Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Difusió i pensament crític, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Treball i economia

SAT: “Per a nosaltres s’han acabat les accions simbòliques”. Crònica de la xerrada a la UIB

Publicat per dia 16 octubre 2012 – 23:032 Comentaris | 437 views
Share to Google Plus

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha fet avui la seva presentació d’aquest nou curs a la UIB. I ho ha fet amb una magnífica xerrada a càrrec de Néstor Salvador i Carlos Ríos, militants destacats del Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT) i que també formen part activa de l’esquerra independentista andalusa.

El SAT ha sortit a la llum mediàtica en els darrers mesos a causa d’algunes accions directes com l’expropiació d’aliments de primera necessitat a supermercats. Tanmateix, aquesta organització -i els seus antecedents- té un bagatge de molts anys de lluites i bona part de la seva militància -molt heterogènia en relació amb els plantejaments polítics- compta amb personatges i referents històrics de la lluita obrera. Precisament aquesta xerrada d’avui, titulada “El poble andalús en peu de guerra: les lluites del SAT”, ha servit per donar a conèixer quina és la trajectòria del SAT, així com els seus principals plantejaments polítics.

Néstor i Carlos han començat la seva intervenció situant ràpidament el peculiar context socioeconòmic d’Andalusia, que ells consideren com d’estructura clarament colonial. És en aquest context, per tant, que cal entendre les lluites que històricament s’hi han lliurat, ja sigui les dels “jornaleros” anarquistes del passat, o les actuals del sindicalisme de classe, com és el cas del SAT.

A continuació han explicat la història del SAT, organització que apareix l’any 2007 a partir de la confluència de diversos sectors del sindicalisme combatiu. Aposten clarament per un model assembleari i participatiu, amb un enfocament de classe, i rebutgen qualsevol mena de col·laboració amb sindicats com CCOO i UGT.

També han explicat la seva clara aposta per l’acció directa, i això vol dir, entre altres coses, una continuada política d’ocupació de terres per posar-les en mans de les treballadores. Aquest ha estat el cas, per exemple, de l’ocupació de finques com Las Turquillas (de propietat i ús militar). En un context de crisi capitalista realment dur en què moltes persones passen gana -han explicat Néstor i Carlos-, ja no són suficients les accions simbòliques: ara ja no queda més remei que dur a terme accions directes com l’ocupació de terres o l’expropiació d’aliments.

De manera paral·lela a aquestes accions, el SAT també realitza diferents marxes amb les quals vol donar a conèixer, a peu de carrer, els seus plantejaments, així com mirar d’unir el camp amb la ciutat i articular, d’aquesta manera, una resposta a les polítiques capitalistes en l’àmbit andalús.

En la part final de la xerrada han explicat la creixent repressió a què el seu sindicat s’està enfrontant arran de les darreres accions. Sancions econòmiques, detencions reiterades i processos penals amb acusacions dures són alguns dels principals atacs que estan patint.

L’acte ha acabat amb una completa roda de preguntes que han versat sobre diferents qüestions d’interès com ara la relació entre el SAT actual i la tradició anarquista tan important a Andalusia en el passat, o també el posicionament respecte de les bases militars en territori andalús, així com també el paper les incipients delegacions estudiantils del SAT.

En definitiva, una xerrada molt interessant per conèixer de primera mà la lluita modèl·lica d’un sindicat que ara compta amb molta atenció mediàtica per unes accions que tan sols són la part més visible de tota la seva tasca. Ben segur que les seves experiències i exemple de combativitat seran font d’inspiració i reafirmació d’altres lluites.

Com que en Néstor i en Carlos estan de “gira” per Mallorca aquests dies, vos recomanam l’assistència a les seves xerrades de Sóller i Manacor.

2 Comentaris »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.