Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Difusió i pensament crític, Feminisme, sexualitats i antipatriarcat, Illes Balears i Pitiüses, Pollença

DIFOMA, un lamentable esdeveniment sexista que reprodueix patrons opressors contra la dona

Publicat per dia 1 abril 2016 – 16:05Cap comentari | 300 views
Share to Google Plus

Comunicat del Col·lectiu l’Aurora contra el sexisme i l’ús de la dona que fan els organitzadors i participants de DIFOMA, esdeveniment de fotografia que es realitza a partir d’avui fins diumenge al Port de Pollença.

Des del Col·lectiu l’Aurora, organització feminista de Pollença, es fan públiques les següents consideracions:

DIFOMA

Cartell de l’esdeveniment on podeu veure les empreses que hi participen.

1- DIFOMA, Diada Fotogràfica de Mallorca, és un lamentable esdeveniment sexista que utilitza la fotografia com a excusa i justificació per a la reproducció de patrons opressors contra la dona.

La trobada consisteix, bàsicament, en fotografiar cossos de dona, des d’una perspectiva que la cossifica (dona-objecte) i que, per altra banda, la continua fent víctima de la pressió estètica a què està sotmesa socialment. Cal dir que un dels factors que fan possible la violència sistèmica contra la dona és, precisament, la seva deshumanització (que s’aconsegueix fent-la cos, objecte sexual, cosa i no persona), fet al qual contribueix irresponsablement aquest esdeveniment fotogràfic.
L’eina promocional de l’esdeveniment a les xarxes és la sexualització de la dona, i es van publicant reiteradament el nom i imatges de les models perquè els participants vagin «obrint boca». Trobam gairebé nul·les referències a tècniques d’il·luminació, flash… en una trobada en què, suposadament, allò important és la fotografia.

2- Més penosos encara ens semblen els intents barroers de l’organització per intentar dissimular el què realment és aquest esdeveniment.
Per una banda, donant-li el nom de «Fotografía de Moda y Glamour», quan és ben evident que la roba no hi juga cap paper; del maquilladors, estilistes i dissenyadors de moda, no en sabem res; les revistes de moda no publiquen fotos com les que fan i l’única revista que han esmentat en la promoció a les xarxes ha estat la Playboy.
Per altra banda, publicant un article patètic en què, a banda d’oblidar les propietats textuals (coherència i cohesió), intenten defensar-se dient que no els etiquetem de masclistes, perquè no ho són. Un article que és un menyspreu a la intel·ligència, que parla d’«aquest tema tan mediàtic com és el masclisme», que ni tan sols pot respondre’s l’autopregunta de per què les models són dones i els fotògrafs homes i que, en definitiva, és buit i no diu res.

3- Finalment, valoram positivament que l’Ajuntament de Pollença li hagi negat el suport institucional que per desgràcia ha tengut en els darrers anys. Malauradament, no ho tenen tan clar certs particulars que prioritzen l’interès econòmic (Duva Hotels, Foto Ruano…) i que quan la seva cosina, germana, filla o neboda sigui víctima de violència es demanaran, astorats, sorpresos, com és possible que passi això al segle XXI.

4- Animam totes les organitzacions feministes que donin suport a aquesta lluita contra la societat patriarcal, de la qual l’actual organització de DIFOMA n’és un engranatge més.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.