Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Difusió i pensament crític, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Opinió, Països Catalans, Publicació oberta

De la desmobilització social a la pèrdua del vot: el cas de MÉS

Publicat per dia 11 desembre 2015 – 11:126 Comentaris | 1.057 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Ben en marxa va la campanya d’unes eleccions que seran les darreres de tot un cicle de votacions (excepte si es repeteixen les eleccions al Parlament de Catalunya) i, és ben segur que lamentablement, el seu resultat influirà en els cicles de les lluites socials. Per deixar-ho més clar, el millor exemple que es pot posar d’aquesta influència és la tradicional desmobilització dels moviments socials a les Illes Balears després de la victòria electoral dels partits de l’esquerra. Però aquesta desmobilització, que ja es veu ben clara en alguns ambients, pot passar factura a alguns partits i en especial a un.

Ara mateix, ha passat mig any des de les darreres eleccions autonòmiques que van representar una majoria de les opcions de centre-esquerra i una desfeta del Partit Popular. Per la seva part, els pitjors resultats del PSIB s’unien a l’aparició de Podem i un gran augment de vots per la coalició MÉS. Però aquest resultat del mes de maig no es podrà extrapolar a les eleccions de dia 20, en especial pel que fa a la coalició Més que segurament serà el partit més perjudicat. En aquests moments, la coalició aspira a un diputat a Madrid -alguna enquesta li ha donat fins a dos-, però ara mateix caldria demanar-se si és perquè és el que oficialment ha de dir abans d’una contesa electoral o si realment s’ho creuen com a fruit d’una anàlisi miop.

mafalda-politica1

A les eleccions autonòmiques de 2011, MÉS va obtenir els resultats que va obtenir gràcies a dos factors: l’extrem rebuig que generava en José Ramón Bauzá i la contínua mobilització social que va tenir lloc els dos darrers anys de la passada legislatura. Aquests dos factors van fer créixer el nombre de persones que habitualment opten per abstenir-se que van votar i aquest vot va anar en gran mesura a MÉS (tot i que l’abstenció va créixer especialment entre els antics votants del PP).

Però en Bauzà ha marxat i els moviments socials que tant es van mobilitzar amb ell, ja no són tan presents o, en algun cas, són marginats des de les institucions en les quals MÉS hi participa.

La forta mobilització social, i no cap mèrit en la seva oposició política al Govern Bauzà, va ser la que va fer que el partit guanyés més de 25.000 vots respecte a les eleccions autonòmiques de 2011.

Però un pic la mobilització desapareix, desapareix un gran nombre de votants tradicionalment abstencionistes. Fins i tot, accions com la befa de l’ecotaxa -amb diferents finalitats entre les quals hi ha la promoció del turisme-, la passivitat i la manca de lideratge en la resolució del conflicte educatiu i l’enrocament del mateix o l’aposta del Consell de Mallorca (amb el vistiplau del seu president) per la construcció de l’autopista de Campos sota una màscara de desdoblament faran que les persones de certa exigència quant a coherència política quedin a casa o votin a altres forces polítiques.

Si a tot això li unim que tradicionalment aquesta coalició treu més vots en les eleccions autonòmiques que en les generals, la cosa se’ls posa pitjor (necessiten uns 40000 vots per treure el diputat).

Per ventura qualcú opinarà que aquesta pàgina de contrainfo.cat no és apropiada per aquests tipus d’anàlisi electoral. Això pot ser cert segons es miri. La cosa interessant des de l’òptica dels moviments socials és veure la força que té la mobilització social, que en algun moment pot ser instrumentalitzada pels partits per accedir al poder, com és el cas de la marea verda a Balears. Veure com aquests partits generen una desmobilització i com aquesta desmobilització els acaba afectant. El 20D comprovarem si aquesta hipòtesi és encertada o no.

6 Comentaris »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.