nocturnitat i traïdoria amb què s’ha realitzat aquesta primera importació i demana la dimissió de la Consellera Insular de Medi Ambient, Catalina Soler per posar en greu perill la salut dels ciutadans i per amagar els interessos obscurs d’importar fems. També ha criticat com TIRME i el PP han fet servir el mitjà públic IB3 per manipular i enganyar la ciutadania.

Així mateix, alguns membres de l’entitat ecologista es desplaçaren al Port de Palma per protestar contra la importació de fems.

A més a més, fa uns dies s’ha fet públic un estudi elaborat per l’Institut de Salut Carlos III en el qual relaciona de manera directa la mortalitat per càncer amb la proximitat a plantes incineradores. Aquí podeu trobar-ne una traducció de l’article.

Finalment, us deixam amb el comunicat que va publicar el GOB fa uns dies en el qual alerta dels riscos que té per a la salut la inceració de fems i sobre la decisió político-econòmica que hi ha al darrera de la importació de residus:

El GOB posa l’alerta vermella sobre la salut pública

L’obscurantisme del Consell demostra que amaguen molta informació. Qui hi guanya amb tot això?

L’obscurantisme en què el Consell de Mallorca gestiona les dades reals de la proposta d’importar residus, del funcionament i operació de la incineradora de Son Reus i del control de la contaminació alimenta l’alerta generada per les conseqüències reals que l’increment de la incineració pot tenir per a la població de Mallorca.

A la campanya de falsetats i “greenwashing” que ha acompanyat durant aquests mesos la proposta de TIRME d’importar residus per cremar-los a Mallorca, i a la tramitació irregular administrativa, es junta ara l’obscurantisme en relació a les característiques i procedència dels residus que han d’arribar a Mallorca per cremar a la incineradora de Son Reus: quant, quan, d’on, què… són preguntes que no tenen resposta.

Això juntament amb les dades alarmants sorgides en els darrers dies en relació amb la possible presència de dioxines i el propi reconeixement per part del Consell de que la Comissió Tècnica ha detectat irregularitats a uns dels pous i a l’evidència científica de l’existència d’una relació directa entre la incidència de morts per càncer entre poblacions properes a les incineradores publicat en una revista científica de prestigi internacional i realitzat per l’Institut de Salut Carlos III depenent del Ministeri d’Economia i Competitivitat fan que des del GOB s’elevi l’alarma del que pot suposar duplicar la incineració a Mallorca amb residus provinents de fora de Mallorca per a la salut pública.

El xantatge econòmic no ha de justificar que Mallorca accepti cremar més i tenir més contaminació i riscos per a la salut

La justificació d’aquesta descabellada proposta del Consell és la disminució de la taxa que pagam per cremar residus però, com es comptabilitzen els costos sanitaris que haurem de pagar pel fet d’estar més exposats als contaminants derivats de la incineració? Com es quantifiquen els costos del major risc a morir de càncer?

Aire, aigua i sol: res no s’escapa de la contaminació.

L’estudi de l’Institut Carlos III – el primer estudi que analitza el risc de morir de cancer relacionat la incineració a escala nacional- evidencia que hi ha una correlació entre la major incidència de casos de mort per càncer en poblacions properes a les incineradores i parla no només de l’emissió de partícules a l’atmosfera, sinó també, de la contaminació dels acuífers propers i la contaminació dels sòls per diposició sobre el terrenys dels contaminants via pluja, la qual cosa afecta directament al sector també de l’agroalientació entrant en la cadena tròfica.

L’alternativa existeix i és factible

Mallorca NO ha d’importar residus. Mallorca ha de tendir a la incineració zero i ho pot fer optimitzant les infrastructures que ja té per a un òptim reciclatge, millorant la recollida selectiva i apostant activament per la reducció de residus.

Per fer-ho cal, revisar el contracte amb TIRME i els termes de la concessió del servei públic i posar l’interès general per damunt dels beneficis empresarial del conglomerat d’empreses que conformen TIRME que es varen beneficiar ja amb la construcció de les noves línies (autoritzades al 2007 i executades per FCC, accionista de TIRME) i amb la venta d’electricitat a ENDESA (també part de l’accionariat de TIRME, via ENEL, elèctrica italiana que la va comprar).

Cap comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.