Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Difusió i pensament crític, Ensenyament, Illes Balears i Pitiüses, Publicació oberta

L’Assemblea de Docents demana als sindicats que convoquin vaga indefinida per al començament de curs

Publicat per dia 5 juny 2013 – 8:482 Comentaris | 378 views

L’Assemblea de Docents demana als sindicats que convoquin vaga indefinida per al començament de curs

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Si ahir dimarts la Consellera de Cultura, Educació i Universitats, Joana Camps, tenia la barra d’anunciar una mesa social per a la negociació de la política educativa, al capvespre se li donava una resposta contundent per part de l’Assemblea de Docents. No començarem el curs que ve amb normalitat. Anirem a la Vaga Indefinida.

L’assemblea, que tingué lloc a l’IES Marratxí i durà devers 3 hores, començà amb el buidatge de les enquestes que s’havien fet a diferents centres educatius. Fins a 42 centres de tota Mallorca donaren dades sobre com es pensava aplicar el Decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL), de la presentació de fulls de discrepància per part del professorat, sobre l’opinió dels centres respecte a la possibilitat d’un aprovat general a final de curs, sobre la insubmissió lingüística i sobre el possible seguiment als centres d’una vaga indefinida al juny o al setembre.

Vista tota aquesta informació, es va descartar l’opció de l’aprovat general a final de curs, doncs ha estat una proposta que ha tengut molt poca aprovació a dins els claustres. També es va decidir posposar el debat sobre la insubmissió lingüística. Sobre aquest tema, encara hi havien dubtes i preguntes, però es va valorar que si s’aconseguia tombar el decret de TIL amb una vaga, la insubmissió ja no era necessària. Per tant aquest tema quedava ajornat per començar a xerrar de la vaga.

Just abans de xerrar d’aquest tema, es va tornar a encetar el debat sobre l’estratègia que s’havia de seguir als centres davant de l’aplicació del decret de TIL, seguint amb la tònica de l’assemblea anterior, es va veure que hi ha molta diversitat en les estratègies que estan aplicant als diferents col·legis i instituts i que no s’ha aconseguit fer un totes. Per això, vist el moment en què ens trobam, es va abandonar el tema veient aquesta diversitat. Va ser llavors quan es va entrar a valorar la possibilitat de fer una vaga indefinida.

Les primeres intervencions que es van fer van ser de caire optimista, fent valoracions molt positives de les dades aportades. Aquestes variaven en quant a seguiment des de centres amb molt de seguiment com a centres en poc, però en global es xerrava que inicialment era possible un seguiment d’entre el 25 i el 35 % del professorat. A més, es va recordar que aquest és un seguiment similar al que va tenir la darrera vaga d’educació a Balears i es va veure que el que calia era fer bona feina per augmentar la participació.

La vaga es platejava com una paralització del funcionament dels centres educatius per forçar la caiguda del decret de TIL i això es va veure molt possible amb el suport amb el que compta aquesta iniciativa. L’absència d’un 25-35 % del professorat fa inviable el funcionament dels centres. Així mateix, es van plantejar altres punts a reclamar: les substitucions de professorat de baixa, la retirada total de possibles decrets de símbols i de convivència, el respecte a l’autonomia de centre, el retorn a les plantilles del curs anterior, una gestió justa del borsí d’interins, el qüestionament de l’actual política sobre el cos d’inspectors i d’anomenament de directors dels CEP, la reutilització de llibres de text, una millor atenció a la diversitat amb recursos de professorat i el retorn de les beques retirades en els cursos passats. Evidentment també es mostrarà el rebuig a la LOMQE.

Es va xerrar que aquesta havia de ser una vaga activa, que s’havia de convèncer a la societat de la seva conveniència i que calia comptar amb el suport de les famílies i de l’alumnat.

L’assemblea va concloure amb un clar consens de demanar als sindicats, els únics amb potestat legal de convocar una vaga, que convoquin una vaga indefinida pel començament del curs 2013-2014. Aquesta començaria el dia que els al·lots comencen les classes. Per dimarts de la setmana que ve, s’ha convocat una nova assemblea a un centre encara per determinar en la qual es ratificarà la informació de la qual es disposa en quant a seguiment de la vaga i es perfilarà l’estratègia a seguir per fer aquesta una iniciativa d’èxit. També s’ha proposat que a la propera assemblea s’anomeni la composició del comitè de vaga.

Informacions distorsionades als mitjans de comunicació

Avui, tant Diario de Mallorca com Última Hora publiquen informacions esbiaixades o distorsionades sobre l’assemblea d’ahir. Definitivament aquests mitjans s’ho han de fer mirar.

D’entrada Diario de Mallorca afirma que ”La Assemblea Docents Illes Balears, conformada por los sindicatos STEI-i, FETE-UGT y CC OO” el qual no és correcte. Els sindicats participen de l’assemblea, però aquesta s’està articulant des dels representants de les assemblees dels centres educatius. De fet, la proposta de vaga indefinida -la proposta que hi ha damunt la taula- surt dels centres i no dels sindicats. A més, el diari afirma que es va redactar un text amb 6 punts a negociar, quan a l’assemblea només es va redactar l’acta d’aquesta i el llistat de punts proposats per la negociació superava la dotzena de punts.

Aquest diari també diu que ”la idea de dar un aprobado general a los alumnos de Secundaria y Bachillerato quedó totalmente desechada al considerar que sería algo antipedagógico” quan a l’assemblea no es va entrar en aquest tipus de valoracions. En la seva notícia, la periodista Mar Ferragut també afirma que ”Otra de las propuestas desechadas es la de llamar a la insumisión ante el decreto debido a la inseguridad jurídica que generaría esta acción” cosa que tampoc va ser acordada per l’assemblea en cap moment. Com s’ha explicat abans, aquest debat simplement es va ajornar.

A Última Hora s’afirma que ”En principio no se decidió si la huelga empezaría el 1 de septiembre cuando empiezan a trabajar los docentes o coincidiendo con el inicio del curso escolar” quan a l’assemblea va quedar clar que la vaga començarà el 13 de setembre coincidint amb l’arribada de l’alumnat a les aules.

En tots dos mitjans es xerra de la Marea Verde pel proper 13 de juny, essent un tema que no va aparèixer en cap moment en la reunió d’ahir.

Per poder resoldre qualsevol dubte sobre el que ahir es va xerrar, aviat podreu consultar l’acta de la reunió a http://assembleadocentsib.blogspot.com.es/

2 Comentaris »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.