Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Difusió i pensament crític, Illes Balears i Pitiüses, Sóller

[Manifest] Sóller, i ara què?

Publicat per dia 24 juny 2015 – 12:08Cap comentari | 290 views

[Manifest] Sóller, i ara què?

Share to Google Plus

El passat 24 de maig els partits de l’esquerra sollerica i mallorquina aconseguiren fer fora el PP de l’Ajuntament de Sóller i del Govern Balear. Passats ja uns dies de l’eufòria de la nit electoral, cal asseure’s, pensar, i reflexionar com gestionar aquesta victòria per tal de desenvolupar el projecte de poble amb el que creim. No és la primera vegada que l’esquerra governa i que, quatre anys més tard, no s’ha aconseguit avançar en un projecte polític clar; i la dreta, encapçalada pel PP, torna al poder perpetuant l’estancament polític desfent les polítiques que l’esquerra ha dut a terme.

El present manifest pretén expressar als propers governants i a la ciutadania en general l’esperança, però també la inquietud, de vàries persones actives dins dels moviments socials i dins l’esquerra sollerica envers aquest resultat. Així mateix, aquest document no el signen organitzacions o partits, sinó persones individuals independentment de la seva afiliació política o dels seus referents institucionals. Per tant, els sota-signants puntualitzam que:

1. La derrota del PP i la victòria dels partits de l’esquerra a Sóller i arreu del país ha estat en part gràcies a la feina que han fet per convèncer als electors, però també en gran part gràcies a la mobilització popular i als moviments socials que, els darrers anys, han estat lluitant tant a nivell local com a nivell autonòmic per denunciar, conscienciar i crear alternatives al govern del PP.

2. Aquesta mobilització s’ha saldat amb molts casos de persecució política: multats pel #novullpagar al túnel de Sóller, detinguts de Bunyola, les encausades de la Conselleria, etc. Consideram que des del poc que podem fer a nivell local aquestes persones mereixen un mínim reconeixement institucional, com ara una moció de suport.

3. Per poder avançar com a poble i com a societat, és imprescindible evitar el retorn de la dreta a l’Ajuntament i al Govern i, si ho aconsegueix, posar les bases perquè l’esquerra pugui seguir avançant sense tenir el poder, sempre de forma pacífica, però amb determinació. Per això, creim que és condició necessària apostar per un projecte de poble clar i amb la vista posada al futur. També són indispensables la transparència a l’hora de governar, l’horitzontalitat, l’honestedat, l’impuls de la participació ciutadana i l’abandonament de l’oportunisme i les quotes de poder.

4. En el mateix sentit, creim important que l’esquerra funcioni a nivell de moviment i no únicament activant la maquinària dels partits abans de les eleccions. És a dir, la política ha de fer-se més enllà de l’Ajuntament i ha de tenir també el seu protagonisme dia a dia dins el moviment associatiu de Sóller. L’esquerra ha de ser capaç “d’enxarxar-se” (que no vol dir controlar) amb el màxim nombre de col·lectius i personalitats per poder crear, precisament, aquest moviment polític dins i fora de l’Ajuntament que eviti, o almenys dificulti, el retorn d’un govern autoritari, corrupte i que no escolta als ciutadans.

5. La mobilització social al carrer constant però també l’avançament en la creació d’una economia alternativa, l’impuls d’associacions juvenils, veïnals i sindicals, d’espais de i per al poble (casals, locals etc.), i d’una cultura popular forta i conscienciada són exemples del que volem dir amb fer política més enllà de l’Ajuntament.

6. Des de l’Ajuntament, cal evitar l’absorció, la desactivació i la institucionalització dels col·lectius socials, polítics, culturals i esportius del poble, ja que conservar la seva integritat i independència és clau per tenir un poble més democràtic. De fet, creim que s’ha de fer tot el contrari: incentivar la creació d’associacions, impulsar els col·lectius independents i permetent-los participar en els aspectes que els afecten.

Sóller, juny de 2015

Signen aquest manifest:

Joan Francesc Arbona Pérez

Aleix Viada Pons de Vall

Antoni Gomila Benejam

Marc Carriquí Alcover

Marina Pérez Got

Guillem Miró Mateu

Francesc Pérez Pastor

Joan Bernat Puigserver

Emili Sans i Colom

Joan Montaner Mas

Antònia Alcover i Luis

Rafela Garcia Bibiloni

Xavier Rushlau Ensenyat

Elvira Arbona Cortès

Cati Alcover Trias

Tomàs Arbona Socies

Aina Nigorra Vaquer

Josep Bonnín Segura

Joan Montaner Mas

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.