Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Corrupció, Difusió i pensament crític, Estat espanyol i el Món, Illes Balears i Pitiüses, Politiqueig, Tot Inclòs, Treball i economia

Les cares ocultes del poder

Publicat per dia 26 agost 2015 – 11:33Cap comentari | 326 views
Share to Google Plus

Petites biografies sobre gran part dels cacics del negoci turístic.

Antoni Pallicer Mateu

Des de fa dècades les Illes Balears formen part de la lliga de campions de la indústria turística, la qual s’ha convertit en la principal indústria a nivell mundial del capitalisme amb uns nivells de creixement que han quadruplicat la resta de sectors econòmics (J. Buades, 2006). D’aquesta manera no és tan estrany que aquí s’hagin forjat capdavanteres multinacionals del negoci turístic. No obstant això, no deixa de ser sorprenent l’espectacular rapidesa amb la qual s’han creat aquests imperis empresarials. Un fet, aquest, que els investigadors el relacionen amb els lligams que tots aquests empresaris varen tenir, primer amb el franquisme i llavors amb el poder polític dominant durant els anys democràtics. Així mateix, la seva expansió internacional generalment ha estat avalada per dictadures o règims caciquistes i també per les seves relacions amb els paradisos fiscals, una cosa semblant al que ha passat a nivell estatal amb les grans multinacionals de la construcció, la banca i l’energia.

Aquí unes breus notes biogràfiques dels grans noms del capitalisme turístic balear:

24_QUIESQUI_01_Escarrer_02_webGabriel Escarrer Julià

24_QUIESQUI_01_Escarrer_01_webFundador i president de la multinacional Meliá Hotels International (grup al que pertanyen Hoteles Meliá Sol, Tryp i Paradisus Resorts). Forjà el seu imperi de la mà del potent operador turístic Thomas Cook. Ja en democràcia s’alià amb KIO, el famós fons sobirà del regne de Kuwait per adquirir la cadena hotelera HOTASA de l’intervingut grup RUMASA convertint-se d’aquesta manera amb la primera cadena hotelera de l’Estat espanyol. L’any 1985 inicià la seva fulgurant expansió internacional a la Indonèsia del general Suharto i posteriorment a la Cuba dels Castro. Fou la primera cadena hotelera a cotitzar a la Borsa.

Actualment la família Escarrer ocupa la posició 39 de la llista Forbes de les fortunes més importants d’Espanya, amb un patrimoni estimat de 1.100 milions d’euros. En l’actualitat, disposen de més de 350 hotels distribuïts en 35 països de 4 continents, que són operats sota les marques Gran Meliá, Meliá, Paradisus Resorts, ME by Meliá, Innsideby Meliá, Tryp by Wyndham, Sol i Paradisus.


24_QUIESQUI_04_Barceló_02_web

Simó Pedro Barceló Vadell

24_QUIESQUI_04_Barceló_01_webEl grup Barceló actualment té com a cara més visible Simó Pedro Barceló, que juntament amb el seu cosí Simó Barceló Tous és el copresident del Grup Barceló.

Aquesta companyia sorgida del llogaret felanitxer des Carritxó inicialment es dedicava al transport en carretera però ja l’any 1962 obrí el seu primer hotel a Mallorca i el 1970 a Benidorm. Més endavant, en 1985, inicien la seva expansió internacional aterrant a la República Dominicana, un dels seus llocs predilectes.

A hores d’ara el Grup Barceló compta amb més de 100 hotels a 16 països i més de 400 agències de viatges a 22 països.

Per la seva banda, Simó Pedro Barceló a més de copresident d’aquesta important empresa turística és conseller independent del Consell d’Administració d’Aena, SA. Des de 2003 fins a 2006, presidí Exceltur, i des de 2008 fins al novembre de 2010 fou president del l’Instituto de la Empresa Familiar. L’any passat fou nomenat president de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres de Balears.

Persona molt vinculada al Partit Popular, és actualitat per l’escàndol del Palau de Congressos.


24_QUIESQUI_03_Fluxà_02_web

Miquel Fluxà Rosselló

24_QUIESQUI_03_Fluxà_01_webPresident d’Iberostar, és el continuador de la saga empresarial, primerament vinculada a la indústria sabatera, que fundà el seu padrí Antoni Fluxà i que consolidà el seu pare Llorenç Fluxà Figuerola, persona molt vinculada al règim feixista i a la Banca March.

Segons la prestigiosa revista Forbes, la família Fluxà és la més rica de les Balears (una fortuna estimada de 1.100 milions d’euros) després de la totpoderosa família March (2.500 milions d’euros).

Actualment, Iberostar compta amb més de 100 hotels en 16 països diferents.


