Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Difusió i pensament crític, Estat espanyol i el Món, Lluita de carrer i acció directa

Roca-Marroc aconsegueix una secció sindical després de 60 dies de vaga

Publicat per dia 25 gener 2012 – 14:28Cap comentari | 206 views

Roca-Marroc aconsegueix una secció sindical després de 60 dies de vaga

Share to Google Plus

El personal de la fàbrica de la multinacional Roca a Settat (Marroc) ha finalitzat una vaga que ha durat més de 60 dies, per a reclamar poder obrir una secció sindical pels treballadors de l’empresa. Després de moltes dificultats per a organitzar-se legalment, la plantilla de Roca-Marroc ha aconseguit el permís per obrir un local sindical a la fàbrica i llibertat per poder repartir informació laboral entre el personal. En breu es volen realitzar unes eleccions sindicals per consolidar el projecte.

La vaga de 60 dies portada a terme per la plantilla de Roca va ser causada per la impossibilitat de poder crear una secció sindical pròpia. Malgrat els treballadors havien aconseguit els permisos governamentals, la direcció de la fàbrica es va oposar a cap tipus de projecte d’organització sindical. Per fer front a aquesta prohibició il•legal, els treballadors van decidir realitzar una vaga indefinida fins que l’empresa acceptés els seus drets laborals. Aquesta acció no va estar exempta de problemes: van haver-hi enfrontaments entre treballadors, agressions per part d’individus pagats per Roca, intent de suborns i xantatges per part de la direcció… Malgrat tot, es va aconseguir l’objectiu de crear una secció sindical, un projecte que ara està en ple desenvolupament.

Suport de la plantilla de Gavà

Una de les claus d’aquesta victòria va ser la col•laboració sindical entre els treballadors de Roca a Gavà (Barcelona) i els treballadors de Settat. Concretament els treballadors catalans agrupats sota el sindicat CGT. Aquests van fer diverses accions de protesta solidària amb el moviment a Marroc i van pressionar la direcció de Roca a l’Estat Espanyol perquè donés explicacions sobre l’actitud de la seva filial marroquina. També van realitzar visites a la fàbrica de Roca a Settat per poder veure amb els seus propis ulls la realitat que es viu dia a dia. Tot això en un context problemàtic pels treballadors de Gavà, ja que a les fàbriques de Roca de l’Estat Espanyol s’està aplicant un ERO que afectarà a unes 1200 persones. Com diuen els propis membres de CGT, aquestes accions s’emmarquen en una “solidaritat internacionalista entre treballadors, totalment necessària en aquests temps.”

Els consecutius ERO’s a l’Estat espanyol (ja se n’havien produït fa uns anys) i l’actitud de Roca als països on ha obert noves fàbriques enforteixen la visió que apunta que la multinacional està realitzant un procés de deslocalització per obrir seccions a llocs on la legislació laboral sigui poc forta o no hi hagi experiència sindical que pugui defensar eficaçment els drets laborals, i per tant, on es pugui empitjorar lliurement les condicions de treball sense cap resistència. En aquest context, l’intercanvi de suport i experiència sindical entre treballadores de diferents països obre les portes a un “sindicalisme internacional” adaptat a la globalització actual, on la solidaritat entre treballadores no entengui de fronteres.

 

Més informació a: http://www.setmanaridirecta.info

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.