Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Difusió i pensament crític, Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Politiqueig, Publicació oberta

El macro-centre comercial de Ses Fontanelles SÍ es vol construir sobre part de la zona humida

Publicat per dia 15 febrer 2013 – 21:041 Comentari | 403 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

El plànol difós per l’Ajuntament confirma la urbanització de 5.000 m2 de zona humida mentre Govern i promotora ho neguen.


El macro-centre comercial que es vol edificar a Ses Fontanelles sí que es vol construir sobre part de la zona humida existent. El plànol difós ahir per l’Ajuntament de Palma confirma aquest extrem: la urbanització de la darrera zona humida de Palma. Cal recordar que la promotora, el Govern i l’Ajuntament, han negat sempre aquest extrem, assegurant que la zona humida es protegia íntegrament i quedava intacte.

Fins a 5.000 m2 de zona humida completament urbanitzats

Les sospites de la Plataforma en Defensa de Ses Fontanelles s’han anat confirmant a cada passa feta pels promotors. La zona afectada directament té una extensió de 5.000 m2 i es troba anegada d’aigua de manera permanent. Una vegada la promotora ha aconseguit tot un seguit d’autoritzacions i permisos per executar la urbanització, ja no ha ha estat necessari fer més “ màrqueting verd”. Fins i tot una web lligada al projecte reconeix ara sense cap mania que es vol urbanitzarà part de la zona humida “por necesidad de racionalidad viaria”:

http://www.fontanelles.net/index.php/f-a-q-ses-fontanelles/5-se-urbaniza-el-area-humeda

Un projecte fet a mida dels promotors que mai s’hauria d’haver consentit

Lamentablement, el Govern i l’Ajuntament de Palma han derogat un decret per reactivar aquesta urbanització i llavors han emès desenes d’informes favorables a la construcció del macro-centre comercial. Cada obstacle legal, ha estat sortejat amb prescripcions “a la carta”, recollits per exemple al Pla de Vigilància Ambiental elaborat per la promotora. Així aquest Pla permet translocar (desplaçar) la comunitat de Limonium barceloi a un jardí perquè s’ubiquen on es vol urbanitzar. Cal recordar que Limonium barceloi és una planta endèmica en perill crític d’extinció que sols viu a Ses Fontanelles, enlloc més del món. Les entitats que integram la plataforma, entenem que és un frau de llei permetre el trasllat, sense garanties de supervivència, d’aquesta població i recorda que l’obligació de l’administració és la de protegir l’hàbitat i l’espècie, no llevar-la d’enmig per afavorir una urbanització. Igualment ha passat amb les desenes de tamarells (Tamarix sp), presents a la zona que diuen que seran “trasplantats” a una altre zona. La plataforma no entén com les administracions que haurien de vetllar per conservar un espai natural es prestin totes elles a urbanitzar-lo tal i com vol la promotora.

Garantir la conservació d’una zona humida urbanitzant-la?

La promotora ha esquivat tot un seguit d’obstacles legals mitjançant aquest Pla de Vigilància Ambiental, un pla que el 21 de desembre de 2012 va rebre el si de la Comissió Balear de Medi Ambient amb un seguit de prescripcions. Una d’elles per exemple és: “garantizar la preservación de los valores ambientales de la zona húmeda”.

Ens demanam com és possible garantir la preservació dels valors d’una zona humida urbanitzant-la. El paper ho aguanta tot

Ens demanam si la reforma de Platja de Palma consistia en això: la construcció de macro-centres comercials i la destrucció de la zona natural més valuosa de la zona. Les entitats que formam part de la Plataforma en Defensa de Ses fontanelles pensam que permetre aquesta urbanització és un error imperdonable, també pel futur turístic i comercial de la zona.

La plataforma està integrada per persones i entitats com Greenpeace, ARCA, GOB, Amics de la terra, Arran, Biciutat de Mallorca.

1 Comentari »

  • Fa estona que han demostrat que no tenen gens de vergonya, gens de sensibilitat, gens d’humanisme i gens de sentit comú. Sols es mouen per avaricia i supèrbia: Destrueixen la natura vital a canvi de doblers materials. Fan oi en el rei porc. Com a governants haurien de donar llum i donen fum. Com a governants haurien de donar vida i roben vida. 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.