Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Documents, Illes Balears i Pitiüses, Sóller

“Breu història d’un port de la Mediterrània”, pregó de les festes de Sant Pere del Port de Sóller

Publicat per dia 6 juliol 2013 – 10:412 Comentaris | 522 views
Share to Google Plus

web murray DSC_5532L’investigador i activista Ivan Murrray fou l’encarregat, enguany, de llegir el pregó de les festes de Sant Pere del Port de Sóller. En un intent de reivindicar la seva gent, l’autor relatà la història del port, de com s’ha forjat i de les persones que l’han habitat des de l’època dels primers pobladors fins a les recents transformacions provocades pel capitalisme. En aquest intens procés de transformació el Port ha estat comercial, de pescadors, d’ús militar i actualment es concep des del poder com un model de port d’oci pels rics, afectat per ratxes urbanitzadores i processos de gentrificació que revaloritzen els espais urbans sense tenir en compte les persones que hi habiten.

Aquest pregó, emperò, no s’oblida pas del paper de les pressions socials que han actuat en aquestes transformacions i que han aconseguit victòries com la de recuperar la platja quan se’n feia un ús privatiu per part dels militars, frenar el megaprojecte que es volia dur a terme al port (a l’estil Andratx) i impedir (de moment) la urbanització de Muleta, entre d’altres. La lectura pública del pregó ben segur que provocà moments de tensió entre les autoritats presents, especialment quan es féu referència als episodis de corrupció lligada al desenvolupament urbanístic del Port, i especialment quan Ivan Murray proposà obertament l’okupació (“amb k de kilo”) de la Base Naval, lloc de vacances d’alts comandaments militars després de 87 anys d’haver-se expropiat.

Aquí podeu llegir el document sencer que l’autor ha volgut compartir amb el nostre mitjà: Breu història d’un port de la Mediterrània. El port de Sóller, de port mariner a port turístico-residencial

portadapregoportdesoller

2 Comentaris »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.