24_QUIESQUI_02_Riu_02_web

Carme Riu Güell

24_QUIESQUI_02_Riu_01_webConsellera delegada del Grup Riu juntament amb el seu germà Lluís Riu. Forma part de la tercera generació al front de la cadena Riu, fundada el 1953, i que a hores d’ara oferta 105 hotels en llocs tan importants pel sector turístic mundial com la zona del Carib, Nova York, Europa i el nord d’Àfrica, entre altres com l’illa de Maurici a l’Índic. RIU sempre ha tingut TUI dins de l’accionariat (des dels inicis, encara que al principi no aparegués a l’estructura accionarial) i actualment l’empresa és 49% propietat de TUI i 51% dels RIU. En canvi, el que és molt important és el fet que RIU entrà en l’accionariat de TUI el 2004.


24_QUIESQUI_05_Matutes_02_web

Abel Matutes Juan

24_QUIESQUI_05_Matutes_01_webActual patriarca d’aquesta família que ha dominat l’illa d’Eivissa des de fa més d’un segle primerament a través dels seus negocis en el món de les navilieres i les finances.

Fou qui administrà el primer boom turístic a l’illa, creant el grup Fiesta, ara reconvertit en Palladium Hotel Group, la seva nova marca corporativa. A més, és el principal constructor de l’illa.

Abel Matutes Juan sempre ha estat molt vinculat al poder polític, fou batle d’Eivissa durant els darrers anys del franquisme, senador per la UCD, comissari de la Unió Europea i ministre d’Assumptes Exteriors en el primer govern d’Aznar.


24_QUIESQUI_08_Hidalgo_02_web

Juan José Hidalgo

24_QUIESQUI_08_Hidalgo_01_webNascut a Salamanca, s’inicià en el món dels negocis transportant immigrants espanyols a Europa a finals dels anys 60. Ja el 1972 crea Halcón Viajes i el 1991 es fa amb la companyia aèria Air Europa, integrades totes elles en la poderosa corporació turística que presideix, Globalia, el primer grup turístic espanyol, el qual des de fa anys té la seva principal seu a Llucmajor.


24_QUIESQUI_10_Piñero_02_web

Pablo Piñero Imbernón

24_QUIESQUI_10_Piñero_01_webNascut a Múrcia i posteriorment radicat a Mallorca. De policia nacional va passar a ser empresari turístic. En els anys 70 creà el Grupo Piñero que actualment integra Viajes Soltour i les hoteleres Piñero Hoteles i Bahía Príncipe. El valor patrimonial del grup ronda els 1.900 milions d’euros. Una de les seves cares publicitàries és el tennista Rafel Nadal.


24_QUIESQUI_06_Ramis_02_web

Margalida Ramis Fornés

24_QUIESQUI_06_Ramis_01_webAnterior presidenta de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres de Balears i Directora General de la cadena hotelera Grupotel que actualment compta amb 34 hotels, la majoria a les Balears. L’any 2007 també obriren dos hotels a la ciutat de Barcelona.

Filla de Miquel Ramis Martorell, cacic de Platges de Muro i exbatle de Muro. Relacionat amb diversos escàndols com el de la contractació de Maite Areal (dona de Jaume Matas) al Valparaíso i també amb el camp de golf de Son Bosc.


24_QUIESQUI_09_Monget_02_web

Joan Llull Monget

24_QUIESQUI_09_Monget_01_webFundador i president de la cadena hotelera Hipotels radicada a la costa del Llevant (Son Servera i Sant Llorenç). Actualment oferta 26 hotels, 19 a Mallorca, 2 a les Illes Canàries i 7 a Cadis. Però a hores d’ara estan en marxa tres nous hotels, dos a s’Arenal i un a la Riviera Maya, a Mèxic.


24_QUIESQUI_07_Bauzá_02_web

Jaume Bauzà Andreu

24_QUIESQUI_07_Bauzá_01_webPresident del Grup Bauzà, el qual inclou diferents empreses relacionades amb la promoció immobiliària, la construcció i el turisme, etc., entre les quals destaca Protur, la seva cadena hotelera. Juntament amb Monget controlen la majoria dels hotels de la important zona turística del Llevant mallorquí. Protur disposa de 18 hotels, 17 a la zona del Llevant de Mallorca i 1 a Roquetas de Mar.

Bibliografia recomanada:

Amer, J. (2006). Turisme i política. L’empresariat hoteler de Mallorca.

Buades, J. (2006). Exportando paraísos. La colonización turística del planeta.

Buades, J. (2006). Do not disturb Barceló. Viaje a las entrañas de un imperio turístico.

Contrainfo.cat (2012). Qui és qui en el capitalisme balear?

Blàzquez, M. (2014). El capitalisme turístic balear. Tot Inclòs. Danys i conseqüències del turisme a les nostres Illes.

Casamajor, E. (2014). El mapa empresarial turístic en temps de la crisi global. Tot Inclòs. Danys i conseqüències del turisme a les nostres Illes.

Font: Tot Inclòs – Danys i conseqüències del turisme a les nostres Illes – Les cares ocultes del poder

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.