Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » #VagaIndefinidaDocents, Art i cultura, Defensa del català, Difusió i pensament crític, Drets bàsics, Ensenyament, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa

La vaga de docents, més enllà de l’àmbit educatiu: centenars de maneres de donar suport a la causa

Publicat per dia 4 octubre 2013 – 13:41Cap comentari | 317 views
Share to Google Plus

Ja duim tres setmanes de vaga indefinida de docents i el seguiment ha estat un èxit. També, les famílies i els mateixos alumnes han treballat de valent per tirar endavant, entre tots, aquesta mobilització. Però la vaga ha sobrepassat l’àmbit educatiu, per convertir-se en una protesta social, en què hi ha implicats diferents sectors, col·lectius i persones que veuen amb bons ulls les demandes del professorat i que, a més, s’hi senten identificats.

Des de contraifo hem volgut treure a la llum diferents maneres, creatives i combatives, de visibilitzar el suport que moltes persones, en gran part deslligades professionalment del món de l’educació, han volgut oferir a la causa dels docents.

És per això que si alguna característica ha tengut aquesta lluita és la forta presència en forma de color verd per diversos indrets de les illes.

Per començar, les camisetes verdes han esdevengut tot un símbol i la feinada de la Plataforma Crida, que començà a caminar per mitjan març del 2012, ha sabut compaginar molt bé i harmonitzar-se amb aquesta altra cara de la mateixa lluita. Així, durant tots aquests dies el verd ha estat present a cada escola i institut de les Illes, als carrers, a cada mobilització a favor de l’educació…

La solidaritat des de fora de les Illes s’ha palesa en diverses ocasions. Ja des del primer dia, diverses entitats valencianes (recordem que a les Illes hi ha molta presència de professorat valencià) donaren suport explícit a la vaga i es creà la Comissió de Suport amb la Vaga Indefinida. El mateix dia 16 hi hagué una manifestació pels carrers de valència. També, dies més tard, el Teatre Micalet de València rebé la visita de representants dels col·lectius educatius en lluita de les illes per difondre la vaga. A continuació, el 30 d’octubre es realitzà una nova concentració de suport.

També, a Barcelona es creà el Comitè de Solidaritat amb la Vaga de Docents a les Illes, que ha organitzat multitud d’actes de suport a la lluita i molts de col·lectius catalans han tengut un punt de trobada i de comunicació òptim epr realitzar activitats en suport a la vaga. Des del primer dia de vaga s’organitzaren diferents actes de suport. Moltíssimes altres ciutats com Tarragona, Girona, Lleida, Manlleu, Mataró, Valls, Sant Cugat, Maresme, etc. s’apuntaren a difondre i donar suport moral i econòmic al col·lectiu docent balear. També, durant les festes de la Mercè, grups com Obrint Pas i Orxata Sound System donaren suport públicament a la vaga. A més a més, s’organitzà una panera solidària per recaptar fons per a la caixa de resistència. D’altra banda, des de Cardedeu ens feren arribar un vídeo de suport al col·lectiu docent balear que podeu visualitzar en el següent enllaç.

A més, les diferents Marees de tot l’estat donaren també difusió del cas i del compte de la caixa de resistència. Andalusia s’organitzaren diferents organitzacions de suport a les capitals. també a Madrid avui hi ha hagut una concentració a la Puerta del Sol pels docents balears.

També, la CNT de Valladolid habilità un pot de donacions a la ciutat per recaptar diners per a la vaga de docents de les Illes. A Madrid arribà també la protesta i se’n féu difusió.

Aquesta difució fou possible en gran part gràcies a les xarxes socials, com Facebook o Twitter. Cal destacar que les etiquetes o hashtags proposats varen ser Trenidc Topic estatals durant els primers quinze dies de vaga.

Una altra modalitat de lluita simbòlica, de cada vegada més present en els darrer temps és penjar alguna senya identificativa de cims de muntanyes. Durant aquests dies, diverses muntanyes han vestit la camiseta de crida o alguna tela verda en suport de la vaga.

