Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Convocatòries, Difusió i pensament crític, Estat espanyol i el Món, Illes Balears i Pitiüses, Manacor, Memòria històrica, Publicació oberta, Treball i economia

De gira per Mallorca l’anarquista que va estafar 20 milions de dòlars al banc nord-americà First National City Bank

Publicat per dia 22 abril 2013 – 8:35Cap comentari | 251 views

De gira per Mallorca l’anarquista que va estafar 20 milions de dòlars al banc nord-americà First National City Bank

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Si observeu amb atenció el calendari d’activitats de l’agenda de contrainfo.cat, observareu que durant els pròxims dies es realitzaran a Mallorca diverses conferències de l’històric militant anarquista Lucio Urtubia.

Una ocasió com aquesta mai més no es tornarà a repetir a Mallorca, per això les organitzacions que hem convocat aquest cicle de conferències de Lucio (Impremta Autogestionada de Mallorca Lucio, Col·lectiu Arrels, Ecoxarxa Mallorca i CNT) us recomanem encaridament que assistiu a les xerrades de Lucio per conèixer la seva interessant vida i les seves increïbles gestes, veureu com resa el refrany ”La realitat supera la ficció”

A continuació aportem, pel seu interès, un petit resum de la vida d’aquesta figura viva de l’anarquisme històric:

Lucio Urtubia Jiménez (Cascante, Navarra, 18 de febrer de 1931)
Va néixer en una família molt pobra de cinc germans. El seu pare va entrar a la presó com a carlí i va sortir convertit en comunista. Als 19 anys, Lucio va sentir de la seva boca per primera vegada la paraula que marcaria la seva vida: «Si jo naixés una altra vegada, seria anarquista».

Reclutat per al servei militar, va descobrir molt aviat la facilitat per realitzar contraban a la frontera hispanofrancesa. Amb altres companys del servei, va desvalisar un magatzem de la companyia a la què estava adscrit. En ser descobert, va desertar i va fugir a França el 1954, ja que els delictes comesos podien portar aparellada la pena de mort.

A París va treballar de picapedrer, ofici que exerciria durant gran part de la seva vida. Va començar a relacionar-se amb les Joventuts Llibertàries de la Fédération Anarchiste, en principi per aprendre l’idioma, però més tard plenament convençut per les relacions que allà va iniciar, que incloïen entre altres a André Breton i Albert Camus.

Al cap de poc temps de viure a París se li va demanar que amagués un membre del maquis antifranquista a casa seva. El refugiat era Quico Sabaté, màxim exponent de la guerrilla urbana a Catalunya, amb qui va compartir casa durant diversos anys, fins a la mort d’aquest:
Per a Lucio, Quico era el seu déu, el seu mestre de l’anarquisme.

Urtubia, davant de la detenció i empresonament de Sabaté, va començar a emular-lo, realitzant incursions en territori espanyol; posteriorment va emprendre una sèrie de robatoris i atracaments per Europa per tal d’aconseguir fons per a la causa revolucionària. Més tard abandonaria aquestes activitats «per por de fer-li mal als empleats dels bancs».

Anteriorment havia començat la seva activitat de falsificador, proveint de documents falsos a una gran quantitat de guerrillers i exiliats. En la dècada de 1960, conjuntament amb altres exiliats, va iniciar les seves activitats de falsificació de moneda amb la que finançaven a nombrosos grups per tot el món, alhora que procuraven desestabilitzar les economies capitalistes.

Subseqüentment amb aquestes activitats, en plena invasió de la “Bahía de Cochinos”, va proposar a l’ambaixadora de Cuba a França, Rosa Simeón, la destrucció amb explosius d’interessos nord-americans a França, a la qual cosa aquesta es va negar. Tanmateix, va resultar temptada amb la proposta que el va fer de falsificació massiva de dòlars americans, dels quals li portava una mostra. Va ser llavors quan l’ambaixadora va intervenir per presentar-lo al Che Guevara el 1962, aleshores Ministre d’Indústria de la Revolució Cubana, a qui va presentar el seu pla de falsificació a gran escala de dòlars, pla que va rebutjar. Aquesta trobada va suposar una gran decepció per a Urtubia, ja que el Che li va comentar durant el transcurs de la reunió la seva opinió sobre que els EE. UU. seguirien sent rics malgrat tot, la qual cosa va interpretar com un senyal que l’argentí començava a estar cansat del rumb que prenia la política a l’illa.

L’acció subversiva més important de quantes en va realitzar va ser la falsificació de xecs de viatge del banc nord-americà First National City Bank (actual Citibank) en la segona meitat de la dècada de 1970. Va realitzar 8.000 fulls de 25 xecs de 100 dòlars cadascú, un total de vint milions de dòlars, el que va estar a punt de portar el banc a la seva desaparició ja que va patir una important caiguda en la seva cotització en borsa. Aquests diners van ser utilitzats per finançar diferents moviments guerrillers a Llatinoamèrica (tupamares, montoneros, etc.) i Europa.

Fou processat i trobat culpable d’un delicte de falsificació, pel qual va ser condemnat a sis mesos de presó. Per a la seva defensa va comptar amb l’ajuda d’un bon nombre d’advocats progressistes de França i la pena es va fixar després d’arribar a un acord extrajudicial amb el banc, que va acceptar retirar gran part dels càrrecs a canvi de les planxes d’enregistrament.

Al llarg de la seva vida va participar en un gran nombre d’actes contra el sistema capitalista que van suposar que es dictessin en contra seu cinc ordres internacionals de recerca, inclosa una de la CIA.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.