Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Difusió i pensament crític, Drets bàsics, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa

La nova etapa del 15M a Ciutat

Publicat per dia 20 maig 2012 – 17:571 Comentari | 380 views

La nova etapa del 15M a Ciutat

Share to Google Plus

El passat 12M, el 15M tornava a prendre els carrers de Palma massivament. Als carrers es comentava que el moviment social s’havia apagat, ja que l’espectacularitat visual dels primers mesos havia pràcticament desaparegut. Cal fer una breu vista enrera per contextualitzar la nova etapa del 15M a Ciutat.

A partir de juliol es decidí descentralitzar el moviment i migrar cap als barris per intentar formar assemblees veïnals i així arribar a més gent. Si bé en alguns casos com el de Ses Veles, l’assemblea encara perdura  a causa, entre d’altres coses, que prèviament ja existia un moviment veïnal fort -i en lluita, ja que l’Ajuntament els vol prendre l’autogestió del Casal de Barri Joan Alcover-, a la majoria de barris sembla que l’hivern va barrar les assemblees que feia mesos que acabaven de néixer. Per exemple, en el cas de s’Escorxador, al fet de no haver aconseguit un local on reunir-se durant l’hivern s’hi sumà una manca d’objectius clars, una falta de posar en marxa iniciatives pròpies i un excés de tractar com coordinar-se amb la resta de les assemblees del moviment a Ciutat i a l’illa. Tot això, va fer perdre l’interès de molts dels que participaven a dita assemblea.

No obstant això, fruit de les afinitats que es generaren des del maig de l’any passat, ha nascut un bon grapat de projectes autònoms, pel que ja feia pensar que el 15M començava a mutar, com es va explicar als dies previs a la manifestació. La Universitat Lliure de Mallorca, el CSOA Sa Foneta, l’EcoXarxa MallorcaToma la Ciudad i el Col·lectiu Arrels en són alguns exemples.

En aquest escenari d’incertesa arribàrem al 12M i poguérem comprovar que la flama del 15M encara és ben viva i s’ha alimentat de nous sectors socials indignats com són el de l’educació i el de la sanitat. Després de la manifestació, es decidí en una multitudinària assemblea que el primer i el tercer dissabte de cada mes se celebraria una assemblea a les 19h a la plaça d’Islàndia per posar en comú els projectes i accions que s’estan duent a terme a Ciutat, a més de poder-ne iniciar de nous. D’aquesta manera, les persones amb ganes de treballar podrien conèixer què s’està movent a Palma i afegir-se a la iniciativa que els agradés.

Ahir es va celebrar la primera assemblea de propostes. Es donaren a conèixer diversos projectes ja en marxa i se n’iniciaren de nous:

  • S’explicà la campanya de desobediència econòmica a través de l’objecció fiscal. S’ha convocat una reunió pel pròxim dimecres a les 20h al Casal de Barri Joan Alcover per mirar de fer una acció d’objecció fiscal col·lectiva.
  • Es posà en marxa un grup per a tractar d’impulsar un moviment similar a l’#OccupyMordor de Barcelona. La primera acció, la duran a terme avui horabaixa: tornaran a repetir la protesta davant les tres indesitjables tendes del Banco Santander instal·lades a Plaça d’Islàndia.
  • Es decidí reviure el grup de treball de Difusió d’acampadapalma. Fa uns mesos que la pàgina està caiguda, però es va decidir recuperar-la per seguir fent difusió del que passa arreu de l’Estat i del món amb moviments socials similars. També es mostrà voluntat per arribar a la gent allunyada de les noves tecnologies mitjançant butlletins en paper i organitzant jornades temàtiques que donin a conèixer temes concrets. Han quedat el pròxim dissabte a les 19h a plaça Islàndia per començar a organitzar-se.
  • Un grup de gent s’ajuntà per generar un projecte similar al Graba tu Pleno. La seva tasca consistirà a assistir als plenaris de l’Ajuntament per estar informat de tot el que es faci i posar-ho en comú. Aquests es celebren el darrer dijous de cada mes. D’aquesta manera pretenen estar ben al dia del que acordin els nostres governants i poder donar una resposta més ràpidament. A més, pretenen estudiar-se els BOIBs que vagin publicant-se i els pressupostos de l’Ajuntament.
  • Es donà a conèixer la iniciativa Toma la Ciudad. S’explicà el funcionament d’aquesta: cada primer dissabte del mes al matí es fa una festa temàtica al primer hort alliberat i a l’horabaixa una jornada per organitzar la feina a fer. Per a la resta de dies, hi ha dos horaris de feina establerts per tal de que la gent es trobi a l’hort: el del dematí a les 11h i el de l’horabaixa a les 17h. A més, acordaren fer mercats d’intercanvi sense doblers un pic per setmana.

A més, les Padrines i Padrins-flautes de Mallorca demanaren als joves que donessin a conèixer la seva existència als seus padrins per tal de fer créixer un dels grups més actius de Ciutat, però malauradament poc nombrosos. També es demanà que s’assistís a les protestes silencioses que tenen lloc davant Delegació de Govern de dilluns a divendres en un torn de dematí (de 11h a 13h) i un altre d’horabaixa (de 20h a 22h) durant el que resta de mes de maig.

A poc a poc, sembla que la ciutadania s’està organitzant per afinitats per actuar contra aquest sistema polític, social i econòmic que els indigna. Veurem com els hi va en aquesta nova etapa.

1 Comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.