Però no només les camisetes verdes han coronats cims mallorquins. A la Pica d’Estats i al cim de Montserrat també hi ha lluït la reivindicació per una educació de qualitat:

Monuments emblemàtics de Ciutat tampoc passen desapercebuts:

D’altres no són tan emblemàtics, però sí populars:

Un altre acte de suport amb el col·lectiu docent va ser  quan Tòfol Castanyer, solleric, va mostrar el passat dissabte 21 de setembre la camiseta verda de Crida just entrar a la meta i proclamar-se segon classificat a la cursa de muntanya Ultra Cavalls del Vent, de 100 km de recorregut. Després de córrer durant 10 hores, Castanyer enlairà la camiseta verda com a símbol de força.

Si tot això no fos prou, diverses cares conegudes han donat suport a tot el moviment.

A més a més, diversos coneguts de casa nostra, elaboraren un valuós document gràfic en el qual 10 testimonis del món de la cultura i l’ensenyament han volgut donar la seva opinió de com resoldre aquest conflicte:

hereus de miro donen un gravat a la caixa de resistència @professonferrer

Gravat de Miró per a la caixa de resistència.
Foto: @professonferrer

I seguint amb els documents audiovisuals, no us podeu perdre el vídeo elaborat per docents i alumnes de 2n de Batxillerat de l’institut d’Artà, amb l’ajuda de Jac IB i l’OCB. Podeu veure’l en el següent enllaç. El vídeo se centra amb les repercussions del TIL i també de la vaga, raonant-ho tot, juntament amb arguments en contra del TIL.

D’altra banda, diferents artistes han entregat obres per a la caixa de resistència de l’Assemblea de Docents, com per exemple Miquel Barceló o el nét de Joan Miró que ha donat una obra del seu avi amb un preu de sortida de 10.000 euros. Fa dies, l’Assemblea de Docents ja publicà un comunicat en el qual donava a conèixer els diferents artistes que havien col·laborat amb la caixa de resistència, com Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Agustí Villalonga, Biel Mesquida, entre d’altres…

  També cal esmentar la campanya popular impulsada el passat 2 d’octubre amb el nom “#OmpleLaCaixa“, amb la qual es donà visibilitat a la lluita dels i les docents i intentà aconseguir més donacions per a la caixa de resistència. Aquestes etiquetes arribaren a ser trending topic (TT), un indicador dels temes que circulen amb més intensitat a través de les xarxes.

Una altra iniciativa que va tenir lloc divendres 4 d’octubre va ser la donació de sang que es va fer conincidir amb la mobilització dels docents, com una forma de donar les gràcies a la ciutadania que tant de suport ha donat a la lluita del professorat. Així uns 25 docents amb la camiseta verda s’aproparen a l’autobús de la Fundació Banc de Sang i de Teixits.  L’acció va ser organitzada per l’Assemblea de professors i professores de l’IES Joan Maria Thomàs de Palma.

Fotos: Joan Carles Alzamora

A més a més, el diumenge 6 d’octubre Lloseta va celebrar una cursa en benefici dels docents. L’activitat ha comptat amb més de 400 participants que han corregut per l’educació:

Fotos: @joseplopsan, @mariamariona1, @jmmadronal

Finalment, podeu pegar una ullada a les desenes de comunicats i manifests elaborats per diversos col·lectius i associacions de les Illes o d’altres indrets que donen suport a la mobilització.

 

El nostre recull acaba aquí, entenent que és una petita mostra de la gran explosió de solidaritat existent, però si trobau d’interès afegir altres mostres de suport a la vaga de docents i a la lluita per una educació pública de qualitat, no dubteu a esciure’ns i enviar-nos les imatges o vídeos a contrainfo@contrainfo.cat. Gràcies per la vostra col·laboració!

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.