Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Difusió i pensament crític

“Recoja sus cosas”, relat de la memòria del conflicte basc, es presenta a Mallorca

Publicat per dia 15 juny 2017 – 8:11Cap comentari | 612 views
Share to Google Plus

El periodista Ander Zurimendi presenta aquesta setmana, a Mallorca, el seu llibre “Recoja sus cosas”, que narra el procés de readaptació de 5 ex presos d’ETA a viure en llibertat després de 30 anys tancats.

photo_2017-06-15_08-58-22Es tracta d’una breu novel·la del periodista basc Ander Zurimendi i escrita a Palma durant l’estiu de 2014. El text narra les experiències humanes i fins i tot íntimes de 5 exreclusos d’ETA. A les converses expliquen com està essent el procés de readaptació a la vida al carrer, després d’haver estat entre 25 i 30 anys a la presó.

Parlam, doncs, d’un reportatge novel·lat (amb escenes i diàlegs), tot intentant seguir l’estel·la del periodisme literari. A més a més, estarà acompanyat d’una il·lustració de SOMA, artista urbà resident a Palma.

Zurimendi, que ha treballat a mitjans com Diari de Balears, ARA Balears i Ona Mediterrània, entre d’altres, va entrevistar els exreclusos pocs mesos després d’haver recuperat la llibertat. No debades, havíen perdut les habilitats socials i tot ha canviat en l’exterior: No coneixen la moneda (l’euro!), no recorden com es relacionaven amb alguns dels antics amics, ni com eren els carrers del seu Bilbao natal, les aglomeracions els angoixen…

També expliquen aspectes de la seva vida privada en el període carcerari, com la solitud, les amistats amb presos comuns, els vis a visos i les dificultats en les relacions sexuals… O com és veure créixer als seus fills a milers de quilòmetres, la censura en les cartes que s’intercanvien amb els familiars, l’espionatge de les comunicacions, etc.

Segons l’autor, Ander Zurimedi, “és una història que havia de ser explicada, ja que molta gent desconeix les condicions que travessen les persones preses”. I afegeix: “Aquest llibre, de fet, pretén humilment sumar-se a aquest relat plural sobre la memòria del conflicte basc que es va construint dia a dia”.

La literatura, el còmic, l’assaig, el relat curt… Són molts els formats en els quals avui dia es parla del conflicte basc. Com per exemple el còmic “Baleak ikusi ditut / He visto ballenas”, la reeixida “Patria”, els relats agrupats en l’edició “Nuestras guerras. Relatos sobre los conflictos vascos”, algunes de les magnífiques novel·les de Ramon Saizarbitoria, etc.

El llibre compta amb unes col·laboracions potents. D’una banda, l’ex pres i polític basc Arnaldo Otegi és l’autor del pròleg. Mentre que l’activista madrileny Alfonso Fernández, “Alfon”, actualment pres en Navalcarnero, tanca l’edició amb un epíleg escrit des de dins de la presó. Així mateix, l’artista urbà SOMA ha preparat una il·lustració que condensa la història.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.