Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Difusió i pensament crític, Drets bàsics, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa

Banc Santander: no ets benvingut a la plaça

Publicat per dia 18 maig 2012 – 15:132 Comentaris | 460 views

Banc Santander: no ets benvingut a la plaça

Share to Google Plus

Moltes persones han quedat sobtades quan ha aparegut a la Plaça d’Islàndia de Ciutat una carpa gegantina del Santander. Sí, la mateixa plaça de la qual fa pocs dies foren desallotjades una sèrie de persones que hi seien tranquil·lament fent una assemblea. No era de tothom, la plaça? Sembla que si et dius Santander gaudeixes de més facilitats. Però, qui és aquest il·lustre convidat que ha ocupat sense permís la nostra àgora?

El Santander, tot un monstre financer

Com expliquen al seu propi web, el Santander és un banc comercial amb seu a l’Estat espanyol i presència en els més importants mercats internacionals. És el primer banc de l’eurozona i està entre els quinze més grans del món en relació amb la capitalizació borsari, amb més de 50.000 milions d’euros en tancar el 2011, any en què el banc obtingué 8.181 milions d’euros de beneficis. Emilio Botín, president del Santander, és considerat un dels empresaris espanyols més influents, i recentment s’ha sabut que ell i la seva família tenien al manco 2.000 milions d’euros ocults en comptes suïssos [1].

Culpable de la crisi

El Santander, com un dels grups bancaris i financers més important del món, és directament responsable de la crisi que patim. Entre d’altres raons, per haver contribuït a la bombolla especulativa creant i difonent milers de productes financers opacs i molt arriscats. El Santander, com els altres grans bancs, utilitzà les agències de qualificació per legitimar el frau i féu trampes comptables per seguir augmentant els seus beneficis [2].

Controla tot un grup mediàtic

El Santander, juntament amb Goldman Sachs i HSBC, controla la companyia Liberty Acquisition, que posseeix un 51% de les accions del Grupo PRISA, que és el 100% dels mitjans El País, Cinco Días, Cadena Ser, Los 40 Principales, Cadena Dial, M80, Máxima FM, Radiolé, Canal+, Plural Entertainment i Editorial Santillana. A més, PRISA controla el 18% del Grupo Mediaset [3].

Segresta la democràcia

La plutocràcia és un sistema de govern en què el poder l’ostenten aquells qui posseeixen les forces de la riquesa. Una de les principals fonts de la plutocràcia és el finançament irregular dels partits polítics. En aquest sentit, no són poques les veus que parlen de la forta influència dels bancs (el Santander entre aquests) que tenen un paper molt destacat i influent en les polítiques públiques [4]. Fa pocs mesos el Santander concedí un crèdit de 100 milions d’euros al Govern balear, esperem que no hi hagi cap sorpresa en la lletra petita [5].

Desnonaments

Paper destacat del Santander en els 58.241 desnonaments que es produïren durant l’any 2011, el rècord històric de l’Estat espanyol [6]. Al mateix temps, el Santander ha subscrit el “codi antidesnonaments” promogut pel Govern espanyol fa poques setmanes. Aquest “gest” de bona voluntat, ben igual que totes les polítiques de Responsabilitat Social Corporativa, no ha d’amagar que la pràctica especulativa del Santander amb l’habitatge segueix essent la mateixa i és una de les principals fonts de tota la problemàtica.

Armament

El Banc Santander és la segona entitat financera espanyola que més inverteix en el sector armamentista i fa temps que s’ha revelat l’important paper d’aquesta entitat en la producció i comercialització d’armes a tot el món. També es va denunciar la seva contribució durant l’última dècada, amb més de 1.000 milions d’euros, a la producció i comercialització d’armament, directament responsable de violacions de drets humans i de milions de morts arreu del món [7].

Inversions que atempten contra el medi ambient i els drets humans

El Santander té participació d’empreses que estan directament involucrades en conflictes socials i ambientals, especialment d’Amèrica del Sud. Un cas, per exemple, és el d’una planta hidroelèctrica de Brasil, en la frontera entre Santa Caratina i Rio Grande do Sul, on hi ha un conflicte entre la població local i l’empresa, acusada de violació de drets humans, socials, econòmics i ecològics. Al mateix país hi ha altres conflictes, com el cas d’una empresa de cel·lulosa que està plantant hectàrees i hectàrees d’eucaliptus, cosa que està matant la biodiversitat de la regió creant un vertader «desert verd». Empreses associades al Grup Santander mantenen conflictes similars relacionats amb plantes energètiques o d’extracció de recursos naturals a altres indrets de Brasil, però també a Perú, Veneçuela, Xile, Bolívia, Equador i Mèxic. El Santander també participa en empreses que tenen conflictes similars amb pobles indígenes de Nova Caledònia i Indonèsia [8].

Blanqueig de diners del narcotràfic

El Santader es va veure esquitxat per un assumpte de blanqueig de diners procedents del narcotràfic mexicà, juntament amb altres grans entitats bancàries [9].

Frau als clients

El Santander ha patit la primera condemna judicial per la venda dels famosos “Valores Santander”, l’emissió de convertibles per import de 7.000 milions que han fet perdre, a milers de clients, més de la meitat dels seus diners [10].

Publicitat obscena i cínica

Ara que és més clar que mai el paper dels bancs en la crisi i la seva acció empobridora de la societat i dels drets socials i laborals, el Santander du a terme campanyes publicitàries que miren de rentar la seva imatge venent una falsa idea de filantropia i de servei a la societat i al medi ambient, al mateix temps que inverteixen, per exemple, en fons que especulen amb els preus dels aliments i que provoquen la mort de fam de milers de persones [11].

Destacat paper intrusiu en l’educació superior i la recerca

El Santander està de cada vegada més implantat a les universitats i té un paper destacat en el procés de privatització i mercantilització de l’ensenyament i la investigació que estam presenciant. Cada any el banc fa sucoses aportacions en forma de beques, préstecs, patrocini de pràctiques i recerca. Evidentment no ho fa de manera filantròpica, sinó que ho fa sabent que de mica en mica tendrà més i més capacitat d’influir en l’agenda de recerca de les universitats [12].

La seva cúpula s’apuja constantment els sous

A banda de manifestar públicament que els bancs no tenen cap culpa de la crisi, la cúpula del Santander s’apujà el sou més d’un 12% l’any passat, i va arribar a declarar unes xifres destinades a les dietes diàries de més de 700 euros. És a dir: el que un directiu del Santander cobra en dietes cada dia, supera amb escreix el salari mínim mensual de l’Estat espanyol [13].

Aquestes i altres raons deixen ben clar que la carpa del Santander és un insult a l’esperit del 15M i a la recuperació ciutadana de les places i dels espais públics que hem viscut el darrer any. Santander, no ets benvingut a la plaça.

[8] Informe Santander: Vínculos financieros con empresas y proyectos controvertidos en el mundo. <http://www.quiendebeaquien.org/IMG/pdf_Informe_Santander.pdf>

2 Comentaris »

 • Daltonico IV escrigué:

  Corazón, a hores d’ara, ens queda l’acció poètica, davant del que sembla ser una provocació dels poderosos.
  Nosaltres, que sabem que al nostre horitzó està el foc…

  Com ho farem? Com els farem fora de les places?
  Record una cançó del cantautor català Albert Pla:
  Disfruteu.la!

 • prouster escrigué:

  Santander, Ferrari i Shell, tres de les transnacionals més assassines que hi pugui haver, totes juntes a la nostra plaça en una maniobra de marketing insultant. Boicot i escarni, que mai no se tornin a atrevir a venir. Ens veim a les 17.30

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.