Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Difusió i pensament crític, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori

Oi de turisme: crònica d’una agressió d’un turista a una resident

Publicat per dia 22 agost 2015 – 13:02Cap comentari | 288 views

Oi de turisme: crònica d’una agressió d’un turista a una resident

Share to Google Plus

Divendres dia 14 d’agost, devers la una del mig dia érem a la platja de s’Arenal (al barri de les Meravelles, just davant el Balneari 8) ma mare, una tia meva i jo. L’arena estibada de turistes joveníssims prenent el sol i qualque resident o estiuejant. Arribaren 3 turistes alemanys, s’assegueren, encengueren una pipa d’aigua, engegaren una ràdio-cadena posant la música altíssima i un d’ells començà a ballar. Em vaig dirigir a ells, en anglès, demanant que per favor baixassin el volum de la ràdio, que allò no era ni una discoteca ni un bar de música, que era la platja, i la platja és per a estar relaxat. Com que no em contestaven, i un d’ells em mirava desafiant i molta xuleria, els vaig demanar reiteradament si m’entenien, a la qual cosa em contestaven afirmativament, però seguien sense baixar la música. Aleshores els vaig dir: «O abaixau la música, o avís la policia». Un d’ells em digué que sabia que estava prohibit, però que només havia rebut la meva queixa, per la qual cosa no la baixarien. Els vaig repetir unes quantes vegades què avisaria a la policia per a què els quedàs clar.

La meva tia, mentrestant, havia aturat un cotxe de la Policia Local. En veure-ho, vaig agafar la ràdio (per a què no l’aturassin abans que arribàs la policia), i els vaig fer saber que la duia a la policia (no fos que es pensassin que la volia tirar o quedar-me-la). De cop, s’aixecà el de la mirada desafiant i es va atracar a jo amb postura amenaçant, mentre em feia recular; cada vegada s’aprovava més. Vaig començar a tenir por, era un al·lot musculat a més de molt jove i, pel que es veu, entrenat en arts marcials, perquè immediatament em va agredir, de manera que m’agafà, em va fer una clau, vaig fer una volta a l’aire i vaig caure pegant un cop fort a l’esquena i el cap, i el peu al mur de formigó del passeig (fet que m’ocasionà ferides). Durant tot l’incident, un grup de 15 o 20 turistes em miraven i reien, especialment quan jo, dona de 51 anys, era agredida per un jove de 23-24.

La policia ens va prendre declaració als dos i em va demanar si ho volia denunciar, tractant-se d’una agressió física, atès que havia de ser per procediment penal, i des d’allà no es podia fer. Vaig anar a l’ambulatori perquè em fessin l’informe de lesions i, a continuació, vaig denunciar l’agressió a la Policia Local.

Avui encara tenc diverses contractures a l’esquena…. hauria pogut ser pitjor.

Com que aquest no és un cas aïllat (de fet quan me n’anava de la platja s’estaven barallant a cops de puny el propietari d’un supermercat i un turista que li havia robat alguna cosa), voldria explicar què en pens de tot plegat:

Ara resulta que el PP ha encetat una campanya contra l’actual Ajuntament de Palma per ser el responsable de la degradació de la platja de l’Arenal.

Ridícul, si tenim en compte que l’actual govern de l’Ajuntament fa 2 mesos i escaig que ocupa el consistori, i és sabut que hotelers i tour-operadors tenen el gruix dels clients pactats d’una temporada per l’altra.

Ridícul, si tothom sap que la problemàtica ve de la connivència entre hotelers i la dreta, bàsicament perquè són els mateixos: «-A qui hem de dirigir la nostra queixa referent al turisme que ens duen, si cada dijous dinen plegats» em deia l’altra dia la presidenta de l’associació de veïnats d’un barri de la platja de l’Arenal, referint-se a hotelers i gent destacada del PP quan era aquest partit que governava.

Ridícul, perquè la degradació s’ha produït temporada darrera temporada des de fa ja molts anys. D’ençà que l’hoteler s’ha carregat la gallina mallorquina dels ous d’or i ha anat a invertir en hotels a terres ultramarines deixant que els d’aquí serveixin per allotjar el turisme del «tot inclòs», que ve amb la convicció que dins el «tot inclòs» hi entra fer el que vulguin allà on vulguin (des de fer-se les festes als balcons dels hotels, a la platja, al carrer…i a l’hora que els plau).

Ridícul, perquè es pretén culpabilitzar qui no és més que la conseqüència i no la causa. Sra. Duran, el que vostè apunta com a focus del malestar: «Cada día tenemos más problemas en esta zona, más trileros, más prostitución y más venta ambulante» (U.H., 17/08/2015), no és més que un dany col·lateral. El que realment impedeix que la vida del resident (servidora en som una, i d’ençà de fa molts d’anys) sigui «normal», és que no puguem dormir a la nit, que no puguem sortir a fer una volta, estar a la platja o anar a tirar el fems sense haver d’esquivar hordes d’estrangers «teenagers» carregats d’alcohol fins a les celles i amb la idea que això no és més que un parc temàtic i que els residents (molts turistes es sorprenen que n’hi hagi) som poca cosa més que una peça de l’entramat al seu servei.

Puc assegurar que el problema del resident no és l’immigrant sense papers que se cerca la vida com pot i que és respectuós amb la gent (amb el que el que s’ha de fer és regularitzar la seva situació com a persona amb dret a viure que és, en lloc de criminalitzar-lo), ni la prostitució, ni tan sols els trilers, que «viuen» del turista. El problema l’heu causat vosaltres, gent del PP i hotelers, ningú més.

Helena Paquier,
resident a les Meravelles d’ençà fa 30 anys.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.