Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Difusió i pensament crític, Opinió, Politiqueig, Publicació oberta

La CUP (per un debat a l’esquerra)

Publicat per dia 6 agost 2015 – 10:022 Comentaris | 483 views

La CUP (per un debat a l’esquerra)

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

El passat dia 18 de juliol es presentava a Palma la CUP, una organització que, a l’ombra de la feina feta al Principat, desembarca a Ciutat de la mà d’una Esquerra Independentista amb una sòlida trajectòria (Maulets, Arran, la SEPC o Endavant). Aquest projecte es troba cimentat sobre els pilars dels moviments socials més crítics. D’aquesta forma, la portaveu de la nova organització, Carolina Ares afirmava «[la CUP Palma] no neix per reformar, ni per pactar ni per negociar, neix amb l’esperit d’un canvi mogut per la força de la Unitat Popular. Venim d’una llarga tradició de desobediència i no pensem abandonar-la».

Aquesta nova candidatura s’enfronta, a parer meu, a diferents reptes que suposen, en bona part, la clau de volta dels debats endèmics de l’esquerra més transformadora i rupturista. Com els afrontaran al llarg dels mesos vinents definirà en bona mesura el possible èxit o fracàs del projecte de les CUP a Mallorca, al manco a curt termini:

En primer lloc, cal veure quines propostes per al municipi concretaran aquest projecte, i sobre quina base social se sustentaran. Potser podríem arribar a trobar-nos en un escenari on les propostes de la CUP no es diferenciïn, programàticament, d’altres fetes per partits com Més, Som Palma, Guanyem, IU o ER, especialment si aquests darrers no tenen representació consistorial i/o responsabilitat de govern. De ser així, la diferència fonamental entre uns i altres serà, en part, la forma de dur a la pràctica els programes. D’aquesta forma, la clau de volta que definirà la CUP-Palma serà com s’organitzi. Haurà de ser d’una forma honesta, horitzontal, participativa i sobretot, original. No serà tasca fàcil, altres ja ho han intentat amb resultats diversos: recordeu per exemple la falta de comunicació entre la direcció de Som Palma i les bases a l’hora de negociar el pacte de govern a Cort o els debats sorgits dins Més a l’hora de realitzar les seves primàries.

En segon lloc, i d’acord al meu criteri, crec que la CUP ha de ser l’expressió de l’anticapitalisme en el sentit ampli del terme. D’aquesta forma cal que es plantegi quina és la relació que vol tenir aquesta candidatura amb aquest moviment i amb la resta dels Moviments Socials. Vol ser avantguarda? Vol ser corretja de transmissió? Vol ser l’expressió institucional d’un moviment ampli? Segons quina sigui la resposta, l’organització haurà de triar un camí o altra.

En tercer lloc, crec que la CUP s’haurà de plantejar com evitar que la política institucional no fagociti –conscientment o inconscientment- els incipients moviments alternatius que es gesten a la ciutat.

Finalment altres qüestions em venen al cap: La CUP es presentarà tota sola a les eleccions i en quin format? Serà aquesta la Unitat Popular? Es podrà la CUP mantenir al marge dels processos de confluència que s’impulsen des del sobiranisme progressista o l’esquerra alternativa institucional? I de ser així, els seus potencials votants, ho podran entendre? Quines relacions establirà la CUP amb l’esquerra sobiranista (MÉS i ER) i amb l’esquerra institucional de Podem i EU? Es podrà moure fàcilment entre la defensa de “la Unitat Popular” i “el manteniment d’un perfil propi?”

Segurament plantejar aquestes qüestions ara és massa prest, però resoldre-les serà clau per establir una o altra estratègia d’acció als anys vinents.

Sigui com sigui, sort i ventura, CUP-Palma, sou més que necessaris!

Joan Pau

2 Comentaris »

 • Xesca Font escrigué:

   
   
  Per desgràcia no vaig poder assistir a la presentació de la CUP, però en faig seguiment via facebook.
  Respecte al tema de les generals tenc molt clar que la Unitat Popular ha de ser una opció oberta, sempre que es coincideixi amb els termes polítics i ideològics suficients. S’ha d’elaborar un programa comú que es signarà davant notari. Els partits que la integrin poden constar (ja basta de pors, en Franco va morir l’any 1975 i la democràcia poruga l’ha ressucitat els darrers anys), encara que el nom de la unitat ha de ser comú, això sí de cap manera li diria “Unitat Popular” degut a les referències històriques, no hem d’asustar als pares o padrins que encara estiguin vius, per allò del “Frente Popular” i també per simplement “popular” per el PPopular.
  Francament esper que la lluita de sigles no impedeixi aquesta “UNITAT”; si fos així crec que emigraria no sé on i deixaria de votar, cosa que mai he fet.
  Salut i endavant!! 

 • Pep Planas G escrigué:

  Hores d’ara, Xesca, no ha nascut CUP-Palma per anar a unes eleccions generals. Salvant que tenim per davant quatre anys de legislatura municipalista a Ciutat amb la possibilitat de bastir una CUP que es pugui presentar a les properes. Si ens atenim a la tradició marca de la casa, l’esquerra que des d’ara la governa té de bon començament la incipient carrera de mastegar, rumiar, i regurgitar la reduïda part de la partida institucional que no la manté ja, sino fagocitada, feta un cist ben mal de desferrar.
  Perquè, qui pot confiar, des de la tradició d’Unitat Popular de l’Esquerra Independentista, o imaginar que qui ha pactat amb el PSOE no ve ni a reformar, ni a negociar? Qui pot creure des de la prespectiva d’un programa anticapitalista, que les organitzacions que conformen les sigles dels nous pactes, que ja han començat a governar, o que governaran amb voluntat de desobeir, i/o marcant-se fites de futur cap a la independència dels Països Catalans?
  A què tèmer doncs el nom d’Unitat Popular que ens defineix? Per damunt de tot, certament la tasca no és ara la de confeccionar una llista de programa per anar a unes releccions, sino la molt més difícil de convergir amb noms i persones dels Moviments Socials al carrer, per encarar des del municipalisme la conquesta de tot allò que el capitalisme ens roba.
   

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.