Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Difusió i pensament crític, Ecologia, Economia alternativa, Mobilitat i territori, Publicació oberta

[IV Fira] Ciutat, turisme i gentrificació: autoorganització, alternatives i pràctiques de lluita

Publicat per dia 9 octubre 2016 – 21:35Cap comentari | 374 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

El dissabte 15 d’octubre a les 18:30 en el transcurs de la IV Fira del Llibre Anarquista de Mallorca es realitzarà una dinàmica de debat en grups reduïts entorn el turisme i la gentrificació a les ciutats. Més concretament la dinàmica anirà  sobre com podem auto-organitzar-nos per lluitar, quines eines i pràctiques ens poden ser útils i com plantejar i dur a terme alternatives.

ivflam_banner_v2La dinàmica de debat serà la culminació d’un horabaixa centrat en aquesta temàtica que començarà amb la presentació del llibre Cartografia de la ciutat capitalista de part de Marc Morell, quelcom ens serviria de introducció teòrica a les dinàmiques turistitzants i gentrificadores dels espais urbans, més específicament en el cas de Ciutat de Mallorca. Tot seguit hi haurà una taula rodona amb participants de diferents projectes i experiències de lluita en aquest àmbit. L’Assemblea Llibertària l’Oca de Gràcia, l’Espai Veïnal del Cabanyal o el col·lectiu editorial Tot Inclòs ens parlaran sobre els seus objectius, estratègies, tàctiques, auto-crítica i perspectives de futur en les seves lluites. La taula rodona pretén ser una exposició de diferents vivències pràctiques de combat de les quals poder nodrir-nos de cara a una possible oposició a Ciutat.

Així doncs la dinàmica de debat posaria la guinda a un horabaixa on s’haurien plantejat tant qüestions analítiques com de praxis per finalitzar amb unes reflexions col·lectives sobre com actuar d’aquí en endavant. Per a facilitar la participació en la dinàmica volem posar en coneixement de totes les interessades les preguntes i reflexions que es plantejaran a la dinàmica.

ENCETAR LA LLUITA

El turisme, en ser la principal activitat econòmica de l’illa, i per tant el principal pilar del capitalisme a Mallorca, té múltiples conseqüències devastadores. Algunes serien la destrucció del territori i la urbanització, l’explotació laboral, els problemes d’habitatge i especulació, l’elitització de barris i generació de desigualtat social amb la contínua pujada de preus, la pèrdua i substitució de les activitats tradicionals per altres enfocades al turisme, els problemes de convivència amb els veïnats, etc. És per tant que una lluita pràctica contra el turisme podria desenvolupar-se en múltiples i diversos fronts, i de vegades ens pot semblar un gran monstre que ens sobrepassa, ja que no trobem per on començar, ni de quina manera, el que ens porta a agafar una actitud més aviat passiva, o que només es redueix a la lamentació o la queixa. Per tal de superar aquesta situació, proposem reflexionar sobre quin podria ser el punt o punts de partida per encetar una oposició pràctica al turisme: Quines són i com assenyalem-denunciem les principals nocivitats del turisme en la ciutat? Quines accions concretes podríem desenvolupar per aturar-les? Quines formes organitzatives serien adients per dur a termes les accions?

SUPERAR BARRERES

En les lluites socials i territorials, un dels mecanismes que més ha funcionat als opressors per a la contenció social i el soterrament de responsabilitats ha estat el de divide et impera. Mitjançant l’atribució de rols de ”bons” i ”dolents”, les forces reaccionàries (mitjans, administracions, policia…) han fomentat dicotomies sota les quals ocultar els vertaders culpables d’un conflicte, desunir a les afectades o desviar l’atenció dels problemes d’arrel. Així han aconseguit sovint sortir-se amb la seva sense una necessitat d’intervenció directa traslladant la lluita enfora de les seves portes. En els conflictes urbans, aquesta tàctica es veu traduïda per exemple en la contraposició entre okupes i propietaris, venedors ambulants-manters i comerciants, activistes radicals i plataformes cíviques, turistes de baixa i alta qualitat, immigrants/gitanos i ciutadania benestant, etcètera. Com podem superar aquestes barreres, posar en relació persones/grups socials diferents i assenyalar els vertaders responsables dels conflictes?

DE LA RESISTÈNCIA A LES ALTERNATIVES

Sovint es diu que les que ens oposam al turisme no tenim alternatives a plantejar o que les que oferim no són realistes. En aquest sentit, hem d’admetre que part de raó tenen qui afirmen tals coses. Altre assumpte és que acceptem el rerefons que hi sol haver en aquestes crítiques, més orientades a desprestigiar o a rebaixar el discurs que no pas a aportar propostes i possibles camins d’acció. A més hem de tenir en compte que per el desequilibri de forces existent ens trobam limitats a una cultura de la resistència. Això emperò no és de per se negatiu. És necessari també aprendre a defensar-se, a dedicar temps a investigar i elaborar una crítica sòlida, a teixir llaços entre possibles companyes de lluita, etc. No obstant, és evident que sense un imaginari de futur i sense uns objectius cap els que adreçar-nos la nostra lluita quedarà coixa. Pensar i donar el pas de la resistència a les alternatives és possiblement el major repte amb el que ens trobarem. Llavors, com fer de la lluita contra la gentrificació i el turisme un combat no sols de resistència sinó de creació de comunitat, de recuperació de l’espai comú i de la transformació d’aquest en un lloc col·lectiu on practicar l’auto-gestió i el suport mutu?

Per a més informació (programa, autofinançament, ubicació…) sobre la IV Fira del Llibre Anarquista de Mallorca clica aquí.

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.