Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Difusió i pensament crític, Estat espanyol i el Món, Illes Balears i Pitiüses, Opinió, Politiqueig, Publicació oberta

Alerta que arriba el vot electrònic!

Publicat per dia 18 abril 2013 – 10:422 Comentaris | 376 views

Alerta que arriba el vot electrònic!

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Reproducció de l’article d’opinió de Miquel Villamon publicat originalment per la Fundació Nexe.

Les millores tecnològiques que hem viscut durant els darrers anys tindran un impacte decisiu en la manera en què participarem en les decisions polítiques del nostre entorn. A primer vista, pareix que la invenció del vot electrònic permet la implementació de la democràcia líquida. ¿Encara no us han explicat la democràcia líquida? Es tracta de la síntesi entre la democràcia representativa (tesi), que tradicionalment han defensat els corrents més progressistes del moviment liberal, la democràcia directa (antítesi 1), que tradicionalment han defensat els moviments anarquistes, i el mandat revocable (antítesi 2), que tradicionalment han defensat, entre d’altres, els moviments consellistes, més coneguts com a socialistes revolucionaris.

La democràcia líquida consisteix a garantir els drets de:

1) Triar un representant en el qual es delega completament la presa de decisions (democràcia representativa).

2) Votar directament qualsevol decisió (democràcia directa).

3) En qualsevol moment, canviar de representant (mandat revocable).

4) Tota mena de fórmules mixtes: per a cert tema, triar un determinat representant; per a un altre tema, un representant diferent; per a un tercer tema, votar directament; i, en qualsevol moment, poder canviar totes aquestes opcions (democràcia líquida).

Per altra banda, el vot electrònic permet reduir el temps de recompte d’unes eleccions. L’avantatge d’aquesta economia és poder fer eleccions tan sovint i utilitzar sistemes electorals tan complexos com es desitge.

Per exemple, a Irlanda utilitzen el Vot Personal Transferible (VPT). És un sistema electoral proporcional de llistes obertes. Està dissenyat per a maximitzar la llibertat i la igualtat de vot de l’elector. És a dir, que la proporcionalitat és màxima i el vot útil és mínim. Però té un gran inconvenient: el temps que es tarda a fer el recompte augmenta exponencialment en funció del nombre de candidats. Per això, utilitzen unes circumscripcions de no més de 5 escons a la República d’Irlanda i de 6 a l’Ulster. Poca proporcionalitat pot haver-hi en circumscripcions tan petites. Però, en l’era dels telèfons intel·ligents, ¿cal que tardem tres dies de tediós recompte per a conéixer els resultats de les eleccions irlandeses?

Amb el vot electrònic, el recompte podria automatitzar-se i realitzar-se molt més ràpidament. Per tant, es podria augmentar la mida de les circumscripcions electorals tant com es volguera. ¿Us imagineu set mil milions de ciutadans del món votant els seus representants a l’Assemblea General de les Nacions Unides, mitjançant el VPT, en circumscripció única? Com cantava John Lennon, és fàcil si ho intentes. Tots podríem votar a qui volguérem sense cap restricció ni de partit, ni de llistes, ni de nacions, ni de regions, ni de vot útil, ni de cap altre tipus. Però caldria resoldre-hi primer molts inconvenients.

El primer seria, tal com diu Carlos Villodres en el seu llibre Valencians i Democràcia, que “en casos d’extrema proporcionalitat, els electors no poden identificar amb claredat opcions de govern”. Opine que la millor solució a aquest problema és separar totalment el poder legislatiu de l’executiu: que el Parlament no participe en l’elecció ni en el control del Govern ni aprove els pressupostos. Segons cada cas, pot fer-ho un altre parlament o pot fer-ho directament el poble.

El segon problema és l’amenaça de tupinada. ¿Fins a quin punt podem estar tan segurs amb el vot electrònic com ho estem amb les urnes de vidre i paper? Deixem per un moment de banda el problema afegit de votar per Internet. Imaginem-nos que només pretenem poder votar als nostres ajuntaments i juntes de districte en horari d’oficina. Si es desenvoluparen un programari i un maquinari lliures i adequats, ¿podria arribar a ser raonablement segur el vot electrònic? En altres paraules, ¿és possible la democràcia líquida?

Perquè ens conteste a aquesta pregunta, des de Mallorca, hem organitzat una conferència d’Eduardo Robles, programador principal de projecte Agora Voting. Serà el pròxim 26 d’abril i, com la resta de les terceres jornades de Tecnocritica.org, podreu veure-la per Internet.

2 Comentaris »

 • Joan escrigué:

  El problema de la delegació i la representativitat es mantendria, com també el centralisme i l’estructura piramidal. Per jo està clar que mentre siguem jugant al seu joc els canvis no seràn profunds i la nostra vida seguirà essent igual d’esclava. 
  Esteim a una època que demana responsabilitat, una època de nous paradigmes, feim xarxa! i ja vorem!
  Salut!
  joan

 • Miquel Villamon escrigué:

  Moltes gràcies Joan per les teues crítiques.
  No sé que vols dir amb “ja vorem”. Quan ho vorem? Després de la revolució? Pretenc dissenyar ara una alternativa que, a més de profunda, sigui completa perquè la gent deixe de ser esclava d’altra gent. Amb això no vull dir que vulgui crear un dogma inamovible, el que vull dir es que hem de preveure tots els problemes amb els que es trobarem, les seues possibles solucions, els problemes que generaran aquestes solucions…
  Tal i como jo ho veig, la delegació i la representativitat no generen un sol problema. En generen varis. El mandat revocable soluciona o redueix alguns d’ells. I lo mateix opine la proporcionalitat, el vot transferible, les llistes obertes i tantes altres ferramentes que la democràcia líquida possibilita. Evidentment, altres problemes com el centralisme i l’estructura piramidal no es poden solucionar mitjançant la democràcia líquida. Per resoldre-los podem utilitzar, respectivament, el principi de subsidiarietat i la separació de poders.
  Sobre la responsabilitat, tornem a la solució principal: la educació. Però què fem amb les persones -ara o després de la revolució; poques o moltes- “irresponsables” que no aniran a les assemblees? Els reconeguem el dret de delegar el seu vot en un altra persona de l’assemblea o t’estimes més que la seua opinió no compte?
  Salut i república!

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.