Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Difusió i pensament crític, Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Llucmajor, Mobilitat i territori

110 torres d’alta tensió de 40 metres d’alçada acabaran per sempre amb la Marina de Llucmajor

Publicat per dia 5 setembre 2016 – 15:43Cap comentari | 408 views

110 torres d’alta tensió de 40 metres d’alçada acabaran per sempre amb la Marina de Llucmajor

Share to Google Plus

Entrada realitzada a partir de nota de premsa de la Plataforma Ciutadana Alta Tensió a Llucmajor.

La Marina de Llucmajor està més en perill que mai si no està definitivament sentenciada. El passat dia 2, en Joan Groizard, l’actual Director d’Energia i canvi climàtic, cità a representants de la Plataforma Alta tensió a Llucmajor i al batle de Llucmajor a la Conselleria de territori, energia i mobilitat per informar a la Plataforma de què ja no poden posar més traves als projectes de Red Electrica Española (REE) que suposaran la instal·lació de 110 torres d’alta tensió de 40 metres d’alçada que acabaran per sempre amb aquest espai natural tan singular des del punt de vista ecològic i de biodiversitat.

Groizard ha reiterat el seu suport a la proposta de la Plataforma Ciutadana Alta tensió a Llucmajor, avalada pel Col·legi d’Enginyers de les illes Balears, que aposta per utilitzar la infraestructura existent (una línia d’alta tensió que va ser construïda per fer la mateixa funció que faran les dues noves línies projectades per REE i que ara s’infrautilitza com una línia de mitja tensió i només dona electricitat a cinc abonats).

La proposta de la Plataforma que compleix millor els objectius del marc del sector elèctric espanyol que aposta per l’opció que garanteixi un subministre de qualitat i tengui menys cost tant econòmic com mediambiental, que els dos projectes de REE no és dura a terme perquè l’anterior director General d’energia Jaume Ochogavia va aprovar els projectes de REE i ja no es pot fer marxa enrere. Han passat els terminis i ja no es pot fer res.

Encara que la proposta de la Plataforma Alta tensió a Llucmajor és infinitament més econòmica i provocarà menys impacte tant mediambiental com social a més de garantir un subministre elèctric de qualitat a les urbanitzacions del sud de municipi de Llucmajor (aquest se suposa que és l’objectiu d’aquestes dues línies d’alta tensió encara que les línies proposades tenen la mateixa tensió, 132 kV, que els cables que subministren electricitat a Menorca i Eivissa senceres) tot indica que triomfarà la proposta de REE ja que la competència del transport elèctric és del Govern Central i aquest, encara que està en funcions, no vol aturar els projectes de REE, també anomenada agència de col·locació del PP.

A pesar de que la Plataforma encara no ha tengut temps de reunir-se amb la conselleria de medi ambient després de conèixer la notícia, en Groizard avançà que diuen que tampoc poden fer res per salvar la Marina de Llucmajor. Fa anys que el GOB demana que tota la Marina de Llucmajor sigui declarada zona ZEPA (zona d’especial protecció a les aus) perquè compleix els criteris internacionals per a la declaració de zones de protecció per les aus per la seva importància ambiental i ornitològica. Atenint-se a aquesta informació el GOB ha sol·licitat que en virtut de la importància d’aquest espai natural per a la milana, espècie afectada per la problemàtica de la col·lisió a esteses elèctriques, sigui revisada la documentació d’avaluació d’impacte ambiental, aprovada pel darrer Govern del PP, de les dues noves línies elèctriques d’alta tensió projectades a la zona de la Marina de Llucmajor i avaluats els seus possibles efectes sobre la població de milana. Pareix que això tampoc ha estat possible.

El nou Govern diu estar fermat de mans i peus per les decisions del Govern anterior. És trist que una qüestió que hauria de resoldre’s per qüestions tècniques, mediambientals i socials finalment es resolgui per interessos purament econòmics i polítics.

La Marina de Llucmajor també està afectada per dos megaparcs fotovoltaics que ocuparan, si s’arriben a instal·lar, una extensió de 70 camps de futbol. Un altre desbarat, ja que no té sentit omplir de plaques solars zones verges quan tenim sostres de polígons i zones degradades per donar i regalar. En aquest cas també ha sigut la ciutadania la que s’ha mobilitzat per intentar evitar aquest desastre. La Plataforma encara no tira la tovallola i seguirà lluitant, juntament amb la Plataforma Salvar Es cap Blanc, per intentar salvar la Marina de Llucmajor.

A més la Plataforma Alta tensió a Llucmajor també vol donar difusió a una problemàtica que tindrà desastroses conseqüències per totes les illes: el canvi d’estàndard elèctric, de 66kV a 132kV, instaurat per REE. Un canvi d’estàndard, poc adaptat a les característiques del nostre territori i de la nostra comunitat, que viu bàsicament del turisme, i que suposarà que es facin més línies, amb torres més altes, amb més potència i amb més destrossa de paisatge. A més tot això s’està fent a un moment de transició de model energètic on l’autoconsum serà el protagonista i per tant necessitarem menys línies elèctriques per transportar l’energia. Una moratòria per estudiar quin és l’estàndard elèctric més adequat per les nostres illes i per decidir quin és el model energètic pel que volem apostar és el més raonable donades les circumstàncies. És necessari informar i debatre amb la ciutadania si vol invertir els seus impostos en un model del passat que en breus quedarà obsolet o en un model de futur. Quan totes les línies estiguin instal·lades ja serà massa tard.

A la nostra mà està canviar tot això. Defensem la nostra terra, ningú ho farà per noltros.

Articles relacionats:

Preguntes i propostes per encarar el debat sobre com fer una transició energètica

La Xarxa per a la Sobirania Energètica demana compromís per canviar el model energètic

[Llibre] Les il·lusions renovables

Alerta: desenvolupament massiu de línies d’Alta Tensió a Mallorca

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.